Új szerencsejáték hatóságot állítanak fel Ausztriában

2021-03-22
Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter bejelentette az ország szerencsejáték-szabályozási keretrendszerének széleskörű átalakítását, amelynek eredményeként javul a játékosok védelme, új átláthatósági követelmények lépnek életbe, és új felügyeleti hatóság jön létre.

 

Jelenleg az osztrák pénzügyminisztérium felelős az engedélyezésért és a szerencsejátékkal kapcsolatos jogszabályok  betartatásáért, de a jövőben az új hatóság fogja átvenni ezeket a feladatokat - írja az iGamingBusiness.

 

Blümel szerint ennek az új szabályozó hatóságnak a középponti feladata a játékosok védelme lesz, ami miatt szükséges lesz egy sor, a  legális és illegális szerencsejáték ellenőrzését lehetővé tevő új jogszabályra.

 

A szabályozó feladata lesz az online és földi szerencsejátékokra kiterjedő országos önkizárási rendszer létrehozása.

 

Az új hatóság várhatóan fokozza az engedély nélküli szolgáltatókkal szembeni végrehajtási tevékenységet, és hatásköre lesz arra, hogy az internetszolgáltatóknál elrendelje az ezekhez a webhelyekhez való hozzáférés blokkolását. Ennek a folyamatnak a részeként létrejön az engedély nélküli domainek feketelistája.

 

A különböző játékokban elhelyezett úgynevezett loot boxokra vonatkozóan is új szabályokat dolgoznak ki, mert ezek Blümel szerint különösen negatív hatással lehetnek a fiatalabb játékosokra, és elvezethetik őket a szerencsejáték hagyományos formáihoz.

 

A miniszter kitért arra, hogy Ausztria a német szabályozási modellt veszi mintául, olyan ellenőrzéseket vezet be, mint például a havi befizetési limitek, valamint korlátozza a téteket és az online nyerőgépek játékidejét. A pontos limitet a szerencsejáték-függőség szakértőivel konzultálva dolgozzák ki.

 

Emellett megemelik az iparágra kivetett adókat, annak biztosítása érdekében, hogy a szolgáltatók is hozzájáruljanak a függő játékosok kezeléséhez, valamint szigorúbbá válnak a reklámokkal kapcsolatos előírások és ellenőrzések is. Ez azt fogja eredményezni, hogy a szerencsejáték-marketing a dohánygyártó vállalatokhoz hasonló ellenőrzés alá fog esni.

 

Ezen játékos-védelemre összpontosító intézkedések mellett Blümel új korrupcióellenes intézkedéseket is bejelentett a Novomatic-ot érintő politikai botrány nyomán.

 

A parlamentben folynak a viták a szerencsejáték-szolgáltatóktól, a fegyvergyártóktól és a dohányipari résztvevőktől a politikusoknak vagy pártoknak juttatott adományok és természetbeni juttatások tilalmáról. A miniszter szerint ez magasabb szintű átláthatóságot biztosítana.

 

Megszűnik a videojáték-terminálok (VLT) szövetségi engedélye is, a szolgáltatók ehelyett azokban a tartományokban kell, hogy engedélyt szerezzenek, amelyekben működnek. Az ehhez szükséges jogszabályokat április végéig kidolgozzák, azok ezt követően kerülnek a parlament elé, és várhatóan 2021 őszén lesz belőlük törvény.

 
Címkék: jogi háttér,