Szegényen halt meg a 6 milliárdos lottónyeremény után

2013-12-11
David Lee Edwards 12 év alatt az utolsó centig elherdálta 27 millió dolláros lottónyereményét, majd a múlt hónap végén, 58 évesen egyedül és szegényen halt meg.

 

Edwards 2001-ben, munkanélküliként nyerte meg a Powerball lottó óriási, 280 millió dolláros jackpotját harmadmagával. A 41 millió dolláros készpénzes kifizetést választotta, melyből az adózás után 27 millió dollár (mintegy 6 milliárd forint) maradt. 

 

Jellemző életvitelére, hogy a lottónyereménye előtt élete harmadát börtönben töltötte, fegyveres rablás miatt. Semmije sem volt, még a vízszámláját is a barátaitól kért kölcsönökből fizette ki. Az ebből maradt pénzen vette azt a 7 dolláros lottószelvényt, mellyel aztán megnyerte a főnyereményt.

 

A nyeremény átvétele után nem sokkal őrült költekezésbe kezdett.  Vett egy 1,6 millió dolláros házat Palm Beach Gardens-ben, 1,9 millió dollárt fizetett egy Lear Jet típusú magánrepülőgépért, majd vett egy másik lakást is 600 ezerért. Megvásárolt három, állandóan veszítő versenylovat, majd 4,5 millió dollárt fektetett egy száloptikai vállalatba és egy limuzin cégbe. 

 

Villa Palm Beach Gardenben...

 

Számos luxus sportautót vásárolt, többek közt egy 200 ezer dolláros Lamborghini Diablót, egy 90 ezeres Dodge Vipert, valamint egy 35 ezer dolláros Hummer golfautót a lányának.  Volt olyan, hogy 1 millió dollárnyi értékű autó parkolt a háza előtt, és több szomszédja amiatt panaszkodott, hogy az előkelő környék lassan úgy néz ki, mint egy autókereskedés.

 

Egy Dodge Viper...

 

Mikor meghívta az NBC News tévéstábját egy forgatásra, azzal kérkedett, hogy egy 78 ezer dollár értékű gyémántberakásos aranyóra, és egy 159 ezer dolláros gyűrű van rajta, majd megmutatta 30 ezer dolláros óriási plazmatévéjét. 

A nyeremény átvételét követő első három hónapban 3 millió dollárt költött. Lottómilliomos élete első évében összesen 12 millió dollárnak inthetett búcsút, 2006-ra pedig majdnem az egész pénzét elszórta.

 

Egy kis magánrepülő...

 

A rendőrséggel többször is meggyűlt a baja, számos alkalommal letartóztatták kokain és heroin birtoklása miatt. Öt éven belül elvesztette mindkét házát, és egy ürülékkel teli raktárban volt kénytelen meghúzni magát. Ex-felesége végül elvitte szülőhazájába, Kentucky-ba, és haláláig ott élt egy hospice házban.

 

Kezdetben pedig még megvolt benne az elhatározás, hogy jól akarja csinálni. A nyeremény felvétele után tartott sajtótájékoztatón megígérte, hogy felelősséggel fog bánni a pénzzel. „Tudják, sok ember van, aki munkanélküli, akiknek szinte semmije sincs.” – mondta az újságíróknak. „És ezért nem akarom most úgy átvenni ezt a pénzt, hogy azt mondom, házakat és autókat fogok venni, és ezt meg azt fogok csinálni. Szeretném alázattal kezelni a nyereményt. Szeretném, ha sokáig tartana ez az pénz - nekem, a jövendőbeli feleségemnek, a lányomnak, és az utódaimnak.”

 

Edwards és lánya, Tiffani

 

A pénz átvétele után nem sokkal még egy pénzügyi tanácsadót és egy ügyvédet is alkalmazott, hogy foglalkozzon a vagyonával.  „Ha megfogadta volna a tanácsomat, havi 85 ezer dollár bevétele lett volna élete hátralévő részében.” – mondta James Gibb pénzügyi tervező egy lapnak 2007-ben. Ehelyett azonban Edwards eladta azokat a részvényeket és kötvényeket, melyeket Gibbs vásárolt a nevében.

Halála után nem sokkal lánya, Tiffani Lee Edwards azt mondta, hogy apja semmit sem hagyott rá – még életbiztosítása sem volt. „Sehol sincs EGY FILLÉR sem!!!” – szól a Facebookra kiposztolt üzenete...