Mióta legalizálták a piacot, csökkent a svédek szerencsejáték kedve

2020-01-13
Svédország szerencsejáték-részvételi aránya csökkent az ország szabályozott online szerencsejáték-piacának 2019 januári megnyitása óta.

 

A Spelinspektionen svéd szerencsejáték szabályozó hatóság által nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés adatai szerint az 1.600 megkérdezett svéd állampolgár 60 százaléka mondta azt, hogy játszott valamilyen szerencsejátékot az elmúlt 12 hónapban. Ez 6 százalékponttal kevesebb, mint 2018-ban, és 16 százalékponttal kevesebb mint 2013-ban, mikor az első ilyen felmérés készült.

 

A 2019 évi visszaesés volt a legnagyobb 2014 óta, de a számok minden egyes évben csökkenőben voltak. A férfiak nagyobb arányban vesznek részt a játékokban (45%) mint a nők (31%), de mindkét szám 3 százalékponttal alacsonyabb a 2018-as eredménynél.

 

Azok közül, akik 2019 évben nem játszottak, a leggyakrabban azzal indokolták, hogy eddig még sosem nyertek, és „nem bíznak a jelenlegi szerencsejáték piacban”, a második helyen pedig az „unalmas” szerepelt. A „túl sok reklám” pontszáma megduplázódott a 2018-as év azonos időszakához képest (8%), súlyt adva a kormánynak az olasz stílusú szerencsejáték-hirdetési tilalommal kapcsolatos időről-időre felbukkanó terveinek.

 

A játék gyakoriságát tekintve azonban rekord-magas heti (33%, ami 3 százalékponttal magasabb mint 2018-ban) és havi aktivitásról (58%, +3) számoltak be a svéd játékosok.

 

Svédország liberalizált online piaca azonban úgy tűnik, hogy nem fokozta az általános online részvételt: az online lottójáték, számsorsjáték és a lóversenyfogadás volumene növekedett, ugyanakkor a sportfogadás, a kaszinó és a póker termékek enyhe visszaesést mutattak.

 

Továbbra is az állami Svenska Spel a domináns online szolgáltató, a svéd online játékosok 63%-a játszott az oldalon az idei évben, ami három százalékpontos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és 11 százalékponttal több, mint 2017-ben. Az AB Trav and Galopp (ATG) lóverseny monopóliumé a második hely 17%-kal (+2), és a Bet365 (4%) áll a dobogó harmadik fokán, megelőzve a Kindred csoport Unibet brandjét (3%). 

 

Ugyanúgy mint 2018-ban, egy pár másik magánszereplő növekedett 1% ponttal, így a William Hill MRT-je, a Betsson-t és a Betsafe-et, míg a kisebb fogadóirodának számító Pinnacle most először szerepel a listán. A Stars Group PokerStars brandje nem ért el még 1 százalékos növekedést sem 2019-ben, hasonló sorsra jutott a LeoVegas, a Cherry AB és a Kindred Maria Casino brandje is.

 

A 2019. évi felmérésben egy új kérdés is megjelent, mely szerint a válaszolók 3%-a tudatosan olyan oldalon szerencsejátékozott, mely nem rendelkezik svéd engedéllyel, míg további 17% azt állította, hogy nem tudja, megsértette-e a szabályokat, vagy sem. A nemzetközileg engedélyezett oldalak látogatásának legnépszerűbb oka a liberalizáció előtti számlák megléte és a jobb oddsszok elérése volt.

 

Azoknak a svédeknek a száma, akik úgy vélik, hogy a szerencsejáték-szolgáltatók vállalják a felelősséget a szerencsejáték-függőségért, 37%-ra esett vissza, ez az ötödik év, hogy ez a szám csökkent. A svédek több mint fele kijelentette, hogy nem ismeri a Spelpaus önkizárási nyilvántartását, ám több online szerencsejátékos mondta azt, hogy 2019-ben úgy döntött, hogy költési- és időkorlátot ad meg tevékenységére.