USA Zöld Kártya Lottó (USA green card lolttery)

Diversity Vízumlottó Program
Sokak számára az Amerikai Egyesült Államok az álmok netovábbját jelenti. Kevesen tehetik meg, hogy saját maguk is megtapasztalhassák a "kinti" élet előnyeit és hátrányait. Erre egy lehetőség a régóta létező zöldkártya lottó.

 

1994. október 1. óta évente 50 000 USA vízumot bocsátanak olyan államokból bevándorolni szándékozók rendelkezésére, amelyekről az USA államügyésze megállapította, hogy a bevándorlási törvény egyéb szakaszainak értelmében az onnan bevándorlók aránya alacsony. Az ilyen bevándorlókat minden évben véletlenszerűen gépi úton sorsolja ki a külügyminiszter azon személyek közül, akik egy megjelölt időszakban kérelmet nyújtanak be. A törvény csak egyetlen jelentkezést enged meg személyenként a jelentkezési idõszak alatt, a kérelmezõk évente ismételhetik jelentkezésüket az adott jelentkezési perióduson belül. Családon belül férj és feleség külön is küldhet be kérelmet. Ha bármelyiküket kisorsolják, a másik is jogosultságot szerez. Fel kell írni a kérelemre minden, 21 évnél fiatalabb gyermeket, de ez nem jelenti azt, hogy nekik kötelező is a kitelepedés, de később a vízumkérelemre csak azoknak a nevei kerülhetnek, akiknek a neve szerepelt a jelentkezésen.

A vízumlottó alapján bevándorolni szándékozóknak legalább középiskolai végzettséggel vagy két év, a közelmúltban szerzett gyakorlati tapasztalattal kell rendelkezniük egy képesített szakmában.

A DV programra való jelentkezésnek nincs díja, de ha a szerencsések között vagyunk, a vízumdíjat ki kell fizetni. Természetesen az összes többi, kiutazással és lakhatással kapcsolatos költség is minket terhel, és azt se feledjük, hogy a zöld kártya csak annyit jelent: a tulajdonosa legálisan dolgozhat odakint, és keményen dolgoznia is kell, hogy megélhetését előteremtse. Tehát szerencsejáték ez a javából, és nem csak a sorsolás természete miatt!

További információkat az Amerikai Nagykövetség honlapján találhatnak.

2012 Májusában indult az újabb jelentkezési időszak, szeptember végén zárul, jelentkezni itt lehet.

 

VIGYÁZAT CSALÓK!

Az internetes postafiókunkba kaphatunk olyan e-mailt, ami arról tanúskodik, hogy megnyertük a Zöld Kártya Lottót. Különösen akkor veszélyes ez, ha tényleg töltöttünk is ki pályázati űrlapot. Ezek az e-mailek nem névre szólnak, megszólításként csak "Dear Winner" szerepel, ami már alapot adhat a gyanakvásra. A levél írója gratulál ahhoz, hogy sok ember közül épp a levél olvasóját választották ki, majd közli, hogy a vízum díja 890 dollár, páros vízum 1420. De ne ijedjünk meg, ez tartalmazza már a repülőjegy árát is... Érdeklődéshez természetesen egy +66-tal kezdődő telefonszámot ad, ami Thailand országkódja, ilyet használnak a legtöbb scam-nál.

Elképzelhető, hogy milliókat keresnek ezzel a módszerrel, úgyhogy közre is adjuk, "hogy néz ki"  egy ilyen levél.

Címkék: lottó,