Új és régi lóversenyfogadási módok

2014-01-22
Az új fogadási rendszer bevezetésével a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft.-nél új fogadási típusok kerültek bevezetésre, melyet még az öreg lovisoknak is érdemes átböngészniük.

 

A totalizatőr rendszerű lóversenyfogadásoknál a Fogadásszervező az alábbi fogadási formákat üzemelteti: Tét, Hely, Befutó, Hármas befutó, Befutó tét, Befutó hely, 2 a 4-ből, Hármas, Négyes +, Ötös, Multi.

 

A megszokott régiek...

   

A négy alapjáték, a Tét, a Hely, a Befutó és a Hármas befutó fogadások szinte teljesen hasonlóak a korábban megszokottakhoz, annyi különbséggel, hogy a Befutónál és a Hármas befutónál, ha nincs találat a pontos befutási sorrendre, a számítógép különböző variációkat keres, amelyre osztalékot fizet. Amennyiben egyik, előre meghatározott variációban sincs találat, a feltett pénzekből a Fogadásszervező jackpot-ot képez, csakúgy, mint az egyszerű játékoknál.

 

Új játéktípusok, melyekre a Fogadásszervező, előre megjelölt futamokban szervez fogadásokat:

 

A BEFUTÓ TÉT fogadás

A BEFUTÓ TÉT fogadás egy versenyben két lóra történik. A fogadó arra fogad, hogy az általa elsőnek fogadott lovat a versenyben elsőnek, vagy másodiknak, és a másodiknak fogadott lovat pedig elsőnek vagy másodiknak fogják hivatalosan helyezni (azaz a fogadónak el kell találnia az adott verseny nyerőjét és második helyezettjét, sorrendtől függetlenül).

A játék 3 ténylegesen indult ló esetén játszható.

 

A BEFUTÓ HELY fogadás

A BEFUTÓ HELY fogadás egy versenyben két lóra történik. A BEFUTÓ HELY fogadás akkor nyer, ha mindkét kiválasztott ló a verseny első három helyén belül végez.

A játék 4 ténylegesen indult ló esetén játszható.

 

A HÁRMAS fogadás

A HÁRMAS fogadásnál egy adott versenyben három lovat kell megjátszani, helyezési sorrendjük meghatározása nélkül.

A HÁRMAS fogadás akkor nyer, ha a kiválasztott három ló, helyezési sorrendjüktől függetlenül, a verseny első három helyén végez.

A játék 4 ténylegesen indult ló esetén játszható.

 

A 2 a 4-ből fogadás

A „2 a 4-ből” fogadásnál egy adott versenyben két lovat kell megjátszani.  A „2 a 4-ből” fogadás akkor nyer, ha mindkét kiválasztott ló a verseny első négy helyén belül végez.

A játék 5 ténylegesen indult ló esetén játszható.

 

 

A NÉGYES + fogadás

A „NÉGYES +” fogadásnál egy adott versenyben négy lovat kell helyezési sorrendjük szerint megjátszani.

A „NÉGYES +” fogadás akkor nyer, ha a négy kiválasztott ló közül legalább három, a verseny első három helyezettje között fut be.

A fogadásra „pontos helyezési sorrendnek megfelelő NÉGYES +” nyeremény fizetendő, ha a négy kiválasztott ló a verseny első négy helyezettjeként fut be, és ha a négy kiválasztott ló fogadó által meghatározott helyezési sorrendje megegyezik a verseny hivatalos helyezési sorrendjével.

A fogadásra „nem pontos helyezési sorrendnek megfelelő NÉGYES +" nyeremény, ún. „alapnyeremény” fizetendő, ha a négy ló fogadó által meghatározott helyezési sorrendje nem egyezik meg a verseny hivatalos helyezési sorrendjével.

Ezenkívül „BÓNUSZ 3” nyeremény fizetendő minden olyan négy lóból álló kombinációra, amely tartalmazza a verseny első három helyezettjét, az adott három ló fogadó által meghatározott egymáshoz viszonyított helyezési sorrendjétől függetlenül.

A játék 10 ténylegesen indult ló esetén játszható.

 

Az ÖTÖS fogadás

Az ÖTÖS fogadásnál egy adott versenyben öt lovat kell megjátszani, helyezési sorrendjüket is meghatározva.

Az ÖTÖS fogadás akkor tekinthető nyerőnek, ha az öt kiválasztott ló közül, legalább három a verseny első három helyén ér célba.

