Kis híján lejárt a nagypapa 6 milliárdos lottószelvénye

2017-11-04
Az utolsó napon jelentkezett a nyertes a 6 milliárdos lottónyereményéért

 

Jimmie Smith ötven éven át lottózott, de soha nem ütötte meg a főnyereményt – legalábbis nem tudott róla…

 

“Egy szerencsés New York-inál van egy 24 millió dollárt érő lottószelvény, ami beváltásra vár – a nyertesnek azonban gyorsan kell cselekednie, mert igen fogy az idő.” – jelentette be májusban a New York-i szerencsejáték hatóság igazgatója, Gweneth Dean.

A New York Lottó 2016. május 25-i sorsolásának nyertes szelvényét ugyani egy évvel későbbig, 2017. május 25-ig lehetett beváltani, így a szerencsejáték hatóság még egy utolsó erőfeszítést tett, hogy előkerítse az ismeretlen nyertest.

“Arra kérjük a New York-i lottójátékosokat, hogy nézzék át a zsebeiket. Nézzék meg a kesztyűtartóikat. Nézzenek be a kanapéik párnái alá. Ha megtalálja a szelvényt, várjuk Önt.” – szólt a felhívás.

 

A 68 éves Jimmie Smith az esti hírekben hallotta, hogy keresnek egy titokzatos lottónyertest New Yorkban, és rémlett neki, hogy mintha az elmúlt évben vett volna néhány szelvényt. A nyugdíjas biztonsági őr, aki egyébként 12-szeres nagyapa, egy kis kutakodás után előhalászott egy kupac régi, ellenőrizetlen szelvényt az egyik régi, kedvenc inge zsebéből. Ahogy végignézte őket, talált egy szelvényt a következő számokkal: 5, 12, 13, 22, 25, 35.

 

 

„Ott álltam és gondolkoztam. ’Azt látom, amiről hiszem, hogy látom?’” – mesélte Smith a szerencsejáték felügyelet munkatársainak. „Ki kellett nyitnom az ablakot, és szívnom egy kis friss levegőt. Kételkedtem az egészben. Komolyan meg kellett győznöm magam, hogy ez a valóság.”

 

Így történt, hogy egy évvel a lottó vásárlása után, 2017. május 25-én, azon a napon, mikor a szelvény lejárt volna, Smith megjelent a lottótársaság irodájában, és jelentkezett a nyereményért. “Szó szerint az utolsó pillanatban.” mondta a szerencsejáték hatóság szóvivője a The Washington Post riporterének.

 

Miután Smith bizonyította, hogy ő a szelvény jogos tulajdonosa, és elvégezte a szükséges papírmunkát, elhagyta az irodát. Mikor azonban a szerencsejáték hatóság ismét megpróbált kapcsolatba lépni vele, sehol sem találták.  “Nem tudtunk kapcsolatba lépni vele. Hosszú idő múlva hallottunk ismét felőle.” mondta a szóvivő.

 

Csak október elején, öt héttel azután, hogy Smith jelentkezett a lottótársaság irodájában, végül ismét besétált a lottótársasághoz, hogy felvegye a nyereményt. Kitöltött pár papírt, aztán ismét elment. A szerencsejáték hatóság elmondása szerint azt az opciót választotta, hogy 26 éves életjáradékként kéri a 24 millió dolláros nyereményt.

 

A New York Lottó - melyen az online lottózóknak köszönhetően ma már a világ bármely tájáról bárki megkísértheti szerencséjét - jackpotja jelenleg 3,8 millió dollár, azaz úgy 1 milliárd forint. 

 

Egyébként nem ez lett volna az első eset, hogy egy hatalmas lottófőnyeremény marad gazdátlanul New Yorkban. Egy 2002-ben vásárolt, 63 millió dollárt érő, és egy 2003-ban vásárolt 46 millió dollárt érő szelvényért sem jelentkezett senki. A New York Post szerint mindkettőt Brooklynban vásárolták. 

2015-ben a New York-i lottótársaság Brooklyn szerte kőröző plakátokat helyezett ki, hogy megpróbálják megtalálni egy 7 millió dollárt érő Cash4Life szelvény nyertesét – sikertelenül. A lottótársaság az akcióért mindenesetre elnyerte a legkreatívabb marketing kampány díját…

A lottótársaság közlése szerint a 2016-17-es pénzügyi évben összesen 74 millió dollárnyi nyereményt hagytak a New York-i nyertesek a társaságnál. 

Magyarországon, a Szerencsejáték Zrt tájékoztatása szerint tavaly 1,163 milliárd, 2015-ben 1,906, 2014-ben 1,47, 2013-ban pedig 1,28 milliárd forint volt az át nem vett nyeremények összege.