Vállalnia kell a nyilvánosságot a világrekord lottónyeremény tulajdonosának

2022-11-11
Kalifornia állam törvényei értelmében nem maradhat anonim a 2,04 milliárd dolláros Powerball jackpot nyertese

 

Bárki is nyerte meg a kedden kisorsolt történelmi Powerball főnyereményt, ha hozzá akar jutni a pénzhez, fel kell fednie a kilétét. Annyit ugyanis már lehet tudni, hogy a szerencsés szelvényt Kalifornia államban vásárolták, ahol számos USA tagállamhoz hasonlóan a jogszabályok előírják a lottónyertesek kilétének nyilvánosságra hozatalát.

„Az állami és tartományi törvényhozók azt akarják, hogy a közvélemény tudja, hogy a sorsolást becsületesen bonyolítják le, ezért megkövetelik, hogy legalább a nyertes nevét és lakóhelyét nyilvánosságra hozzák. Így a közvélemény megnyugodhat azzal kapcsolatban, hogy a nyereményt valóban valódi személynek fizették ki." – áll az amerikai állami lottótársaságokat tömörítő szervezet honlapján az indoklás. 

Lehet azonban, hogy jó ideig kell még várni, mire kiderül a nyertes kiléte, hiszen a szabályok értelmében egy éve van az illetőnek arra, hogy jelentkezzen a lottótársaságnál. Ezt követően az illető az előírásoknak megfelelően „szigorú átvilágításon” fog átesni az állami lottótársaságnál, annak garantálására, hogy biztosan a legitim nyertesnek fizessék ki a jackpotot. Ez az átvilágítás akár hetekig, hónapokig is tarthat.

Nem is kell kapkodni, hiszen a nyertesnek hatalmas vagyon felvétele előtt mindenképp érdemes jogászokkal, ügyvédekkel, pénzügyi és befektetési szakemberekkel konzultálnia, és megfelelő biztonsági intézkedéseket is kell tennie, hogy a jövőben védve legyen az esetleges zaklatóktól.

Ez a 2,04 milliárdos nyeremény minden idők eddigi legnagyobb lottófőnyereménye, melyen ráadásul nem kell osztoznia a nyertesnek, hiszen csak egyetlen telitalálatos szelvény volt. (Más kérdés, ha végül kiderül, hogy egy lottócsoporté a szelvény.) Mivel a Powerball lottó esetében a meghirdetett jackpot a 30 éven át tartó, évjáradék típusú kifizetésre vonatkozik, ha a nyertes nem így, hanem egy összegben, azonnal meg szeretné kapni a teljes összeget, akkor csak kevesebbet, 997,6 millió dollárt fognak átutalni a számlájára, melyből még adóznia is kell majd.

Ha a nyertes a készpénzes opciót választaná – ahogy a legtöbb nagy jackpot nyertes szokott tenni –, a végső adószámla részben a lakóhelye szerinti államtól is függ. A nyertesnek abból a szempontból ugyan nem sok szerencséje van, hogy az állam törvényei szerint vállalnia kell a nyilvánosságot, annak azonban örülhet, hogy Kalifornia nem adóztatja a lottónyereményeket. Így ugyan az USA adóhivatala, az IRS 24%-ot – azaz 239,4 millió dollárt –szövetségi adóvisszatartás jogcímen lecsippent a nyereményből, Kaliforniában már nem kell további adót fizetnie, ha a nyertes ott is lakik, nem csak a szelvény vásárolta meg ott. Ha más államban él, akkor a lakóhelye határozza meg, hogy mennyit kell még adóznia. Az adókulcs államtól függően nullától több mint 10%-ig terjedhet. Szövetségi szinten az eredetileg visszatartott 239,4 millió dollárnál több is esedékes lehet majd az adózás időpontjában, mivel a legmagasabb szövetségi kulcs 37%. Hacsak a nyertes nem tudja csökkenteni az adóköteles jövedelmét – például nagy jótékonysági adományokkal –, további 13%, azaz 129,7 millió dollár járna az IRS-nek. Ez összesen 369,1 millió dollárt jelentene szövetségi adók jogcímén, így a nyertesnek végül 628,5 millió dollárja, azaz közel 254 milliárd forintja maradna. Azért ez is szép summa!

Ekkora összegnél nem biztos, hogy rossz döntés az évjáradék választása, hiszen ekkor nem kell egyből megbirkózni azzal a teherrel, hogy mihez is kezdjen az ember a hatalmas vagyonnal. Gondoljunk csak bele: ekkora összeget nem lehet/biztonságos/érdemes csak úgy, egyetlen bankszámlán tárolni – komoly stratégia kellene, hogy hova, milyen számlákra, kötvényekbe, részvényekbe, alapokba, ingatlanokba fektesse a vagyont. Évjáradék esetén azonban a nyertesnek évente „csak” 68 millió dollár sorsáról kell döntenie, amiből a szövetségi adó levonása után 43 millió dollár, tehát úgy 17 milliárd forint marad. Ez már egy hétköznapi ember számára is talán könnyebben átlátható és kezelhető összeg, és bőven elég arra, hogy „eltengődjön” belőle egyik évről a másikra, míg megérkezik a következő évi járandóság ;)

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán

 
Ön hogyan venne fel egy ekkora, több százmilliárdos lottónyereményt? Egy összegben, vagy inkább részletekben, évjáradékként?