A fogadásra „pontos helyezési sorrendnek megfelelő ÖTÖS” nyeremény fizetendő, ha az öt kiválasztott ló a verseny első öt helyén végez, és, ha az öt kiválasztott ló fogadó által meghatározott helyezési sorrendje megegyezik a verseny hivatalos helyezési sorrendjével.

A fogadásra „nem pontos helyezési sorrendnek megfelelő ÖTÖS” nyeremény, ún. „alapnyeremény” fizetendő, ha az öt kiválasztott ló fogadó által meghatározott helyezési sorrendje nem egyezik meg a verseny tényleges helyezési sorrendjével.

Ezenkívül „BÓNUSZ 4” nyeremény fizetendő minden olyan öt lóból álló kombinációra, amely tartalmazza a verseny első négy helyezettjét, az adott négy ló fogadó által meghatározott egymáshoz viszonyított helyezési sorrendjétől függetlenül.

Hasonlóképpen, „BÓNUSZ 3” nyeremény fizetendő minden olyan öt lóból álló kombinációra, amely tartalmazza a verseny első három helyezettjét, az adott három ló fogadó által meghatározott egymáshoz viszonyított helyezési sorrendjétől függetlenül.

 

A MULTI fogadás

A MULTI fogadásnál egy adott versenyben négy, öt, hat vagy hét lovat kell helyezési sorrendjük nélkül megjátszani.

A MULTI fogadás akkor tekinthető nyerőnek, ha a négy kiválasztott ló mindegyike, vagy a választott számú lovak közül négy, a verseny első négy helyezettjeként végez, függetlenül azok helyezési sorrendjétől.

A fogadók MULTI fogadásaikat a következő egyszeri kombinációk formájában köthetik meg:

négy lóra MULTI 4 fogadásban;

öt lóra MULTI 5 fogadásban;

hat lóra MULTI 6 fogadásban;

hét lóra MULTI 7 fogadásban;

Természetesen a legnehezebb 4 lóból eltalálni az első 4 helyezettet, így ekkor fizet a legjobban a MULTI, míg a legkisebb osztalék akkor várható, amikor 7 lóból találjuk el az első négyet.

A játék 12 ténylegesen indult ló esetén játszható.

 

Nem induló lovak

A kombinációs fogadásoknál a játékosoknak, amennyiben olyan tikett van a kezükben, amelyiken lejelentett ló van, a fogadás nem vész el, hanem játékban marad, és egy „alacsonyabb fogadási formába” kerül át, így megmarad az esély a nyerésre, ezen esetekben a Totalizatőr ún. „speciális osztalékot” fizet.

A start pillanatáig természetesen van lehetőség tikett visszaváltásra, a pontos szabályokról a Részvételi Szabályzat rendelkezik.

 

A fogadásokra feltehető legkisebb összeg

Minden fogadási formánál, az alaptét 200 Ft, mely 200 Ft-os lépésenként növelhető.

A BEFUTÓ, BEFUTÓ TÉT, BEFUTÓ HELY, HÁRMAS BEFUTÓ, HÁRMAS, NÉGYES+, ÖTÖS, 2 a 4-ből és a MULTI fogadási formák esetében lehetőség van a Flexi formula alkalmazására. A Flexi formula a megjátszott alaptétet csökkenti.

 

Flexi 50 formula:

A megjátszott tét ebben az esetben az alaptét 50 %-a. A kombinációs fogadószelvény értékének el kell érnie a fogadószelvény minimum árát, tehát a fogadószelvénynek minimum 2 fogadási kombinációt kell tartalmaznia.

 

Flexi 25 formula:

A megjátszott tét ebben az esetben az alaptét 25 %-a. A kombinációs fogadószelvény értékének el kell érnie a fogadószelvény minimum árát, tehát a fogadószelvénynek minimum 4 fogadási kombinációt kell tartalmaznia.

 

Számítógéppel segített fogadás (Smart)

A fogadóhelyeken lehetőség van a fogadást lebonyolító számítógépes rendszer által segített fogadások megkötésére.

Ebben az esetben, egy adott fogadástípusra a fogadásokat, részben vagy egészben, a fogadásokat lebonyolító számítógépes rendszer adja meg. Ezt a rendszer, az adott futamban, a fogadók által addig megkötött azonos típusú fogadások alapján választja ki.

 

Tartalék ló használata

A fogadóknak, lehetőségük van a Tét, Hely és Multi fogadási tipus kivételével tartalék ló megjelölésére is ingyenesen.

