Orosz szerencsecégek kémkednek Ukrajnában

2022-10-12
Állítólag ukrán adatokat lopnak az orosz szerencsecégek

 

Ukrajna orosz inváziója nem meglepő módon a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat teljes megromlásához vezetett. Ukrajna érthetően nem akarja, hogy orosz cégek működjenek a határain belül, ám a hírek szerint legalább egy szerencsejáték-cég átcsúszott a határon, és az ukrán ügyfelek személyes adatait lopta - írja a casino.org.

Az ukrán szerencsejáték hatóság (KRAIL) február óta teljes tilalmat rendelt el az orosz szerencsejáték-szolgáltatók számára. Az ilyen tilalom betartatása normál körülmények között sem egyszerű, a jelenlegi helyzet pedig tovább nehezíti a dolgokat.

 

Radar alatt repült az 1XBet

 

Úgy tűnik, hogy az 1XBet - egy ismert orosz szerencsejáték-platform, amely már korábban is többször törvénysértő módon üzemelt – sikeresen átrepült a radar alatt. Képes volt ukrán felhasználókat fogadni – a hírek szerint csak azért, hogy információkat gyűjtsön az ukránok pénzügyi helyzetéről.

A KRAIL főnöke, Olena Vodolashko a múlt héten - a beavatkozás feltételezett hiánya miatti közfelháborodást követően - azt mondta egy helyi lapnak, hogy a szabályozó hatóság ismét fellép az orosz aktivitás ellen. Bár egyetlen orosz szerencsejáték-cég sem nyújthat szolgáltatást Ukrajnában, Vodolashko rámutatott, hogy még mindig bizonyos szabályokat kell követniük a szolgáltatói engedélyek visszavonásához. Rámutatott, hogy Zelenszkij ukrán elnök rendeletére volt szükség ahhoz, hogy az 1XBet kiebrudalják az országból.

Egy helyi sajtóorgánum, az Inform Napalm a múlt hónapban olyan új részleteket tárt fel az 1XBetről, amelyek azonnal rivaldafénybe állították a szolgáltatót. A cég - különböző platformok hálózatán keresztül - állítólag ukránok személyes adatait lopja. A hírek szerint a platformok közé tartozik a MelBet, a PointLoto, a FanSport és a BetWinner. A lap szerint ez csak néhány azok közül a brandek közül, melyeket az 1XBet azért hozott létre, hogy megpróbálja elfedni tevékenységét. A BetWinner 2022-ben kapott engedélyt Ukrajnában, de soha nem indult az országban.

Az Inform Napalm összeszedte a hálózat összetartozására utaló nyomokat. Például azt találta, hogy a MelBet szervere ugyanazon az IP-címen osztozik egy 1XBet tükörrel, a két oldal felépítése megegyezik, és ugyanazokat a sportfogadási szorzókat kínálják.

Vannak bizonyítékok, melyek Szergej Karshkovot, az 1XBet társalapítóját számos más entitáshoz kötik. Karshkov korábban részt vett illegális szerencsejátékokban és más bűncselekményekben, és az összes entitás, beleértve a játékplatformokat is, egyetlen tartalomkezelő rendszeren (CMS) osztozik.

 

Hadviselés az adatokon keresztül

 

Ez két lehetséges és hipotetikus forgatókönyvhöz vezet. Az első révén Oroszország hozzáférhet a nagyobb vagyonnal rendelkező ukránokkal kapcsolatos információkhoz, akik ezután emberrablás, pénzügyi lopás és más bűncselekmények célpontjaivá válhatnak.

Másrészt ott vannak azok az online szerencsejátékosok és fogadók, akik pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Oroszország célba veheti ezeket a személyeket, és pénzért cserébe eszközökké alakíthatja őket, hogy Ukrajna után kémkedhessenek.

Minden háborúban az információ lehet a legértékesebb fegyver az arzenálban - minél több adattal rendelkezik Oroszország, annál nagyobb ereje van.

 

A KRAIL segítséget kér

 

A KRAIL-t azzal vádolták, hogy nem lépett elég gyorsan az 1XBet kiebrudalásával kapcsolatban. Vodolashko azonban kijelentette, hogy a szabályozónak be kell tartania bizonyos irányelveket, mielőtt intézkedhetett. Tekintettel az ukrajnai helyzetre, a folyamatok néha egy kicsit tovább tarthatnak.

Vodolashko megragadta az alkalmat, hogy segítséget kérjen a globális szerencsejáték közösségtől. Megismételte a KRAIL azon törekvését, hogy elérje, hogy a szoftverszállítók és más beszállítók szakítsák meg kapcsolataikat az orosz cégekkel Ukrajna támogatása érdekében.