Növelik a kaszinók és nyerőgépek adóját Csehországban

2014-04-18
A cseh kormány egy új törvényjavaslaton dolgozik, mely egyrészt minden kaszinószolgáltató számára engedélyezné az online szerencsejáték szolgáltatást is az országban, másrészt viszont növelné az őket terhelő adó mértékét.

 

A jogszabály, mely 2016-ban lépne hatályba, eltérő mértékű adókat vezetne be a különböző szerencsejáték típusok esetében. "Olyan szabályozási környezetet kell kialakítanunk, mely lehetővé teszi, hogy kezeljük az olyan hard-core játékokat, mint a nyerőgép- vagy asztali játékok" - mondta Ondrej Zavodsky pénzügyminiszter-helyettes.

"Az ilyen szerencsejátékok okozta közvetett állami költség többszöröse annak, mint a belőlük származó adóbevétel. Ennek ki kell egyenlítenie egymást."

 

A Cseh Köztársaságban március végén 58.841 nyerőgép üzemelt, az államkincstárnak pedig évente nagyságrendileg 402 millió dollár adóbevétele származik a szerencsejáték iparból. A Pénzügyminisztérium becslése szerint a szerencsejáték iparral kapcsolatos költség azonban körülbelül négyszer annyi, mint az abból származó bevétel.

 

Zavodsky  elmondása szerint Csehországban a legmagasabb az egy főre eső, szerencsejáték engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyek száma. Japán után pedig a Cseh Köztársaságban található az egy főre eső legtöbb nyerőgép a világon.

 

A pénzügyminiszter-helyettes által adott információk szerint a kaszinó és nyerőgép üzemeltetők magasabb, a lottócégek pedig alacsonyabb adókulcsokra számíthatnak. 2012-ben a cseh kormány új, 20 százalékos lottóadót vetett ki a szerencsejáték vállalatokra, a nyerőgép üzemeltetőknek emellett minden gép után napidíjat is kell fizetniük. 

 

Címkék: adó, kaszinó, nyerőgép,