Amennyiben a fogadó a fogadástámogató rendszer segítségével köt fogadást (Smart - gépi), fogadása automatikusan tartalmazza egy tartalék ló kijelölését.

 

A Fogadószelvény magyarázata

 

 

 

Magyarországon mindkét verseny fajtában (galopp, ügető) azonosak a fogadási lehetőségek:

 

Tét

A győztes lovat kell eltalálni

Példa: Kérem az első futamban tétre 600 Ft-ért az 5-ös számú lovat!

 

Hely

Az általunk játszott ló az első háromban kell, hogy végezzen.

Példa: Kérem az első futamban helyre 400 Ft-ért az 5-ös számú lovat!

 

Befutó

Az első két helyezettet kell eltalálnunk helyes sorrendben

Példa: Kéremaz első futamban befutóra 1200 Ft-ért az 5-ös és a 2-es számú lovakat!

 

Hármasbefutó

Az első három helyezettet kell eltalálnunk helyes sorrendben

Példa: Kérem az első futamban hármas befutóra 200 Ft-ért az 5-ös, 4-es és 7-es számú lovakat!

Magyarországon az úgynevezett totalizatőr típusú játékra van lehetőség, amelyben hasonlóan a totó-lottó játékhoz, a közös kasszába befolyt összeg a nyerők között oszlik meg. Ezért az alaptétre (200 Ft) nyert összeg, szakszóval: osztalék, mindig csak a futam után kerül kiszámolásra és kihirdetésre. Ebből következik, hogy minél kevésbé volt várható a befutási sorrend, annál kevesebben találják el, így annál nagyobb lesz az osztalék. Persze ez fordítva is igaz: ha a favoritok osztoznak az első három helyen, úgy sok találat lesz- és kevesebb az osztalék.

 

Példák a kasszánál történő fogadásra: 

A nyerő lovat (amely szerintünk a 6-os lesz) szeretnénk megjátszani 200 Ft-tal az első futamban, akkor a kasszásnak azt mondjuk: „Az első futamban TÉT-re 200 Ft-ért a 6-os”.

A biztonság kedvéért kettő, vagy több lovat is játszhatunk tétre, de ezekből csak egy lehet a nyerő. Pl.: „TÉT-re 200 Ft-os alapon a 2-es, a 6-os és a 8-as.” Ezért 3x200=600 Ft-ot kell majd fizetnünk.

Óvatosabbak vagyunk, csak azt gondoljuk, hogy kedvenc lovunk (pl. a 11-es programszámú) az első háromban végez. Erre viszont megkockáztatunk 800 Ft-ot: „HELY-re 800 Ft-ért a 11-es.”

Természetesen itt is játszhatunk több lovat, amelyekből akár három is pénzt hozhat a konyhára: „HELY-re kérném 200 Ft-ért a 2-es, 9-es, 11-est”. Ekkor 3x200=600 Ft-ba kerül a tikett.

Ha nagyobb nyereményre áhítozunk, már összetettebb fogadási nemet kell választanunk. Próbáljuk eltalálni az első két helyezett lovat helyes sorrendben: "BEFUTÓ 200 Ft-ért a 2-es és a 10-es". Vigyázat! Ez csak akkor nyerő, ha a 2-es lesz az első és a 10-es a második!

Ha az előbbit fordítva is megjátszuk, akkor már nem számít a sorrend, csak a 2-es és a 10-es legyen az első két helyezett. "BEFUTÓ 200 Ft-ért 2-10 oda-vissza.", vagy "BEFUTÓ 200 Ft-ért 2-10 BOX." Fizetni, így többet kell, (2x200=400 Ft), de nagyobb az esélyünk a nyerésre.

Átütő sikert igazán a hármasbefutó fogadással lehet elérni. "HÁRMASBEFUTÓ 200 Ft-ért 2-3-12." Ez nem rossz, bár kicsit idegesítő, ha mondjuk a 2-12-3-as befutási sorrend alakul ki, mert így hajszál híján, de lemaradtunk a nagy robbantásról. Ezt is el lehet kerülni, ha megkeverjük a lovakat: "HÁRMASBEFUTÓ 200 Ft-ért 2-3-12 keverve (vagy BOX)" Igaz ez 6 variáció, így 6x200=1200 Ft lesz a tikettünk, de megkíméljük magunkat egy esetleges bosszúságtól!

 

Címkék: fogadás, lóverseny,