Lottónyertes a szomszédja?

Rejtőzködő szerencsések
Sokat foglalkoztunk már külföldi lottónyertesek történetével, írtunk angol és amerikai szerencsésekről, tudjuk azt is, hogy több amerikai államban kötelező a lottónyertes személyazonosságának nyilvánosságra hozása. Megvizsgáltuk, nálunk mi a helyzet.

 

A Ötöslottó bevezetésekor még nem foglalkoztak a nyertesek védelmével. Jó reklám volt a lottó számára, amikor az első lottónyertes, özvegy Ring Sándorné, egy névvel és arccal rendelkező családanya a kamerák kereszttüzében átvette 855 ezer forintos nyereményét. Az újságok még azt is megírták, hogy melyik kerületben lakik.
Ez nagyon régen volt, de egészen a 90-es évek elejéig rá kellett/lehetett írna a lottószelvény hátuljára a fogadó nevét és címét, ebből adódott például az újkori lottótörténelem első nagy botránya. A ’90-es években az Esti Egyenleg munkatársai lakásukon keresték fel a több mint 500 millióval gazdagodott családot, valahol Nyíregyháza környékén. A leleményes tévések ugyanis ügyesen kinagyították az adatokat a szelvényfeldogozásról készített riportjuk filmkockáiból…

Egy jó ideje azonban már névtelenül játszhatunk, és a nyertes választhat, hogy felfedi-e kilétét a nyilvánosság előtt, vagy anonim marad. Szinte mindig ez utóbbit választják a magyar nyertesek.

Ennek ellenére 2002-ben mégis kitudódott, hogy a hatoslottón a paksi kosárcsapat tagjai és kollégáik nyerték az akkori rekordnak számító több, mint 500 millió forintot. A pletykák szerint a nagy örömet néhányan nem tudták magukban tartani, és még a sorsolás napján elmesélték ismerőseiknek. Így aztán nem lehetett véletlen, hogy még a Szerencsejáték Rt. munkatársai is a híradásokból értesültek először a nyertesekről. Ma már tudjuk, hogy a hírek valósnak bizonyultak, hiszen a televízió is közvetítette azt a mérkőzést, amelynek alkalmával a csapat tagjai átvették a jelképes csekket az átutalásról.


De mi van a milliárdosokkal?

2009-ben állítólag a Budaörsi Rendőrkapitányság munkatársai nyerték az akkori hatodik legnagyobbnak számító 2 milliárd 189 millió forintot. Itt is, akárcsak a paksiaknál, sokan játszottak együtt, hamar szárnyra is kapott a hír… Látjuk tehát, hogy minél többen játszanak, minél többen tudnak róla, annál könnyebben akadhatunk a nyertesek nyomára.

Az első budapesti milliárdos még 2001-ben a Rákóczi úton adta fel tíz számjegyű nyereményt érő szelvényét. Sokáig találgatták: vajon budapesti, vagy vidéki játékos volt-e? Többen esküdni mertek volna rá, hogy a pályaudvar közelsége miatt csakis egy átutazó lehetett a boldog szelvénytulajdonos. Mások tudni vélték, hogy egy rendszeresen ott totózó társaság tért át a milliárdos nyeremény reményében a lottóra. Talán másfél hónap is kellett, amíg kiderült: egyik verzió sem igaz, mert egy nyugdíjas házaspáré a milliárd. Nem is laktak nagyon távol a lottózótól…


És a leg-leg-legnagyobb ; felújított főtér és templom.

Az eddigi legtöbbet fizető ötöst 2003-ban Sárváron adták fel. Az 5 milliárd 92 millió forint gazdája sokáig nem jelentkezett nyereményéért. Az akkori szárnyra kapott hírek szerint egy külföldi vihette haza a gigantikus összeget, aki abban az időben éppen a gyógyfürdőben ápolta testét. A lelkét pedig valószínűleg e nagy összeg tette volna teljesen rendbe. De nem így történt. Ma már tudjuk, hogy hazánkfia volt a szerencsés. Talán nem is lakik oly messze a híres sárvári lottózótól, hiszen nem sokkal később a környéken lévő egyik településnek hirtelen megszépült a temploma, újjáépült a főtere… Persze ez is csak találgatás.

