Svájc igennel szavazott az online szerencsejátékokra

2018-06-13
Elsöprő többséget kapott a népszavazáson az a javaslat, hogy a helyi kaszinók elindíthassák online szerencsejáték oldalaikat, és blokkolják a nemzetközi liszensszel rendelkező vetélytársakat.

 

Június 10-én a svájci szavazók közel háromnegyede (72,9%-a) adta le támogató szavazatát az új szerencsejáték törvény mellett, melyet tavaly ősszel fogadtak el, azonban amit azonnal vitatott a Szabad Demokrata Párt, és elég aláírást gyűjtött ahhoz, hogy referendumot írjanak ki az ügyben. 

 

Az új szerencsejáték törvény, mely a népszavazás eredményeképp 2019-ben életbe lép, feljogosítja a földi kaszinókat arra, hogy tevékenységüket online is folytathassák, ugyanakkor a helyi internetszolgáltatókat arra kötelezi, hogy blokkolják azokat a nemzetközi szerencsejáték oldalakat, melynek nem sikerül partnerségre lépnie valamelyik földi kaszinóval. 

 

A népszavazás előtti közvélemény kutatások azt mutatták, hogy a „Nem” oldal fog győzni a fiatalabb szavazókkal, akik attól féltek, hogy ez precedenst teremthet arra, hogy a kormány a későbbiekben esetleg más domain-eket is blokkoljon.

 

Az idősebb szavazók azonban fogékonyak voltak az „Igen” oldal állításaira, amelyek szerint ha a nemzetközi weboldalak továbbra is hozzáférhetnek a piachoz, a kormány elesne az adó nagy részétől, melyet szociális programok, köztük a nyugdíjalapok finanszírozására használnak majd fel. A szavazás teljes részvételi aránya egyébként alacsony volt, csak 34% körül, ami jelzi az általános apátiát a kérdéssel kapcsolatban.

 

Egy biztos - nem lesz egyszerű kikényszeríteni, hogy az online szerencsejátékosok csak a helyileg engedélyezett oldalakon játszanak. Az egyik dolog, hogy a domain-blokkolás részlegesen sikerült csak a többi piacon is, ahol megkísérelték. A másik pedig, hogy a svájci online szerencsejáték szolgáltatóknak a tervek szerint változó adókulccsal kell majd adózniuk, mégpedig a bevétel 20-80 százalékával. Minél sikeresebbé válik egy svájci oldal, annál magasabbak lesznek az adói, és annál nehezebb lesz olyan ajánlatot tennie a játékosoknak, melyek versenyképesek lesznek a nemzetközi liszensszel rendelkező oldalakéval.

 

A kaszinók svájci szövetségének elnöke, Beat Vonlanthen azt mondta a helyi médiának, hogy a kormány megpróbálja enyhíteni ezt az adócsapást, úgy, hogy az első négy év során akár 50% -os adókedvezményt is kínál a svájci kaszinóknak, ami idő alatt elegendő állandó ügyfelet tudnak szerezni.