Történelmi pillanat: Nevada legalizálta az online pókert

2013-02-25
Miután az AB114 jelű jogszabályt a szenátus jóváhagyása után Brian Sandoval kormányzó is aláírta, Nevada lett az első olyan amerikai állam, mely engedélyezte az online pókert.

 

A törvényjavaslatot „sürgősségi esetként” kezelték a nevadai törvényhozásban, mivel az állam önérzetességi kérdést csinált abból, hogy elsőként, még New Jersey előtt törvénybe iktassa a jogszabályt, New Jersey ugyanis erre a hétre tervezi ugyanezt.

 

Az új jogszabály értelmében azok a szolgáltatók, akik 2006. decembere 31. után online szerencsejátékot szolgáltattak amerikai állampolgároknak öt évig nem igényelhetnek liszenszet Nevadában (az eredeti törvényjavaslatban még 10 év szerepelt). Ez a kitétel azt hivatott megakadályozni, hogy azok a tapasztalt online szolgáltatók, akik már rendelkeznek amerikai játékosállománnyal, előnyt szerezzenek azokkal a nevadai földi kaszinókkal szemben, melyek most teszik majd meg első lépésüket az online szerencsejátékok világában. Ez egyben azt is jelenti, hogy a világ legnagyobbjának számító PokerStars 2018-ig nem léphet a nevadai piacra. A pókeróriás ezért most minden erejével New Jerseyre fókuszál, épp azon van, hogy megvegye az Atlantic Club kaszinót, mely már rendelkezik az államban engedéllyel.

 

A liszenszdíj szintén csökkent az eredeti törvényjavaslatban foglalthoz képest: a belépési díj 1 millióról 500 ezer dollárra csökkent, a megújítás díja 250.000 dollár.

 

A Nevadában liszenszet kapott 13 szolgáltató jelenleg a valódi pénzes online oldalaik elindításának előkészítési fázisánál tartanak, de ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki Nevada potenciálisan alacsony likviditása miatt. Végülis az „ezüst államnak” becézett Nevada a maga 2.758.931 lakosával, a népességet tekintve csupán a  35. amerikai tagállam a rangsorban. A szolgáltatók és az állam azt remélik, hogy a későbbiekben a játékosállomány közös lehet majd azokkal a más tagállamokkal, ahol majd szintén engedélyezik az online szerencsejátékot. Nevadának azonban először meg kell győznie a többi tagállamot arról, hogy érdemes megtenniük ezt a lépést, azonban a törvényhozók szerint ez nem jelenthet majd problémát. 

Egy biztos: 2013. február 21. történelmi pillanat az amerikai szerencsejátékipar történetében.

 
Címkék: online játék, póker,