Június 1-én indul a legális online póker Spanyolországban

2012-05-09
Három héten belül nyilvánosságra hozzák, hogy mely szolgáltatók igényeltek engedélyt, és meg is kezdik a liszenszek kiadását.

 

A Spanyol Államkincstár keddi közleménye szerint a szabályozott spanyol online szerencsejáték piac június 1-vel kezdheti meg működését.

Három héten belül nyilvánosságra hozzák a sikeresen pályázó szolgáltatók névsorát. Hatályba lép a Regulación Del Juego of 2011, és ezzel egyidejűleg lejár az a jelenlegi moratórium, mely engedélyezi a liszensszel nem rendelkező szolgáltatók működését

Azok a szolgáltatók, melyek nem rendelkeznek engedéllyel, a továbbiakban nem szolgálhatják ki a spanyol ügyfeleiket. Az engedéllyel rendelkező szolgáltatók .es domain névvel működő portálokra irányítják a játékosokat.

 

Továbbra is kérdéses, hogy egész pontosan hogyan fog festeni a szabályozott spanyol online szerencsejáték piac. Úgy tudni, legalább negyven szolgáltató folyamadott engedélyért, többek között a PokerStars, a PartyPoker, az iPoker, az Ongame, a Ladbrokes és a GTECH G2.

Több szolgáltató – mint a Bodog, az Unibet, és több Microgaming oldal – már búcsút intett a spanyol ügyfeleknek.

A spanyol pókertermek el lesznek különítve a nemzetközi termektől, de továbbra is kérdéses, hogy vajon a nem spanyol állampolgárok csatlakozhatnak-e ezekhez a termekhez.

 

A spanyol online pókerközösség sikeres kampányának köszönhetően, a  legutóbbi tervezet valamelyest liberalizálta a szabályozást, felemelte a napi és heti befizetési limiteket, több játékot és magasabb téteket engedélyez.

A szolgáltatóknak a bruttó játékbevétel 25%-át kell adóban befizetniük. Még kérdéses, hogy az úgynevezett „ügyintézési díjat” is meg kell-e fizetniük. Ha ezt a díjat kivetik, ez egy járulékos adó lesz, melynek alapja a játékosok által berakott teljes összeg lesz, és ez tönkreteheti a közepes téttel játszható játékokat.

 

Mindezen függőben lévő kérdések mellett is látható, hogy a spanyolok jóval előrébb tartanak, mint ahogyan nálunk áll jelenleg a helyzet. Elviekben hazánkban a szerencsejáték törvény legutóbbi módosításával, a „távszerencsejáték” bevezetésével lehetővé vált a legális online póker, azonban a törvény végrehajtási rendelete továbbra is várat magára, és a szolgáltatók számára szinte semmilyen információ nem áll rendelkezésre, hogy hogyan igényelhetnének engedélyt a magyar piacon, és így kényszerűségből illegálisan üzemelnek tovább.