Százmilliókat sikkasztott, börtönbe kerül a szerencsejátékos nagymama

2023-10-04
Majd 10 éven keresztül sikerült észrevétlenül lopnia az őt alkalmazó cégtől

 

Coleen Muirhead 2014-ben kezdett el dolgozni egy fémek újrahasznosításával foglalkozó skóciai vállalatnál. Nem sokkal később az 55 éves, szerencsejátékra hajlamos nagymama sikkasztani kezdett, amiért most a következő néhány évet börtönben tölti.

Muirhead - aki büntetlen előéletű volt, amíg el nem kezdte megbuherálni a Panda Rosa Metals könyvelését - mindent beleadott a tervébe, és a következő néhány év során végül összesen 1,5 millió fontot (tehát úgy 670 millió forintot) csalt ki a cégtől a BBC szerint.

Úgy tűnik, senkinek sem lett gyanús az adminisztratív asszisztens, aki úgy élt, mint egy királynő:  drága utazásokat tett, luxus autókat vásárolt, és fizette a fia fényűző esküvőjét. 

A százmilliókat fialó rendszer kitalálása

Röviddel azután, hogy elkezdett dolgozni a vállalatnál, Muirhead észrevette az ott alkalmazott rendszer egy hiányosságát, amelyet ki tudott használni. Kidolgozott egy bonyolult tervet, amivel elkezdett sikkasztani.

Amikor a fémhulladék megérkezett a vállalat két ingatlanának valamelyikébe, lemérlegelték, és az ügyfél kapott egy nyugtát annak értékéről. Az ügyfél ezután számlát állított ki erről az összegről, és elküldte a vállalatnak, hogy intézkedjen annak átutalásáról.

Itt találta meg Muirhead a kiskaput. Létrehozott egy ál-ügyfelet, "G Anderson" néven, és hamis számlákat kezdett kiállítani ezen a néven. Miután a számlákat eljuttatta a Panda Rosa-hoz, azok alapján egy képviselő kérdés nélkül teljesítette a kifizetéseket.

Egy ideig úgy tűnt, hogy minden zökkenőmentesen működik. Annak ellenére, hogy legalább egy alkalmazott gyanút fogott Muirhead pazarló életmódja miatt, senki sem vizsgálta meg alaposabban, hogy mi folyhat a háttérben. Még a nyereség jelentős csökkenése sem volt elég ahhoz, hogy riadalmat keltsen. Csak akkor derült fény az ellentmondásokra, amikor a vállalat egyik magas rangú vezetője 2021-ben hivatalosan felülvizsgálta a Panda Rosa könyvelését.

A vállalati nyilvántartások további vizsgálata során kiderült, hogy pontosan mi történt. A nyomok Muirheadhez vezettek, és a terv egyszeriben befuccsolt.

Szánalmas védekezés

Muirhead épp szabadságon volt, mikor fény derült a sikkasztásra, de a vállalat felvette vele a kapcsolatot, hogy magyarázatot kérjen. Tudta, hogy nincs mit tennie, és beismerte a bűncselekményt. A Panda Rosa feljelentést tett, és a rendőrség azonnal átkutatta Muirhead otthonát, annak ellenére, hogy ő éppen nyaralni volt. Több számlát találtak nagy értékű vásárlásokról, például két lakókocsiról, motorkerékpárokról és egyebekről. Találtak olyan banki bizonylatokat is, amelyekből kiderült, hogy a Muirhead és Anderson által használt számlák megegyeznek.

Miután visszatért az egy időre utolsónak bizonyuló luxusnyaralásáról, a rendőrség kihallgatásra vitte. Vádat emeltek ellene, és az ügy a múlt hónapban került a bíróságra. Ügyvédje "szánalomra építő" védekezéssel próbálkozott, de ez sem tartotta távol Muirheadet a börtöntől.

Az ügyvéd azzal érvelt, hogy ügyfelének "traumatikus" gyermekkora volt, ami végül oda vezetett, hogy szerencsejáték-függőség alakult ki nála, és erősen inni kezdett. Ez nem teljesen hatotta meg a bírót, aki azzal vádolta Muirheadet, hogy "semmibe vette", hogy a bűncselekmény milyen hatással lesznek a munkaadóira. Ugyan a cég soha nem fogja visszakapni a pénzt, de Muirhead most a következő három évet és négy hónapot egy börtöncellában fogja tölteni. 

 
Címkék: csalás,