Megduplázódik az orosz sportfogadási szektor

2017-08-07
A Bookmaker Ratings elemzése szerint 2022-re több mint kétszeresére növekedhet a szabályozott orosz sportfogadási piac.

 

A növekedés motorját a piacra belépő új szereplők jelentik majd, mivel egyre több nemzetközi szolgáltató lép partnerségre a helyi vállalatokkal, és a közeljövőben több olyan komoly sporteseményt is rendeznek Oroszországban, mint például a 2018-as labdarúgó vb.

 

A Bookmakers Ratings becslése szerint az orosz szabályozott piac körülbelül 10,1 milliárd dollár értékű fogadást kezel évente, mely 70 millió dollár tiszta játékbevételt jelent. A cég előrejelzése szerint a következő öt évben a szektor volumene 22,4 milliárd dollárra nő, ami több mint 120 százalékos növekedésnek felel meg.

 

Küzdelem a feketepiac ellen

 

Oroszországban 2014-ben indult a szabályozott sportfogadási piac, mely jelenleg két piacra tagozódik – a hagyományos, földi irodákéra, és az online liszensszel rendelkező/nem rendelkező szolgáltatókra. Hat engedéllyel rendelkező földi fogadóiroda működik, körülbelül 7000 helyszínen, az évente körülbelül 255 milliárd rubelt (4 milliárd dollárt) érő szektorban.

 

Persze az online irodák Oroszországban is egyre inkább átveszik a földi fogadóirodák szerepét. A Bookmaker Ratings adatai szerint az orosz játékosok évente 422 milliárd rubelt költenek el különböző digitális fogadási szolgáltatóknál. Pontos adatokat persze nehéz adni, hiszen az orosz fogadási piac megoszlik a liszensszel rendelkező és a liszensszel nem rendelkező szolgáltatók között. A Bookmaker Ratings becslése szerint az orosz piacon körülbelül 2 millió játékos tesz meg téteket, úgy 422 milliárd rubel (7,21 milliárd dollár) értékben.

 

Az orosz kormány erőnek erejével próbálja a 11 liszensszel rendelkező online fogadóiroda felé terelni a játékosokat. A Bookmaker Ratings úgy becsli, hogy 2022-re az orosz fogadási piac elérheti az 1,2 trillió rubeles értéket, ha újabb irodák is belépnek a piacra.

 

Az elemzés szerint az online fogadók úgy 65 százaléka még mindig az illegális piacot használja. „A játékosokat főképp a bonyolult személyazonosság ellenőrzési folyamat tartja vissza a legális fogadóirodáktól, és az, hogy az illegális irodákat használva próbálják kikerülni a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséget.”

 

Az orosz hatóságok az illegális szerencsejáték szolgáltatók és a fizetési szolgáltatók weboldalainak blokkolásával próbálnak fellépni a feketepiac ellen. Minden engedéllyel rendelkező szolgáltatónak az állami tulajdonú TSUPIS fizetési szolgáltatóval kell együttműködnie, ez az egyetlen olyan szolgáltató, mely online szerencsejáték tranzakciókat dolgozhat fel.

 

VPN tilalom

 

Míg a feketepiac kétségtelenül akadályozza az új szabályozott piac növekedését, hamarosan sokkal nehezebbé válik az engedély nélküli oldalak használata Oroszországból. A Duma mostanában tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely tiltja a virtuális magánhálózatok (VPN-ek) használatát, és az internetszolgáltatókat arra kötelezi, hogy blokkolják a használatukat előmozdító webhelyeket.

 

Oroszországban jelenleg 29 fogadóiroda rendelkezik engedéllyel, ezek közül 11 online szolgáltató: a Liga Stavok, az 1xBet, a Winline, a Betcity, a Fonbet, az Olympus, a Baltbet, a Leon, a BingoBoom, a PariMatch és egy olyan 888 nevű oldal, mely valójában nincs kapcsolatban a 888 Holdings-szal.