Rekordközeli évet zárt az amerikai kaszinóipar

Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség nyilvánosságra hozta a földi, hajón működő és a versenypályákon üzemelő kaszinók összesített adatait.

 

Tavaly az Egyesült Államok 22 államában 513 nem törzsi kaszinó üzemelt. 2012-ben 23-ként egy új állam – Ohio - csatlakozott a szerencsejátékokat engedélyező államok sorához. A kaszinók összesen 37,34 milliárd dollár bevételt értek el, mely a második legnagyobb összeg az államok történetében, és 4,8 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. Két csökkenő tendenciát mutató év után immár harmadik éve nő ez a mutató. 

 

15 állam számolt be szerencsejátékból származó bevételének emelkedéséről. Növekedésben Kansas áll az élen, ezt követi Maryland, Maine és New York – ezen államok mindegyikében új kaszinók nyíltak az elmúlt évben. Számottevő növekedésről számolt be Florida, Illionois, Dél-Dakota és Pennsylvania is. Ez utóbbi állam 4,6 százalékos növekedést ért el, és ezzel átvette New Jersey-től az USA második legnagyobb kaszinópiaca címet. Továbbra is Nevada a legnagyobb amerikai szerencsejáték központ, az itt üzemelő kaszinókban 2012-ben az emberek 10,86 milliárd dollárt költöttek, 1,5 százalékkal többet, mint 2011-ben.

 

A kaszinóiparban összesen 332 ezer ember dolgozott 2012-ben, ez 1 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Az iparágból 8,6 milliárd dollár érkezett adó formájában az USA államkasszájába, mely 8,5 százalékkal több, mint 2011-ben.

 

Az Amerikai Szerencsejáték Hatóság felmérése szerint az amerikaiak 34 százaléka volt kaszinóban a tavalyi évben. Sokan közülük nem csak a szerencsejáték miatt keresték fel ezeket a helyeket, 69 százalékuk fogyasztott is, 55 százalékuk vett részt valamilyen előadáson vagy koncerten, és közel 45 százalékuk járt valamelyik ott működő klubban. A látogatók 26 százaléka válaszolt úgy, hogy sosem, vagy csak nagyon ritkán játszik. A felmérésből kiderült, hogy az amerikaiak nagy többsége számára a kaszinójátékok elfogadható szórakozást jelentenek, nem társul hozzá negatív megítélés.