Újabb országokban engedélyezte a szerencsejátékokat a Google

2021-03-08
Március 1-től a technológiai óriás újabb 15 országban tette letölthetővé a valódi pénzes szerencsejáték appokat a Google Play áruházban.

 

A Google nemrégiben bejelentette a Google Play áruház irányelveinek frissítését, amely jelentősen kibővítette azon országok számát, amelyekben elérhetővé váltak a valódi pénzes szerencsejáték-alkalmazások, a szerencsejátékokkal kapcsolatos hirdetések és a fantázia-sport alkalmazások. Korábban a valódi pénzes alkalmazások csak az Egyesült Királyságban, Írországban és Franciaországban, valamint Brazíliában voltak engedélyezettek (de utóbbiban csak az állami lottó-szolgáltató, a Caixa Economica Federal számára).

 

Március 1-től ezekhez az országokhoz csatlakozik Ausztrália, Belgium, Kanada, Kolumbia, Dánia, Finnország, Németország, Japán, Mexikó, Új-Zéland, Norvégia, Románia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Államok.

 

Ugyan a Google valódi pénzes szerencsejátékokra vonatkozó irányelvei magukban foglalják az online kaszinókat, a sportfogadást, a lottójátékokat és a DFS-t, a fenti országok mindegyikére piac-specifikus korlátozások vannak. Például az ausztrál törvények nem engedélyezik az online kaszinókat, így az ilyen jellegű alkalmazások ott nem elérhetőek, míg Kanadában a valódi pénzes alkalmazások „csak az állami szolgáltatókra” korlátozódnak (legalábbis egyelőre).

 

Finnországban kizárólag a monopolhelyzetben lévő Veikkaus alkalmazásai érhetőek el. Németországban csak sportfogadási és az állami lottószervező appjai engedélyezettek, Norvégiában – ahol pedig csak a Norsk Tipping és a Norsk Rikstoto az egyetlen legális szerencsejáték szolgáltató – úgy tűnik, nincs semmilyen korlátozás arra vonatkozóan, hogy milyen szolgáltatók kínálhatnak alkalmazásokat a PlayStore-ban.

 

Az Egyesült Államok területe egy kész aknamező, hisz ott államonként külön-külön szabályozzák az online szerencsejátékokat (vagy nem). A fejlesztőknek licensszel kell rendelkezniük minden olyan államban, ahol terjeszteni kívánják alkalmazásaikat, és nem tévedhetnek a licenszekkel lefedett határvonalon kívülre.

 

Minden alkalmazásnak szigorú kiválasztási folyamaton kell keresztülmennie. A szerencsejáték-szolgáltatóknak be kell nyújtaniuk a szükséges jelentkezési nyomtatványokat, ha azt akarják, hogy alkalmazásaik megjelenjenek a Google Playen, és a „tanúsítási folyamat megkerülésének kísérletei” vagy a szabályok „ismételt vagy súlyos megsértése” az alkalmazások villámgyors eltávolítását eredményezi.

 

A Google Play által terjesztett alkalmazások számára engedélyezik a szerencsejátékokkal kapcsolatos hirdetések megjelenítését is, bár számos korlátozás érvényes ezekre. Ide tartozik az adott joghatóságban népszerűsített tevékenység törvényessége, annak biztosítása, hogy a 18 éven aluliak ne tekinthessék meg ezeket a hirdetéseket.

 

Biztosítani kell továbbá, hogy kiskorúak ne használhassák az alkalmazást, és azt AO (csak felnőtteknek) minősítéssel kell megjelölni. A termékeknek ingyenesen letölthetőnek kell lenniük, és nem használhatják a Google Play alkalmazáson belüli számlázási funkcióit. Ezeken kívül az alkalmazásnak tartalmaznia kell a felelős szerencsejátékkal kapcsolatos információkat is.

 

Az alkalmazáshirdetési szabályok enyhítése a Google szerencsejáték-irányelveinek 2020 decemberi frissítését követi, amely felhatalmazta mind a keresőmotor, mind a YouTube videóplatform felhasználóit, hogy leiratkozhassanak a szerencsejátékkal kapcsolatos hirdetések megjelenítéséről.