Soha nem volt még ilyen elfogadott a szerencsejáték

2020-07-08
A szerencsejátékok már nem tartoznak az elítélendő tevékenységek közé az amerikaiak szemében.

 

Egy új Gallup-felmérés szerint az amerikaiak 71%-a szerencsejátékot „erkölcsileg elfogadhatónak” tartja, és csak 27% gondolja „erkölcsileg helytelennek” azt. Az elfogadók hányada most három százalékponttal magasabb mint a tavalyi felmérésben, és a legmagasabb érték azóta, hogy a Gallup elkezdte mérni 2003-ban.

 

Csak a születésszabályozás (90%), az alkohol (86%), a válás (77%) és a házasságon kívüli szex (72%) elfogadottabb a 2020. évi felmérésben, mely során 1.028 felnőttet interjúvoltak meg telefonon május 1-13 között.

 

A szerencsejátékok morális elfogadottságának pontszáma folyamatosan javult a négy évvel ezelőtti csupán 67%-ról. A „morálisan rossz” pontszám nem változott a 2016-os felméréshez képest, de négy százalékponttal csökkent a 2019-eshez viszonyítva, ami három százalékpontos növekedést mutatott a 2018-ashoz képest.

 

Az elfogadható/rossz nézet nemek szerinti megoszlása meglehetősen egyenletes: a férfiak 72%-a és a nők 69%-a tartja elfogadhatónak a szerencsejátékokat. Az elfogadható besorolás életkor szerint is közel azonos, bár azok a személyek, akik nem jártak főiskolára, sokkal kevésbé (62%) valószínű, hogy kedvezően ítélik meg a szerencsejátékokat, mint a főiskolai végzettségűek (75%). A faji hovatartozás szerinti megoszlás is komoly eltéréseket mutat: a nem-fehérek 60%-a, a fehérek 76%-a támogatja a szerencsejátékokat.

 

Az önmagukat demokratának vallók hajlamosabbak (76%) voltak a szerencsejátékok kedvező megítélésre, mint a republikánusok (69%), azonban ez a különbség sokkal markánsabb a magukat konzervatívnak (61%), mérsékeltnek (75%) illetve liberálisnak (78%) mondók szemén keresztül nézve. Majdnem kétszer annyi konzervatív (36%) tartja morálisan rossznak a szerencsejátékokat, mint liberális (19%).

 

A 2020-as felmérés a legális sportfogadás gyors terjedését követően készült az Egyesült Államokban, amely folyamat 2018 májusában kezdődött, miután az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette a szövetségi fogadási tilalmat. Az elmúlt években számos állam hagyta jóvá a szabályozott online szerencsejátékokat is, amelyek valószínűleg elősegítette a kedvezőbb értékelést.