Így verjünk el 16 milliárdot a lottónyereményünkből 8 év alatt

2020-09-25
Colin Weir és felesége 2011-ben megnyert egy hatalmas, 64 milliárd forintnyi EuroMillions jackpotot. A férfi halála után kiderült, hogy úgy heti 40 millió forintos ütemben költekeztek az elmúlt 8 évben.

 

Colin Weir és felesége, Christine Skócia és egyben egész Európa leggazdagabb lottónyertese lett, mikor 2011-ben megcsíptek egy 161 millió angol font értékű EuroMillions jackpotot. A férfi 2019 decemberében, 71 éves korában meghalt, és a Daily Records birtokába került papírok szerint most kiderült, hogy vagyonuk addigra 40 millió fonttal, tehát úgy 16 milliárd forinttal csökkent. 

 

Colin, az STV egykori operatőre, autókat vett, és rengeteg pénzt pumpált kedvenc fociklubjába, a Partrick Thistle-be. De nem csak magára költött: vagyonából adott barátainak és két gyermekének is, valamint jótékonysági szervezeteket is támogatott.

 

 

Mikor a férfi vérmérgezésben és akut vesekárosodásban hirtelen meghalt, a hagyatéki dokumentumok szerint 212 ezer font (84 millió forint) értékben voltak bútorai, ékszerei és műalkotásai. Garázsában négy luxusautó állt – egy 10 ezer font értékű, klasszikus Bentley Arnage, egy 28.250 font értékű, hároméves Jaguar F-Pace, egy 24 ezer font értékű Mercedes Benz E Class Estate és egy 35 ezer font értékű Mercedes Benz V Class. 

 

Egy hónappal a halála előtt Weir 55 százalékos részesedést vásárolt a Patrick Thistle labdarúgó klubban, hogy a rajongóknak adományozhassa, és így a helyi közösség kezébe adja a klub jövőjét.

 

Colin az utolsó éveiben már betegeskedett, és 38 évnyi házasság után tavaly nyáron elvált feleségétől Christine-től. Halálakor egy 1,1 millió font értékű, öt hálószobás tengerparti házban élt Ayr-ban, amit 2018 júniusában vásárolt, miután tönkrement a házassága. Azt a 3,5 millió font értékű Frognal House ingatlant, melyet állítólag teljesen berendezve, 10 percnyi megtekintés után vettek meg, feleségére íratta. 

 

A Frognal Cottage

 

Ezek mellett 850 ezer fontot (úgy 335 millió forintot) költöttek egy mozi teremmel, uszodával és istállóval is büszkélkedő, négy hálószobás házra, melyet egy 93 ezer négyzetméteres kert és erdő vesz körül. 

 

A papírok szerint a lóverseny rajongó férfi három telivérnek is résztulajdonosa volt: két ötéves mén Knighted (£2,500) és Felony (£1,675), valamint egy nyertes ír kanca If You Say Run (£4,000) tartozik annak a szindikátusnak a lovai közé, melynek Colin tagja volt.

 

Az iratok szerint Colin okos befektetéseket is eszközölt: 3,5 millió font értékben voltak tulajdonai Isle of Man adóparadicsomában, valamint egy 12,3 millió font értékű portfóliója is volt olyan nevekkel mint például a Microsoft (£20.368), Moët Hennessy Louis Vuitton (£19.230), Estée Lauder (£19.813), Tesco (£19.562). 

 

Az ingatlanvásárlásokon és befektetéseken kívül számos jótékonysági alapot is támogattak illetve létrehoztak - ilyen célokra is több száz millió forintot áldoztak. A nyereményt követő első évben 5 millió font (közel 2 milliárd forint) értékben vettek házakat közeli barátaiknak, valamint felállítottak egy alapot tehetséges fiatalok számára – és emellett támogatták a helyi idősek otthonát és a sportcentrumot is.  Ráadásul, ahelyett, hogy eladták volna régi, 220 ezer fontot érő házukat, azt odaajándékozták egy fiatal anyának, aki a szüleivel élt.

 

Barátai úgy vélik, hogy Weir úr nagylelkűsége lesz a maradandó öröksége, és vagyonának maradékát – mintegy 40 millió fontot - mostantól egy diszkrecionális vagyonkezelő alap kezeli, amelyet azért hoztak létre, hogy pénzalapot biztosítson gyermekei, partnerei és esetleges leszármazottai, valamint a szívéhez közeli alapok és jótékonysági szervezetek számára. 

 

„40 millió fontot 8 év alatt elkölteni nem kis teljesítmény, de valószínűleg a legnagyobb része a családja és mások érdekében létrehozott alapokba került. Amit hátrahagyott, az egy nagyon értelmes és biztonságos portfóliónak tűnik.” – nyilatkozta egy pénzügyi szakember az üggyel kapcsolatban.

 

Weir-ékéhez hasonló, óriási vagyon szakad az ölébe annak a szerencsés nyertesnek is, aki megkaparintja a pénteki EuroMillions Szupersorsolás 130 millió eurós, azaz 47 milliárd forintos jackpotját. Az EuroMillions Szupersorsolások különleges események, melyeket évente csak pár alkalommal rendeznek meg, és euróban garantáltan kilenc számjegyű nyereményt kínálnak. Idén februárban és júliusban rendeztek Szupersorsolást, a következőt pedig szeptember 25-én tartják. A Szupersorsoláson ugyanúgy lehet játszani, mint a hagyományos EuroMillions sorsolásokon, a szelvény is ugyanannyiba kerül, csupán annyi a különbség, hogy a jackpot garantáltan 130 millió euró lesz. Ha senki sem ér el telitalálatot,  a jackpot tovább halmozódik, míg el nem éri a 200 millió eurós jackpot plafont. A játék nem tévesztendő össze a magyar lottózókban is elérhető EuroJackpottal - az EuroMillions Magyarországról csak a nemzetközi online lottózók kínálatában érhető el.