Kaszinózással az időskori elbutulás ellen

2016-08-10
A legújabb kutatások szerint nem véletlen, és egyáltalán nem baj, hogy a kaszinókban nyugdíjasok üldögélnek a nyerőgépek előtt.

 

A szerencsejáték olyan szórakozási fajta, melyet az emberek több ok miatt is választanak. A nagy többség csupán szórakozási célból játszik, néhányan azonban függőségi gondok miatt kötnek ki a szerencsejátékoknál. A szerencsejátékok pozitív oldala, hogy a legújabb kutatások szerint növelik az általános boldogságérzet szintjét, különösen azon idősek körében, akik a kirekesztés érzésével küzdenek.

Jól dokumentált, és ha máshol nem is, az amerikai filmekben gyakran láthatjuk, hogy a kaszinókban rendszerint nagyszámú idős ember ül a gépek előtt mosolyogva, láthatóan nagyszerűen érezvén magukat. A legtöbben csupán szórakozásból játszanak, kis tétekkel, előre meghatározott összeggel. 

 

Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a nyerőgépeken való játék pozitív hatással van az idősek mentális egészségére, mivel közösségi élményt jelent, segít, hogy aktívak maradjanak, fejleszti a memóriát, a koncentrációs- és a probléma megoldási képességet, valamint csökkenti a depressziót és a magányérzetet. Ezek különösen fontosak az előrehaladott életkorban lévők számára a demencia megelőzésében, ráadásul olyan közösségi kapcsolatok fejlődhetnek ki a játék során, mely több szinten is segítheti az időseket.

 

Az új tanulmány figyelemreméltó megállapítása, hogy a boldogságérzet röviddel a játék befejezése után csökken. Bebizonyították tehát, hogy a játéknak nincs tartós hatása, függetlenül attól, hogy nyerőgépről vagy éppen bingóról van-e szó. Ami meglepő volt az az, hogy a boldogság általános szintje lényegesen csökkent tíz perccel a szerencsejáték tevékenység után, és átlagosan harminc perc elteltével visszaállt a megszokott szintre.

 

A vizsgálatban három idősek otthona lakói vettek részt. A kutatók négy összetevőt vizsgáltak a boldogsággal kapcsolatos válaszok elemzésére, és hogy azok hogyan változtak vagy erősödtek a szerencsejáték tevékenység során. A vizsgálatok megállapították, hogy minden esetben növekedett a boldogság szintje; a hatás a játék befejezését követően 10-től 30 percig tartott. A kutatók következtetése szerint semmi tartós hatás nem maradt, de az jól kimutatható hogy a szerencsejáték azonnali elégedettség-érzetet okoz.

 

A kutatók azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy több idősek otthonában kellene engedélyezni a szerencsejátékot, akár úgy, hogy kirándulásokat szerveznek a helyi kaszinókba, akár az online kaszinóoldalak bemutatásával. Ez különösen érvényes a hosszú távú bentlakásos intézményekre, mivel a depresszió és a magány érzése ezeken a helyeken gyakran igen magas. Ugyan fontos a tevékenység felügyelete, hogy elkerülhető legyen az esetleges függőség kialakulása, egyértelmű, hogy a szerencsejátékoknak pozitív hatása van az idősekre, és azokra, akiknek nincsenek megfelelő szociális kapcsolataik. 

A kaszinókba szervezett látogatások mellett az otthonok számára jó megoldás lehet az online kaszinók bemutatása is. Ez néhány idős ember számára ugyan ijesztő lehet, ha nem ismeri az internetet, de kitűnő lehetőség azok számára, akik nehezen mozognak, és így nem tudják vállalni a kaszinókba tett kirándulásokat. Az online kaszinóoldalak felkeresésével - természetesen szintén megfelelő felügyelet mellett - az idősek bepillanthatnak az online szerencsejáték világába, megtanulhatják, hogy hogyan működnek ezek az oldalak, és megtapasztalhatják, hogy sok kedvenc játékuk könnyedén hozzáférhető online.