Texas Hold'em

Az online és a hagyományos kaszinókban nagy népszerűségnek örvendő pókerfajta. Ebben a pókerfajtában minden játékos 2 lapot kap a kezébe, amelyeket a többiek nem láthatnak, ezért zárt lapoknak nevezik őket. A zárt lapokon kívül 5 további kerül középre, amelyeket minden játékos szabadon használhat és láthat. A játékosok a rendelkezésükre álló 7 kártyalapból választják ki a legjobb kombinációt adó 5-t.
Minden kártyalap leosztásban maximum négy licitkör van: „preflop”, „flop”, „turn” és „river”. Miután a résztvevők a játék során licitáltak, következik a mutatás, azaz: „showdown”.

Texas Hold’em szabályai

A póker fázisai

Osztás előtt az osztótól balra ülő játékos megteszi a kisvak licitet, ez a „small blind”, a tőle balra ülő játékostól pedig a nagyvak licitet, a „big blind”-ot várjuk.

Az osztó személye az óramutató járásának megfelelően cserélődik, és őt egy korong jelöli. További 2 korong jelölheti a kisvakot, illetve a nagyvakot, de ezek elhagyható elemek, hiszen az osztó jelölt, így könnyű kikövetkeztetni a kisvakot és a nagyvakot.

1. Preflop:
Az osztás előtt az osztótól balra ülő játékos beteszi a kis vak licitet („small blind"), a következő pedig a nagy vak licitet (big blind). Három lehetősége van: 1) bedobhatja a kártya lapjait, ezt „fold”-nak nevezik, 2) megadhatja a nagy vak tétjét, ezt „call”-nak nevezik, illetve 3) emelhet, vagyis: „raise”.
A később következő játékosoknak is ezek a lehetőségek állnak rendelkezésre, valamint még egy ráhívással, „re-raise”-zal élhetnek.

2. Flop:
Miután a játékosok licitáltak, az osztó 1 lapot félretesz a pakliból, 3-t pedig felfordítva az asztalra helyez. Utóbbiakat mindenki láthatja, és „flop”-nak nevezik őket.
A következőkben a kisvak elkezdi a második licitkört. Két dolgot tehet: 1) passzolhat (check), vagy emelhet (bet).
A passzolás lehetőségével minden játékos élhet addig, amíg nem történt emelés vagy ráemelés (raise, illetve re-raise). Emelés után a pókerjátékosok három alternatíva közül választhatnak: 1) bedobhatják a lapjaikat (fold), 2) megadhatják az emelést (call), vagy emelhetnek (raise).

3. Turn:
A második licitkör megtétele után az osztó 1 újabb kártyalapot tesz félre, majd a 4 közös lapot felfordítva az asztal középére helyezi. Ezt a lépést nevezik „turn”-nek. Ezután a harmadik licitkör jön, amelyet a kisvak kezd meg. Az előző licitkörhöz hasonlóan a játékosok ugyanazokkal a lehetőségekkel rendelkeznek, mint az előző körben:  1) bedobhatják a lapjaikat (fold), 2) megadhatják az emelést (call), vagy emelhetnek (raise).

4. River:
A licitálások után az osztó 1 lapot félretesz, és középre helyezi az utolsó közös lapot, amelyet „river”-nek neveznek a pókerben. Így az összes kártyalap kiosztásra került, minden játékos láthatja őket. Ezután az utolsó kör következik.

5. Showdown:
 Az utolsó licitkör befejezésével érkezik el a póker legizgalmasabb része. A játékban maradt versenyzők megmutatják a lapjaikat egymásnak. Ezt a fázist „showdown”-nak nevezik. A lapok megmutatása kötött sorrendben történik: elsőként az mutathat, aki a legutóbb licitált kisvak, vagy utoljára emelt.

Az a játékos nyeri a potot, aki a legerősebb lapkombinációval rendelkezik.

Egyéb tudnivalók a Texas Hold’em-ről

  • Ha 2 játékos is egyformán erős lapokkal bír, elosztják a nyereményt egymás között.
    A színek egyenlő értékűek.
  • Ha a játék során senki sem tartotta a tétet (vagy emelést), akkor automatikusan az emelő nyer, lapjaitól függetlenül. Egyébként ekkor kártyalapjait sem köteles megmutatni a többi játékosnak, ezt „muck”-nek nevezik.
  • Új leosztásnál a játékosok eggyel balra csúsztatják az osztót jelző korongot. Ha van vakokat jelző korong is az asztalnál, azokkal is így tesznek. Ezzel minden körben más játékos teszi meg az elmaradhatatlan vakokat.

