Nyerőgép

Szinte mindenki ismeri a nyerőgépeket, játékgépeket a kaszinókból, kocsmákból, játéktermekből, ahol a vendégek láthatják, nem bonyolult szerkezetekről van szó.
A nyerőgép-játék szabályai kifejezetten egyszerűek, és könnyen megtanulhatók, ezért az internetes casinokban kedvelt játékok. A játékos bedobja a gépbe a feltenni kívánt pénzt, vagy ha online játékteremben játszik, beüti a fogadásra szánt összeget, és elindítja a játékot. Mindkét esetben megvárja, amíg a tárcsák megállnak, ezt követően pedig ellenőrzi a kifizetési struktúrán, hogy nyerő kombinációt sikerült-e kipörgetnie, vagyis azt, hogy nyert-e.

A nyerőgépek (slots) használatának szabályai

A nyerőgépek az életben és a világhálón sok tekintetben különböznek, és sok tekintetben hasonlítanak egymáshoz. A valóságban manuálisan, egy gomb vagy kar segítségével indítható a játék, s kezdés után különféle figurák, olykor egy 7-es szám is villódzik a kijelzőn, fokozva az izgalmakat, és jelezve azt, ha nyer a játékos. Nem így az online kaszinók esetében, ahol a kart vagy gombot a számítógép egere pótolja. A játékos ezzel indíthatja el a játékot. Online játék esetén beállítható a gép „pörgés”-re, vagyis automatizálható, hogy a gép magától játsszon le előre megadott számú játékot.

Az online kaszinók nyerőgépei között rengeteg fajtát találhatnak a játékosok. Többek közt a klasszikus, 3 sávon forgó figurákkal, vagy „masszívabb”, 5 vagy 6 tárcsás nyerőgépekkel lehet játszani a nyereményekért. Bizonyos játéktermekben utóbbinál egyszerre több gépen is lehet a játszani.

A straight gépek

A nyerőgépek nagy része egyazon séma alapján működik, ez alól a „straight gépek” sem kivételek. A „straight"-en, vagyis hagyományos nyerőgépeken a jackpot fix pénzösszeg, mivel a tervezett nyereménystruktúra részét képezi. Ezt az összeget jól látható módon fel is tüntetik az adott automatákon. Ezek a hagyományos, háromtárcsás gépek nagyobb esélyt kínálnak a jackpot megnyerésére, viszont ez az összeg alacsonyabb a „progresszív nyerőgépek” lehetséges jackpotjánál. A játékosok a megszokott figurákról és a 7-es számról ismerhetik meg a hagyományos, háromtárcsás gépeket.

A progresszív nyerőgépek

Ezek az automaták nagy, négy- öt és hattárcsás gépek is lehetnek, szimpla, dupla, tripla vonallal. A játéktermekben ezek a nyerőgépek össze vannak kapcsolva, sokszor a játékterem-hálózat összes helyszínén lévő gépekkel. Így az összes helyszínen megjátszott pénz növeli a jackpot mértékét. Egyes online kaszinók kínálatában is szerepelnek ilyen „mega-nyerőgépek.” A „straight gépek”-kel ellentétben rendszerint magasabb jackpottal kecsegtetnek, de ezek megnyerésére alacsonyabb a játékosok esélye. Viszont így is megéri játszani velük, hiszen a „progresszív jackpotok” addig nőnek sokszor a hálózat összes termében amíg valaki meg nem nyeri őket. A lottójátékhoz hasonlóan ezek a jackpotok is olykor vagyonokká dagadnak.

Miért népszerűek a nyerőgépek?

Tagadhatatlan tény, hogy ezek a gépek fennállásuk óta hatalmas és töretlen sikernek örvendenek, manapság az online termek sokaságában éppúgy, mint bármelyik kaszinóban. Ez nem csoda, hiszen a számítógépes szimuláció is ugyan azon az elven működik, mint a „rendes”, manuális játék: a játékos egy gomb megnyomásával a szerencsére, vagy ha jobban tetszik, a véletlenszám-generátorra bízza magát. Ez meghatározza a játék végeredményét, majd megállítja a tárcsákat az előre meghatározott eredménynek megfelelően.

A játékosnak minden esetben tudnia kell, hogy a számítógépes programot, vagy a kaszinóban lévő gépet az üzemeltetők profittermelésre programozták. Az átlagos kifizetés sem számít magasnak, hiszen a játéktermekben használatos nyerőgépek esetében körülbelül a bedobott pénz 80 százaléka online játékoknál 95 százaléka nyerhető vissza, s ez jóval kedvezőtlenebb, mint a rulett vagy „blackjack” játékok átlagos kifizetése. Mégis játszanak vele, kiábrándíthatatlanul. De vajon miért ilyen vonzó a nyerőgép?

A titok első része az egyszerűségben rejlik: szerencsén kívül semmi másra nincs szüksége a játékosnak. Nyerőgép-használat esetén nem kell bonyolult lépések, stratégiák, számítások megtanulására időt és energiát fordítani, így minden játékos hamar belejön a gépezésbe. A második részét valószínűleg a nyerőgépek látványos grafikája teszi ki. A vizuális és auditív ingerek szórakozást nyújtanak. Sokszor híres filmekből, regényekből származó címek is felkelthetik az érdeklődést.

Persze az izgalomkeresést se hagyjuk ki a sorból! Gyakran hatalmas bónusznyeremények várják a játékosokat. Ha belegondolunk, ezektől válik a nyerőgép a legizgalmasabb játékok elit csapatának tagjává.

Címkék: kaszinó, nyerőgép,