Jogosan felvetődik a kérdés: ő, illetve más nyertesek miért vártak oly sokáig azzal, hogy jelentkezzenek a nyereményükért? Remélhetőleg megfontoltságból, előtte eldöntik, mihez is fognak kezdeni a pénzzel, megtervezik a jövőjüket. Ám érdekes néhány jelentkező gondolatait is felidézni. Akad közöttük aggályoskodó típus, sőt a következő egy valós, megtörtént eset: A nagyösszegű nyerteseknek fenntartott vonalon ez a kérdés hangzott el:  „Ha oda kell mennem a „szerencsejátékba’”, akkor hányadik emeletre menjek?” Hogy ez miért volt fontos? Mert kiderült: a nyertes attól tartott, hogy ott azon nyomban kilökik őt az ablakon, csak, hogy ne kelljen kifizetni a nyereményét. De vannak kukacoskodók is: „Na, rendben van, hogy Budapestre kell utaznom, de kifizetik az útiköltségemet is?”

Hogyan legyünk milliárdosok?

Biztos recept természetesen nincs erre, de  korábbi cikkeinkben többször is foglalkoztunk a nyerő számok eltalálásának művészetével.

Mindenesetre tény, hogy az első öttalálatos lottószelvényt feladó Ring Sándorné családi számokkal játszott. Több évtizeddel később, a közel három milliárdot érő egyik telitalálatot pedig a család telefonszáma adta. Persze, a körzetszámmal együtt.  Ha ezt akkor valamelyikünk tudja, nagyon könnyen rátalált volna a településre.


Egyébként sem olyan nehéz kideríteni, hol küldték játékba mondjuk a telitalálatos lottót. Aki egy kis logikával és néhány adattal rendelkezik, könnyen rálelhet a nyertes szelvény feladásának helyére és idejére. Ezt ugyanis tartalmazza  az Ötöslottó Részvételi Szabályzatának a II. fejezet 1§. (8) pontja.
(Egyébként pontosan ez a számsor teszi lehetővé, hogy akkor, amikor óránként sorsolnak nyereményeket, rögtön ki is lehessen írni a nyerő szelvény feladási helyét.)

Lássuk tehát a számsor jelentését:

(8) A számítógépes online terminál által adott átvételi igazolás egyedi átvételi száma
szolgál az Ötöslottó sorsjegyének azonosítására. Az online sorsjegy egyedi átvételi
számának a felépítése a következő:

1-2. számjegy - Játékazonosító, értéke minden esetben: 01.

3-7. számjegy - A játékba küldés napjának azonosítója. Az első két számjegy az évet, a második kettő a hetet, az utolsó pedig a hét napját jelöli. Az év azonosítója az 1990-tıl eltelt évek számát jelöli. Pl.: 18453 jelentése a következő: a játékos 2008. 45. hetének 3. napján játszotta meg a játékot.

8-15. számjegy - A forgalmazó terminál azonosítási  száma. Az első két számjegy a régió azonosítója, értéke minden esetben: 12. A következő öt számjegye az értékesítő helyet, az utolsó számjegye pedig a terminálnak az adott értékesítő helyen belüli sorszámát jelöli.
 
16-20. számjegy - A tranzakció egyedi sorszáma (a különböző játékoknak a beérkezési időpont sorrendjében a terminál által adott futó
sorszám).

21-26. számjegy - A rendszer által adott biztonsági kód. Az online sorsjegy egyedi átvételi számát egy 10 jegyű biztonsági szám előzi meg, mely a sorsjegyen szereplő adatokból képzett ellenőrzőszám. A biztonsági szám alkalmas a sorsjegy adatai integritásának és sértetlenségének utólagos ellenőrzésére.

Persze ezek segítségével azt nem lehet kideríteni, személy szerint ki adta fel a szelvényt. Csak a Szerencsejáték Zrt. munkatársainak ad támpontot arra, hogy keresztkérdéseket tegyenek fel a nyereményért jelentkező nyertes/nyertesek számára.

Míg Amerikában nem egyszer előfordult, hogy az árusítóhelyen elhelyezett biztonsági kamerák felvétele alapján találták meg a nyertest, nálunk a felvételek ilyen irányú felhasználása nem megengedett, és nem is lehetséges, ugyanis a rögzített anyag nem megfelelő minőségű, és nem is szokták hosszabb ideig tárolni.

Mindezek tudatában tényleg előfordulhat, hogy talán épp a mi szomszédunk nyerte meg a milliárdokat. Éppen ezért figyeljünk oda a jó viszony ápolására, ezzel a módszerrel aztán tényleg mindenki nyerhet. Ha pénzt nem is, de pár jókedélyű üdvözlést és egymásra odafigyelést.