Péntek 13 a lottósok szerencsenapja, százmilliárdok várnak gazdára

2023-01-13
Péntek 13-át világszerte szerencsétlen napnak tartják, azonban a tények azt mutatják, hogy a lottójátékosok számára ez a nap inkább szerencsét szokott hozni. Most hétvégén minden esetre százmilliárdok várják őket, úgyhogy, ha valaki tényleg szerencsés lesz, hatalmasat szakít!

 

A péntek 13-tól többen fóbiásan rettegnek, ennek két tudományos neve is van: triszkaidekafóbia avagy paraszkavedekatriafóbia. Számuk nem is kevés, szinte hihetetlen, de a kaliforniai Stresszkezelési-és Fóbia Központ mintegy 17-21 millió közöttire becsüli azon amerikaiak számát, akiket érint ez a fóbia. 

Sokan ilyenkor nem mernek repülőre ülni vagy üzletet kötni, míg mások a házból sem mernek kilépni. A Fóbia Központ alapítója, Donald Dossey szerint minden péntek 13-án úgy 800-900 millió dollár veszteség keletkezik a gazdaságban. Nem véletlen tehát, hogy a magas épületek mintegy 80%-ában nincs 13. emelet, sok repülőtér nem jelöl ki 13. kaput, és a kórházaknak és szállodáknak sokszor nincsen 13-as számú szobájuk. Sőt! Az amerikai nagyvárosok a sugárutak számozásánál is rendszerint átugorják a 13-as számot. 

A félelem persze nem új keletű: péntek 13. évezredek óta elátkozott napnak számít, melynek részben bibliai, részben történelmi eredete van. A Biblia szerint nagypénteken halt meg Krisztus, Júdás pedig 13.-ként ült asztalhoz az utolsó vacsoránál. A Templomos Lovagokat is péntek 13-án végeztette ki IV. Fülöp francia király 1307-ben. A péntek egyébként is a hóhérok napjának számított, a kivégzéseket a XIX. század végéig péntekenként hajtották végre egész Európában. 

A szerencsejátékok terén úgy tűnik azonban, a péntek 13. nemhogy átkozott, de kimondottan szerencsés napnak tekinthető! A magyar lottózás történetében először 1963 szeptemberében esett péntek 13-ra egy telitalálatos, 1 millió 835 ezer 708 forintot vihetett haza a szerencsés nyertes. Ezt később még további hat ötös követte. Nemzetközi viszonylatban is számos példa van arra, hogy ezen a napon érdemes megkísérteni a szerencsét, 2014 nyarán például a MegaMillions lottó 66 millió dolláros jackpotját nyerte meg egy ilyen napon egy szerencsés játékos.

Egy biztos, hatalmas nyereményekben nem lesz hiány a hétvégén, a magyar lottók milliárdos főnyereménye szinte eltörpül a nemzetközi kínálat mellett. A jelenlegi legnagyobb jackpotot az amerikai Mega Millions lottó kínálja: nem kevesebb, mint 1,35 MILLIÁRD dollárt, azaz 519 milliárd forintot! Ezüstérmes a szintén amerikai Powerball 404 millió dolláros, azaz 150 milliárd forintos főnyereménye. A virtuális bronzérem pedig az olasz SuperEnalotto 347 millió eurós, tehát 138 milliárd forintos jackpotjáé.

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél 

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán