Bakkarat

A „bakkara” egy kaszinójáték, amelyet a „blackjack”-hez hasonlóan franciakártyával játszanak. A játék Franciaországból származik, és feltehetőleg a XV. század végén játszották először. A „bakkara” asztalok kiemelkedő forgalma akár online, akár hagyományos közösségekben a játék egyszerűségének, izgalmasságának köszönhető. A kártyajáték a filmek világából is ismerős lehet, hiszen többek között a híres titkos ügynök, James Bond kedves elfoglaltsága. Nem igényel gyakorlást, nagy tapasztalatot és különösebb háttértudást sem. A győzelem természetesen ez esetben sem garantált, de kockázat nélkül nem is lenne érdekes a játék.

A bakkara célja és szabályai

A játék két részre osztható fel. A játékosok először megtippelik, hogy ki fogja nyerni a csatát, vagyis az adott leosztást. A játékosok célja a helyes tippelés. A játékos a saját „player”, vagy a bankár „bank”, „banker” győzelmére, esetleg a döntetlen „tie” eredményre tehet, általa választott téttel. Ha magára fogad, tétjét a „player” mezőre csúsztatja, ha a bankra, a „banker” mezőre, amennyiben döntetlen eredményre számít, a „tie” mezőre tesz. A fogadások megtétele után már kevesebb a tennivaló: az előre rögzített szabályok alapján folyik a kártyázás, amely a játék második részét képzi. Ez a leosztás, amit az a játékos nyer, aki közelebb tud kerülni a 9-es összértékhez.

A „bakkara” mindig a kártyák megkeverésével indul. Ezután következik az osztás, mely 6 pakliból történik. A kártyalapokat minden játék előtt megkeverik. A játékos: „player”, és a bankár: „banker” is két lapot kap. A következő lépés a kártyák értékének összeadása, a következők szerint.

A lapok értéke

A lapok a rajtuk szereplő számnak megfelelő értékűek. Az ász 1-t ér, a figurális lapok (T, J, Q, K) pedig 0-t.

A tízes szabály

A lapszámolás csupán egy számjegyig terjed, vagyis a 9-es fölött megfordul, és újra nullától indulnak az értékek. Ez azt jelenti, ha lapok összege magasabb, mint 9, az összeg az egyesek helyén álló érték lesz. Ez elsőre talán bonyolultnak tűnhet, mégsem az. A 9-nél nagyobb értékekből 10-et kell kivonni, és a játékos már tudja is kártyái értékét. Egy példa erre, ha a játékos egy 6-osra és egy 9-esre tesz szert, lapjai összege 5 lesz, mivel a 6 és a 9 összege 15. Ha a két kártya összege valamelyik félnél 8 vagy 9 értékű, a játszma véget ért. Ezt az esetet a játékban „natural”-nak nevezik.

A harmadiklap-szabály

Speciális esetekben a játékos és a bank is már meglévő két lapja után egy harmadikat köteles húzni. Az esetek a következők:

A játékos esetei
Ha az első két lap összege… …akkor ez történik
0, 1, 2, 3, 4 vagy 5 Harmadik lapot húz  
6 vagy 7 Mindig megáll  
8 vagy 9 Megáll (természetes kezek)  
A bank esetei
Ha az első két lap összege… …akkor ez történik
0, 1 vagy 2 Mindig húz lapot
3 Nem húz, ha a játékos 3. lapja 8-as
4 Húz, ha a játékos 3. lapja 2-7 közötti
5 Húz, ha a játékos 3. lapja 4-7 közötti
6 Húz, ha a játékos 3. lapja 6-os vagy 7-es
7 Mindig megáll
8 vagy 9 Megáll (természetes kezek)

A játék ezen részét az a fél nyeri, akinek magasabb értékű lapjai vannak, viszont a játszmát az, aki helyesen tippelte meg a győztest.

Kifizetések

  • Ha a játékos saját magára fogad, vagyis a „player” mezőre teszi tétjét a játék kezdetén, és nyer, 2:1 arányú a kifizetése.
  • Ha a játékos saját maga ellen, a bankra fogad, vagyis a „banker” mezőre teszi tétjét, szintén 2:1 arányban nyeri vissza feltett tétét, abban az esetben, ha a bank nyerte a leosztást. Ilyenkor egyes kaszinók 5% jutalékot levonhatnak a nyert tétből.
  • Ha a játék eredménye döntetlen „tie”, és a játék elején erre fogadott a bakkarajátékos, 9:1 arányban nyeri vissza tétjét. 

Egy kis matematika: a házelőny alakulása különböző helyzetekben

  1 pakli 4-8 pakli
„player” 1.29% ~1.24%
„banker” 1.01% ~1.06%
„tie” 14% 14%

Stratégia

A játékosra és a bankárra tett téteknek is körülbelül 1% a házelőnye, amely alacsonyabb még a rulett szórásánál is. Ez a gyakori döntetlenekből adódik. Ez a lejátszási feltételek teljesítésébe azonban ritkán számít bele. Ennek nem az alacsony házelőny az oka elsősorban, sokkal inkább az, hogy lehetséges a játékosra és a bankárra is azonos tétet tenni. Utóbbi lecsökkenti a szórást, vagyis az esetek jelentős részében egyik tét nyer, a másik veszít, és gyakorlatilag kockázatmentes a játék. Az ilyen alacsony szórású játékokat a „Terms & Conditions”-ben "games, where low risk wagers are possible" -ként szokták emlegetni, és kizárják őket a „wager”-ből. Továbbá a fenti összefoglalásból látható, hogy a bankárra tett téteknek alacsonyabb a házelőnye, így jó stratégiát jelenthet a bankárra fogadni. A döntetlen eset ritkábban fordul el a másik két lehetőségnél, ezért az óvatosak ne tegyenek rá, habár a 9:1 arány miatt megérheti a kockázat.

Online kaszinók

Azonline casinokban játszott internetes „bakkara” szinte teljesen megegyezik az előbbiekkel, habár a játék menetében figyelembe kell venni, hogy az online történik. Így például a játék kezdete is átalakul kissé. A játék a bankár által jelzett időben kezdődik. A tétek és a fogadás megtétele után a játékosnak meg kell nyomnia a „deal”-t, vagyis az osztást jelentő gombot. A kártyalapok értékének számítása, és a harmadik lap az előzőekben ismertetett szabályok alapján működik, de ezekkel nem érdemes sokat törődni, mert a program kijelzi őket. A leosztást a hagyományos, nem online játékokhoz hasonlóan az nyeri, aki a parti során közelebb kerül a maximális 9 ponthoz. A lapok értékei sem térnek el, vagyis az ászok 1 pontot, a számozott lapok számaiknak megfelelőt, a 10, J, Q, K pedig 0 pontot érnek. Ha a játékos több leosztást játszik egymás után, egyes online kaszinókban felajánlhatják számára a „rebet” gombot, amely megnyomásával a korábbi tétjeivel megegyező nagyságú pénzösszeget játszhat meg újra. Természetesen ez nem kötelező, minden játszma kezdetén eldöntheti a játékos, milyen tétben szeretne fogadni.

Mini bakkara

A mini bakkara a „bakkara” játék egy jól ismert fajtája, amelyet leggyakrabban az interneten játszanak.

A játék szabályai

A minibakkara-játék célja is azonos: megtippelni, hogy a bank vagy a játékos lapjainak összértéke lesz-e közelebb a 9-es számhoz. Döntetlen helyzet abban az estben áll elő, ha a két leosztás pontértéke megegyezik. Ilyenkor azok a játékosok, akik a bankra vagy a játékosra fogadtak, tétjüket visszakapják.

Figyelembe kell venni, hogy ennél a játékfajtánál is a 9 fölötti értékekből ki 10-t ki kell vonni, vagyis például minden 10-t érő lapkombináció 0-nak számít. Az ászok értéke mindig 1, a 10, J, Q, K pedig 0. A további lapok értéke számukkal azonos. Az a leosztás nyer, magasabb pontértékű.

A játékos és a bank is 2 kártyával játszik, de a szimpla bakkara szabályainak megfelelően egy harmadik lap osztható a feleknek.

A játék módja

Ha a játékos új asztalt nyit, akkor el kell vágnia a kártyapaklit. Ezt úgy tudja megtenni, hogy a paklira kattint. Ezután a bal egérgombbal a megtenni kívánt zseton értékére kattint, majd a zsetont a fogadásának megfelelő mezőre helyezi: („players”: játékosok, „bankers”: bank, esetleg „tie”: döntetlen). Amennyiben a játékos szeretné csökkenteni a tétjét, a játék megkezdése előtt a jobb egérgombbal a feltett tétre kattinthat.

A tét és a fogadás kiválasztása után a játék megkezdéséhez a „kész” gombra kell kattintani. A játékosok megismételhetik korábbi tétjeiket az „azonos tét" gombbal.

Harmadikkártya-szabály

Harmadik lap húzása mind a játékos, mind a bank esetében a következő lehetőségek fennállásánál kötelező:

A játékos esetei
Ha az első két lap összege… …akkor ez történik
0, 1, 2, 3, 4 vagy 5 Harmadik lapot húz
6 vagy 7 Mindig megáll
8 vagy 9 Megáll (természetes kezek)

A bank esetei

Ha az első két lap összege… …akkor ez történik
0, 1 vagy 2 Mindig húz lapot
3 Nem húz, ha a játékos 3. lapja 8-as
4 Húz, ha a játékos 3. lapja 2-7 közötti
5 Húz, ha a játékos 3. lapja 4-7 közötti
6 Húz, ha a játékos 3. lapja 6-os vagy 7-es
7 Mindig megáll
8 vagy 9 Megáll (természetes kezek)

Kifizetés

  • Ha a bank nyeri a leosztást, és a játékos a parti elején rá fogadott, 1:1 arányban nyer, illetve ha a játékos nyeri a leosztást, és a játékos magára fogadott a játék kezdetén, szintén ilyen arányokkal kell számolnia.
  • Ha a bank nyer, egyes kaszinók 5 %-t vonnak le a játékos nyereségéből.
  • Amennyiben a minibakkara-játékos döntetlenre fogadott, és ez bekövetkezett, 8:1-hez a jutalma.
Címkék: kártya, kaszinó,