Makaó kaszinópiacát is elérte a koronavírus

2020-01-29
A Makaóban általában rendkívül népszerű Aranyhét első két napján a látogatottsági adatok közel 50%-kal elmaradtak a szokásostól, az eddig közel száz ember halálát okozó koronavírus miatt bevezetett szigorú utazási korlátozásoknak köszönhetően.

 

A Makaóba érkező látogatók száma 49,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A makaói kormány turisztikai hivatala megerősítette, hogy pénteken és szombaton összesen 112.936 látogató érkezett; 55 098 fő a kínai újév első napján, ami 34,6%-kal kevesebb mint 2019-ben (84.777), a második napon pedig 57.838 fő,  ami 59%-os visszaesés a tavalyi 141.306-hoz képest.

 

Eddig hat megerősített vírusos eset fordult elő Makaóban, egy beteg a hírek szerint a Sands Cotai Central Sheratonban tartózkodott, egy másik a The Venetian Macao-ban, egy harmadik pedig a Galaxy Macau-ban. Jelenleg mindhárman kórházban vannak.

 

„A magánélet védelme érdekében nem kommentáljuk a nálunk tartózkodó vendégekkel kapcsolatos információkat. Folytatjuk a szoros együttműködést a hatóságokkal. Vendégeink jóléte rendkívül fontos számunkra. Megerősítjük a közegészségügyi ügyek kezelésére szolgáló meglévő protokolljainkat. Arra biztatjuk az utazókat és a vendégeket, hogy fordítsanak nagy figyelmet a helyi hatóságok által nyújtott útmutatásokra.” – közölte a Sheraton.

 

 

A kaszinókban a krupiék mindegyike egészségügyi maszkot visel, mindegyik látogató hőmérsékletét gondosan ellenőrzik, a kaszinókban pedig nagyon sok asztal ki sem nyitott. Számos létesítményt ideiglenesen bezártak, köztük a Club Cubic at City of Dreams-t és a Poker King Club (PKC)-t a The Venetian Macao-ban, utóbbin „fertőtlenítés céljából bezárva, további értesítésig” értesítés látható.

 

A Bernstein elemzői, Vitaly Umansky, Eunice Lee és Kelsey Zhu szerint: „Makaóban egyre növekvő rövid távú negatív hatás kockázatát látjuk. Sajnos a növekvő fertőzési arány növekvő aggodalomra ad okot Makaóra és általában az utazásra gyakorolt negatív hatások miatt, különösen a közelgő kínai újévi ünnepi időszakban. Valószínűleg néhány kínai újévi partit és rendezvényt lemondanak, ami, ha valóban így lesz, azt jelzi, hogy a kínai újévi időszakban valószínűleg enyhébb lesz az üzleti eredmény, mint amire számítottak.”

Időközben bejelentették, hogy nem tarják meg Makaóban a szokásos holdújévi ünnepi tűzijátékot sem. 

 

A legnagyobb kaszinó-társaságok részvényei már most estek: a Las Vegas Sands papírjainak értéke körülbelül 6, míg a Wynn Resortsé közel 7 százalékkal csökkent.