Új szintre emelkedik a legális sportfogadás az USA-ban

2019-12-18
Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem volt túlzó az a becslés, mely szerint évi 150 milliárd dollár vándorol az USA-ból az offshore sportfogadó irodákhoz.

 

A sportfogadást ellenzők nevetségesnek találták ezt a számot, amikor a Legfelsőbb Bíróság az 1992. évi Professzionális és amatőr sportok védelméről szóló törvény (PASPA) megsemmisítésén dolgozott 2018 májusában, ám a most szeptemberi adatok hitelt adnak ennek. A havi forgalom majdnem 1,4 milliárd dollárt tett ki, mindezt úgy, hogy csak egy kis maroknyi állam - pontosabban 13 – legalizálta eddig a sportfogadásokat – írja a CalvinAyre.

 

A számítást az American Gaming Association (AGA) nyújtotta be, amely a szerencsejátékok USA-szerte való további legalizálásáért kampányol. A csoport nemrégiben rámutatott, hogy jelenleg 52 millió amerikai tehet meg legális sportfogadásokat az Egyesült Államokban, háromszor annyian, mint egy évvel korábban. Abban az időben csak hat állam - Delaware, Mississippi, Nevada, New Jersey, Új-Mexikó és Nyugat-Virginia - engedélyezte a tevékenységet.

 

Az év első kilenc hónapjában 7,8 milliárd dollár volt a forgalom, ami 1,2 milliárd dollárral több, mint az előző év mind a 12 hónapjában. Ez a szám várhatóan exponenciálisan ugrik fel a közeljövőben, több más állam új jogszabályainak köszönhetően, amelyek a legális sportszerencsejáték-piacok bevezetését készítik elő. Ezek között van Illinois, Montana, New Hampshire, Észak-Karolina, Tennessee és Washington DC.

 

Idén körülbelül 833 millió dollár bevételt ér el a 14 legalizált államban az iparág. A Morgan Stanley nemrég kiadott becslése szerint a következő hat évben az USA fogadási szektorának bevétele elérheti a 7-8 milliárd dollárt, de akár a 15 milliárdot is elérhetné, ha minden állam legalizálná a játékokat.

 

A legalizálást választó államok számának növekedése mellett a jogi keret is kulcsfontosságú lesz a nagyobb növekedéshez. Nagyon nagy szerepet játszik az, hogy az üzemeltetők milyen feltételekkel kapják meg az engedélyeket, hogyan adóztatják őket, és hogy a tevékenység miként lesz engedélyezett. A mobil sportfogadás kétség kívül biztosítani fogja az államok nagyobb adóbevételét, hiszen azok az államokban, melyek lehetővé teszik az online fogadást, sokkal nagyobb részarányt kapnak a netes bevételek, mint a földiek. New Jersey-ben például az összes fogadás 82%-a mobil megoldásokon keresztül érkezik.

 

New Jersey volt az első állam, mely élt a lehetőséggel, és legalizálta a sportfogadást, és szépen el is nyerte jutalmát erőfeszítéseiért. Mivel az elsők között volt, akik rugalmas programot kínáltak, beleértve az online platformot is, be tudta vonzani a játékosokat New York-ből, Pennsylvania-ból és más államokból is, akiknek csak át kell lépniük a határt, és keresni egy helyet ahol megállhatnak és megtehetik tétjeiket.

 

A szerencsejátékosok játszani fognak – ezt számos tanulmány egyértelműen alátámasztotta. Az egyetlen logikus lépés az erre kedvező válasz és a tevékenység gazdasági előnyeinek megragadása. Ez az egyetlen mód annak biztosítására, hogy a fogyasztókat megóvják a csalókkal szemben. Minél előbb észreveszik ezt az államok, annál jobb helyzetben lesznek. – vonja le a következtetést a CalvinAyre.

 

November elején Colorado állam népszavazást tartott a sportfogadás legalizálásáról, melyen – ha nem is elsöprő többséggel – de megszavazták az itt élők, hogy az állam 33 földi kaszinójában és online illetve mobilon is lehessen sportfogadásokat kötni.

 

Az állam jogalkotói még tavasszal elfogadták a jogszabálytervezetet, mely legalizálná a sportfogadást, azonban Coloradóban az adózási kérdéseket népszavazás útján is meg kell szavaztatni. Jelen állás szerint 2020. május 1-vel indulhat a szektor, a szolgáltatóknak 10 százalék adót kell fizetniük a fogadásból származó bevételeik után.

 

Eddig összesen 19 állam legalizálta valamilyen formában a sportfogadást, ebből 13-ban már működik is a szektor, de ezek közül csak 8 legalizálta a fogadások digitális formáját is.