Michelisz: A legfontosabb, hogy ezt a formát fenntartsuk

2014-05-13
Michelisz Norbert szerint nincs konkrét kitűzött cél a túraautó-világbajnokság pontversenyét illetően, a legfontosabb, hogy a mostani formát fenntartsák az évad végéig, és akkor majd kiderül, hogy ez mire lesz elég.

 

Mint ismeretes, a Zengő Motorsport versenyzője a hétvégi Szlovák Nagydíjon idén először állhatott dobogóra, miután a harmadik helyen végzett Hondájával a vasárnapi első futamon. A verseny mindössze hét körig tartott, ugyanis a szakadó eső miatt már ekkor a pályára érkezett a biztonsági autó, két körrel később pedig le is intették a küzdelmet. A második futamra annyira hevessé vált az esőzés, hogy törölni kellett a versenyt.

 

Michelisz Norbert a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, akkora víz volt a pályán, hogy már nem volt biztonságos a versenyzés. "A futam első fele élvezetes volt, aztán onnantól kezdve, hogy a vízmennyiség nőtt a pályán, már egyáltalán nem volt vicces. Nagyon sokszor előfordult, hogy egyenesben is nagyon nehéz volt úton tartani a technikát, mert a legkisebb tócsán is felúszott. Sajnálom, hogy meg kellett szakítani az első futamot, a másodikat pedig meg sem tudták rendezni, mert én szeretek versenyezni, de a körülmények ezt most nem tették lehetővé. Nagyon sajnálom, hogy a rengeteg szurkoló, aki kilátogatott Slovakiaringre, nem látott két olyan versenyt, ami az elejétől a végéig izgalmas csatákat hozott."

 

A baranyai pilóta a szombati időmérő edzésen először ment körbe úgy a pályán, hogy minden tekintet rá szegeződött. Erre az esztendőre ugyanis változtak a túraautó-világbajnokság szabályai, és az időmérő kibővült egy harmadik szakasszal. Ebbe a legjobb öt jut be, és egyenként autóznak egy gyors kört, így alakul ki a végső sorrend. Michelisz Norbert a második lett az időmérő második részében, így idén először bejutott a Q3-ba.

 

Michelisz Norbert dobogós helye és Gianni Morbidelli budapesti győzelme is azt mutatja, hogy az eddig hátrányban lévő csapatok felzárkóztak. A világbajnokságot azonban továbbra is egyértelműen a Citroen uralja. Előnyük még mindig nagyon nagy, körönként egy másodperccel gyorsabbak a többieknél. Kérdés, hogy hogyan és mikorra lehet ledolgozni ezt az előnyt, amely a franciák horribilis költségvetéséből és a szezon előtti tesztkilométerek ezreiből fakad. A Honda európai motorsport igazgatója szerint ez csak idő kérdése, a Zengő Motorsport versenyzője azonban ezzel csak részben ért egyet. "Egyelőre akkora a hátrány, hogy ezt idővel és a tesztlehetőségek kibővítésével valószínűleg le tudjuk faragni. Ugyanakkor amikor olyan helyzetbe kerülünk, hogy már nagyon közel leszünk a Citroenhez, akkor elsősorban költségvetési kérdés lesz a további fejlődés, mert elérünk egy olyan pontra, ahonnan egyértelműen az új alkatrészek fogják meghozni azt a néhány tized- meg századmásodpercet" - mondta Michelisz.

 

 

A bajnokságban a Citroen pilótái állnak az első helyeken. A portugál Tiago Monteiro, a Honda gyári versenyzője 71 ponttal a negyedik. Michelisz Norbert a kilencedik, 40 pontja van. Nyolc verseny van még hátra, és a francia csapat fölényét látva a reális cél a negyedik hely lehet a magyar versenyző számára. "Nincs konkrétan kitűzött cél, négy versenyhétvégén vagyunk túl. A legfontosabb, hogy ezt a formát fenntartsuk az évad végéig, és akkor meglátjuk majd, hogy ez mire lesz elég" - nyilatkozta a magyar pilóta, aki bízik abban, hogy hasonló mértékben és ütemben tudnak fejlődni, ahogy ezt tették a franciaországi versenyhétvége és a Hungaroring, valamint a Hungaroring és a Slovakiaring között. "Ez egyben azt is jelentené, hogy a hondás márkatársak között meg tudjuk őrizni a jelenlegi pozíciónkat."

 

Forrás: telesport.hu/MR

Címkék: autóverseny,