Tudni akarja, melyik számokat húzzák nagyobb valószínűséggel a lottón?

Egy brazil matematikus azt állítja, hogy bonyolult matematikai és valószínűség-számítási elméletek segítségével meg lehet jósolni egy lottósorsolás eredményét.

 

Mostanáig az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy - a hollywoodi filmek időutazóitól eltekintve -a lottószámokat nem lehet megjósolni. Azonban egy brazil matematikus most azt állítja, hogy a számok nem minden kombinációja jön ki ugyanolyan valószínűséggel a lottósorsolásokon, tehát igenis meg lehet jósolni a nyerőszámokat!

 

Renato Gianella szerint tehát teljességgel lehetséges megjósolni azokat a számkombinációkat, melyek sokkal nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a lottósorsolásokon, mint a többi, a nagy számok törvénye által meghatározott viselkedési mintákat követve.

 

A "Valószínűség Geometriája: A lottószámok egy kiszámítható mintát követnek" című tanulmány szerint nem minden számkombináció fordul elő ugyanolyan valószínűséggel – röviden: meg lehet jósolni azokat a számokat, melyeket nagyobb eséllyel sorsolnak ki.

 

A tanulmány azt állítja, hogy a világ minden lottójátékára létrehozható egy minta, melyet egy bonyolult színes sablon segítségével lehet kidolgozni. Ez persze nem olyan egyszerű, mint kiválasztani azokat a leggyakoribb számokat, amivel eddig megnyerték az adott lottójátékot. 

 

Az elmélet mögötti matematika a korábbi sorsolásokon, és az azokon felmerült mintákon alapszik - a korábbi sorsolások szabják meg egy bizonyos szám kisorsolásának valószínűségét.

 

A brazil matematikus egy weboldalt is létrehozott, ahol bárki megnézheti 20 különböző lottójáték különböző számkombinációinak valószínűségét, de nem árt előtte elmélyedni a rendszerben, mert nem evidens első látásra.

 

A LotoRainbow segédeszköz először is különböző színekkel jelöli meg a számokat:

 

Még ha különböző számokat is választ valaki két szelvényhez, akkor is előfordulhat, hogy ugyanabba a színsémába esnek, mint ezen a példán:

 

A segédeszköz különböző színséma kombinációkat határoz meg:

Aztán, a lottójáték típusától függően, megadja, hogy elméletileg milyen valószínűséggel jön ki egy-egy színséma. A lenti példa a brazil SuperSena lottó kombinációinak valószínűségét mutatja (csökkenő sorrendben). Az látszik, hogy annak az elméleti valószínűsége, hogy a PP kombinációban lesznek a nyerőszámok 38,27%, tehát 100 sorsolásból 38-szor fog ez bekövetkezni. Ez a stratégia segít a játékosoknak, hogy leszűkíthessék azokat a számkombinációkat, melyeket aztán megjátszanak.

 

"A lottót már nem egyfajta szerencsejátéknak kell tekinteni, hanem a nagy számok törvénye és a valószínűség-számítás elméletének egyfajta reprezentációjának." – mondja Mr. Ginaella.

 

Akinek van kedve és ideje, érdemes lehet böngészni Ginaella honlapját, megtekinthetőek például a Powerball és a Megamillions lottóhoz kapcsolódó adatok is:

Powerball valószínűségek

MegaMillions valószínűségek