Újra megpróbálják valakire rásózni a trafikokat

2014-04-24
Minden tizedik trafik az Állam nyakán maradt. Ötödjére is megpróbálnak gazdát találni nekik.

 

Légrádi Petra, az ND Zrt. marketing és kommunikációs vezetője az MTI-vel közölte, hogy szerdán jelent meg a nyilvános pályázati felhívás, és ettől számítva a 15. napon írják ki az újabb koncessziós pályázatokat.    

A pályázati felhívás a legfontosabb általános tudnivalókat tartalmazza azzal kapcsolatban, hogy a magyar állam dohánytermék-kiskereskedelmi monopóliumát koncessziós szerződéssel átengedi a trafikok üzemeltetőinek. Maga a pályázati kiírás, amelyet május 8-án ismerhetnek meg az érdeklődők, tájékoztat viszont arról, hogy mely jogokra, milyen feltételekkel, mely településeken pályázhatnak azok, akik dohányboltot szeretnének működtetni. A kiírás megjelenésétől 30 nap áll majd a vállalkozók rendelkezésére, hogy benyújtsák a pályázatokat, ez a határidő 30 nappal meghosszabbítható. 

A negyedik koncessziós pályázat eredményét március 14-én hirdette ki az ND Zrt., s a nyertesek április 11-éig köthették meg a szerződést. Légrádi Petra elmondta: 127 nyertes volt, és 18 település esetében nem született szerződés a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. és a vállalkozások között nemzeti dohánybolt működtetéséről. Ennek oka általában az, hogy a szükséges engedélyeket a pályázók nem tudják időben beszerezni, ezek hiányában pedig nem köthető meg a szerződés. 

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény (trafiktörvény) szerint 2013. júliusától csak az állami pályázaton koncessziót, vagyis működési jogot nyerő vállalkozások árulhatnak dohányterméket Magyarországon meghatározott feltételek mellett. Az ND Zrt. e jogok kiadása és a megszűnő dohányboltok pótlása érdekében folyamatosan írja ki a pályázatokat. 

A koncesszió húsz évre szól. 

Azokon a településeken, ahol az állandó lakosok száma a kétezret nem haladja meg, legfeljebb egy, ahol meghaladja, legalább egy, és minden kétezer fő lakos után további egy jogosult nyithat trafikot. A koncessziós díj - amit a trafikos fizet az államnak boltonként - kétezer fő alatti településen évi nettó 100 ezer forint, 2001-10 000 fős településen 160 ezer forint, efölött 200 ezer forint, Budapesten, megyeszékhelyen és megyei jogú városokban 240 ezer forint. 

Egy személlyel egy időpontban legfeljebb öt szerződés lehet érvényben. A koncessziós szerződést a pályázat eredményhirdetését követő 30 napon belül kell aláírni.

Jelenleg mintegy 5800 koncessziós joggal rendelkező trafik működik az országban, és további 500 helyen ideiglenesen árulnak dohánytermékeket addig, amíg nem találnak gazdára ezek a koncessziók is.

Sajnos ennek esélye elég csekély, ugyanis az ideiglenesen kijelölt trafikosnak sokkal enyhébb feltételnek kell megfelelnie, mint a súlyos liszenszdíjat nyögő társainak. Nem véletlen, hogy a mostani 127 trafiknyertesből 18 végül mégsem vette át a koncessziót, időközben ők is rájöttek arra, hogy milyen hátrányos helyzetben lennének kisboltos társaikkal szemben. Talán lassan a kormánynak is be kellene látnia, hogy ez a fajta trafikrendszer a kistelepüléseken egyszerűen nem működik.

 

Forrás: MTI/ Fortunaweb

Címkék: trafik,