Japán legalizálta a kaszinókat, $40 milliárdos piac nyílik meg

2016-12-29
A japán parlament felsőháza elfogadta azt a jogszabály-módosítást, mely engedélyezi a kaszinók építését a szigetországban – közel tíz évvel azután, hogy a liberális demokrata párt először javasolta ezt, a turizmus és a helyi gazdaság fellendítésére hivatkozva.

 

A jogszabályalkotóknak most 12 hónap áll rendelkezésükre, hogy kidolgozzák a szabályozás keretrendszerét, az első resortok a tervek szerint valamikor a 2020-as évek elején nyithatják meg kapuikat.

 

Az MGM máris jelezte, hogy 10 milliárd dolláros beruházást tervez a jövendőbeli japán piacon, és Sheldon Adelson LVS-e hasonló összeggel készül. 

 

A liszenszekért való verseny várhatóan igen kiélezett lesz, hiszen az összes nagy szolgáltató szeretné megvetni a lábát azon a piacon, mely az előzetes számítások szerint akár az évi 40 milliárd dolláros értéket is elérheti.

 

Japánban 127 millióan laknak, és ugyan sokat hallani az egyre öregedő népességéről, még így is 46 millió 25 és 54 év közötti japán él az országban. A tokiói Haneda repülőtér utasforgalmát tekintve az világ ötödik legnagyobb reptere (megelőzve a londoni Heathrow-t), és az új kaszinók valószínűleg vonzani fogják a turistákat a közeli Kínából és Koreából. Japánban az egy főre eső jövedelem jelenleg 38.000 dollár.

 

“Japán már most is számos turisztikai célponttal rendelkezik. A kaszinók az eddig is széles kínálatot fogják tovább bővíteni, az infrastruktúra már adott. Japán komoly játékossá válhat a szerencsejáték turizmus területén, akár még Makaóra nézve is veszélyt jelenthet.” – közölte a GBGC szerencsejáték piackutató cég CEO-ja, Warwick Bartlett.

 

A tiszta játékbevételt tekintetében tíz legnagyobb kaszinó mind az ázsiai régióban található, így a listát vezető Galaxy Macau is. A Genting és Las Vegas Sands által Szingapúrban üzemeltetett két kaszinó összesen 3,4 milliárd dollár tiszta játékbevételt produkált a 2015-ös év folyamán.

 

Még nem tudni, hogy hány engedélyt fognak kiadni kezdetben, és azt sem, hogy ténylegesen hol épülhetnek meg a kaszinók, de Tokió, Yokohama és Osaka mind nagy esélyesek.

 

Ugyan a japán miniszterelnök, Shinzo Abe szeretné, ha az első resortok 2020-ra, a tokiói olimpiára megnyitnának, a szakértők szerint nem valószínű, hogy 2022 előtt erre ténylegesen sor kerülhet.