A Texas Hold’em változatairól

A „Texas Hold’em” játékszabályai, és a „Fix Limit”, „Pot Limit” valamint a „No Limit” változatok alapjaikban megegyeznek egymással, viszont akad néhány eltérő részlet, amellyel érdemes tisztában lenni:

Fix Limit Texas Hold'em
Ebben a változatban a licitálás, vagy emelés mértéke előre meg van határozva, azaz fix. A második szakasz, vagyis a „flop” előtt és után minden tétet és emelést a nagyvakkal megegyező összeggel lehet játszani. A „turn”-ön négyszeres, a „river”-en ennek duplája az emelések mértéke. A „Limit Holdem”-ben a játékosok minden licitkörben maximum négyszer emelhetnek.

Pot Limit Texas Hold'em
Pot Limit Hold'em”-ről csupán azt kell tudnunk, hogy a minimális tét nem lehet kevesebb a nagyvak értékénél, az emelés maximuma pedig nem lehet több a „pot”-ba eddig berakott pénznél.

No Limit Texas Hold'em
No Limit Hold'em” viszonylag nagy szabadságot ad a játékosoknak, bár a minimális emelés értéke a nagyvakénál nem lehet kisebb. A „no limit”-et játszók akkora összeggel licitálnak, amekkorával szeretnének. Ez az online-pókertermekben mást jelent: a „Fix limit” és a „No limit” játékban korlátozzák azt, hogy maximum mennyi pénzzel lehet virtuálisan beülni a terembe. Két játék között a játékosok egyenlege feltölthető.

A kombinációk vagy figurák

Mint már tudjuk, a pókercsata győztese az lesz, aki a legerősebb kombinációt (figurát) fogja felmutatni. Ez alatt szinte minden esetben a franciakártya 52-lapos változatának kombinációiról beszélünk, amelyeknél az erősséget az összekerülés esélyének ritkasága határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a körülbelül 2,6 millió előállítható figurából hányszor fordul elő az adott lehetőség. A kombinációk a legerősebbtől a leggyengébb felé haladva a következők:

1) Royal Flush
Egyforma színű A K Q J 10 sort jelent. Ez a legerősebb és legritkábban fellelhető kombináció, melynek esélye: 1:649.739

 

2) Színsor (Straight Flush)
Bármilyen egyforma színű, 5 lapból álló sor. Több színsor közül az nyer, amelyik magasabb lappal kezdődik. Esélye szintén nagyon alacsony: 1: 72.192

 

3) Póker (Four of a Kind)
4 egyforma lapot jelent. Ha többen rendelkeznek póker-rel, ez esetben a magasabb lapokból álló sor tulajdonosa nyer. A póker esélye: 1:4.164

 

4) Full (Full House)
3 egyforma, és 2 egyforma lapot jelent. Az előzőekhez hasonlóan több „full” esetén az a játékos nyer, akinél a 3 egyforma lap magasabb értékű. Ha ez megegyezne, akkor a 2 egyforma közül a magasabb nyer. Ha ez is egyforma, akkor döntetlen. A „full” esélye: 1:693

5) Szín (Flush)
5 egyforma színű lapot jelent. Több szín közül az nyer, amelyikben magasabb lap van. Ha a legmagasabb egyforma, akkor a következő számit és így tovább. Esélye: 1:508

6) Sor (Straight)
5 tetszőleges színű, egymást követő lapot nevezünk sornak. Több sor közül a magasabbal kezdődő a nyertes. Esélye: 1:254

7) Drill (Three of a kind)
A „drill” 3 egyforma lapot jelent. Több „drill” közül a magasabb lapokból álló nyer. Ha egyformák, akkor a külső lapok magassága dönt. Esélye: 1:46

8) Két pár (Two pairs)
2 egyforma és 2 további egyforma lap. Két-két pár közül az nyer, amelyikben magasabb pár van. Ha egyformák, akkor a külső lap dönti el a kérdést. A két pár esélye: 1:20

9) Egy pár (Pair)
2 egyforma lapot értünk alatta. 2 pár közül a magasabb nyer, ha egyformák, akkor a külső lapok döntenek. Ennek esélye: 1:2,4

10) Legnagyobb lap

Amennyiben egyik játékosnak sincs semmilyen kombinációja, a legmagasabb lap vagy a lapok értéke dönti el, ki a nyertes.

Címkék: kártya, kaszinó, póker,