Nyit a szerencsejátékok felé az Egyesült Arab Emírségek

2023-09-06
A lépés kissé meglepőnek tűnhet, hiszen az iszlám vallás és az Emírségek jelenlegi törvényei egyaránt tiltják a szerencsejátékokat.

 

Az Egyesült Arab Emírségek szövetségi hatóságot hozott létre a nemzeti lottó és az általa "kereskedelmi szerencsejátéknak" nevezett játékok működtetésére. A lépés annak a jele lehet, hogy hamarosan engedélyezhetik a szerencsejátékokat, ami annak ellenére is váratlan, hogy a nagy kaszinóüzemeltetők a közelmúltban több alkalommal jelezték érdeklődésüket az arab ország piaca iránt. A bejelentés előtt alig egy héttel a Wynn Resorts háza tájáról azt nyilatkozták, hogy arra számítanak, hamarosan megkapják az engedélyüket egy kaszinóhotel üzemeltetésére - írja az AP.

A WAM arab állami hírügynökség vasárnap jelentette be az Általános Kereskedelmi Szerencsejáték-szabályozó Hatóság létrehozását, azonban nem sok részletet közölt sem annak felépítéséről, sem működéséről.

A közlemény Kevin Mullallyt nevezte meg a szervezet vezérigazgatójának, aki egykor a missourii szerencsejáték hatóság, a Missouri Gaming Commission ügyvezető igazgatója volt, amely többek közt az amerikai állam folyami hajós kaszinóit felügyelte.

Az újonnan felállított hatóság igazgatótanácsának elnöke Jim Murren, az MGM Resorts International korábbi elnök-vezérigazgatója lesz.

Murren korábban is szorosan együttműködött az Emírségek tisztviselőivel. A Las Vegas Strip egyik legnagyobb közelmúltbeli fejlesztése a Murren vezette MGM Resorts International és a Dubai World közötti 9,2 milliárd dolláros CityCenter partnerség volt, amely 2009-ben nyílt meg. 

Murren vezető szerepet játszott Nevada állam COVID-19 elleni védekezésében is: megpróbálta rávenni az államot, hogy az Egyesült Arab Emírségek által adományozott, kínai gyártmányú tesztkészleteket használjon. Amerikai diplomaták és biztonsági tisztviselők azonban privátban figyelmeztették Nevada államot, hogy ne használja a kínai gyártmányú koronavírus-tesztkészleteket a betegek magánéletével, a tesztek pontosságával és a kínai kormány részvételével kapcsolatos aggályok miatt - derült ki az AP által megszerzett dokumentumokból.

A most létrehozott arab hatóságot ismertetve a WAM azt közölte, hogy az "társadalmilag felelős és jól szabályozott szerencsejáték-környezetet hoz létre, biztosítva, hogy minden résztvevő szigorú irányelveket tartson be, és megfeleljen a legmagasabb normáknak. A hatóság koordinálni fogja a szabályozási tevékenységeket, országos szinten kezeli az engedélyeztetést, és elősegíti a kereskedelmi szerencsejátékban rejlő gazdasági potenciál felelősségteljes felszabadítását."

Már régóta röppentek fel róla hírek, hogy az Egyesült Arab Emírségek a kaszinókban látja a pénzszerzés és a turizmus fellendítésének egyik módját, különösen Dubajban, az Emirates légitársaság otthonában, ahol már jelenleg is vámmentes autó-tombolákkal bombázzák a dubaji nemzetközi repülőtér vendégeit.

Egy 2004-es, a WikiLeaks által közzétett amerikai diplomáciai távirat szerint Dubai kaszinótervei "a néhai Zayed bin Sultan Al Nahyan sejk, az ország 1971-es egyesítése utáni első elnöke iránti tiszteletből kerültek jegelésre".

Az elmúlt években azonban egyre több pletyka keringett a kaszinókról. Nagy-Britannia híres hajója, a Queen Elizabeth 2 több mint 100 millió dolláros javítás után 2018-ban szállodaként nyílt meg Dubajban. A fedélzeten azóta is ott vannak a kikapcsolt nyerőgépek. A Caesars 2018-ban hasonlóan nyitott meg. Az MGM, a Bellagio és az Aria kaszinócégek projektjeit érintő építkezések is folyamatban vannak a régióban.

2022-ben az Egyesült Arab Emírségek legészakibb emirátusa, Ras al-Khaimah több milliárd dolláros megállapodást jelentett be a Las Vegas-i székhelyű kaszinóóriással, a Wynn Resorts-szal. Ras al-Khaimah hatóságai többször is visszautasították, hogy a szállodát szerencsejáték létesítményként aposztrofálják, azonban a Wynn úgy jellemezte a projektet, hogy az "egy integrált üdülőhely későbbi üzemeltetését" foglalja magában. A Szingapúrban született "integrált üdülőhely" kifejezés olyan szállodára utal, amely kaszinót és egyéb kényelmi szolgáltatásokat is felvonultat.

Egy áprilisi konferenciahíváson Craig Billings, a Wynn Resorts vezérigazgatója 3,9 milliárd dollárra becsülte a Ras al-Khaimah-i üdülőhely költségeit, mely információi szerint 2027-ben nyitja meg kapuit. A költségeket úgy osztják meg, hogy 40%-ot a Wynn, 60%-ot pedig a Wynn Ras al-Khaimah-i kormányzati partnerei fizetnek. A Wynn becslése szerint a szerencsejátékokból származó bevételek után fizetendő adó 12% lesz.

A kaszinók még mindig ritkák a Közel-Kelet nagy részén, mivel az iszlám tiltja őket, Egyiptomban és Libanonban azonban működnek ilyen létesítmények. Az Egyesült Arab Emírségek kaszinókkal való bővítése segíthetne fellendíteni az ország idegenforgalmi iparát - és visszaszerezni a koronavírusjárvány idején elvesztett kínai utazókat. A Bloomberg becslése szerint az Egyesült Arab Emírségek piaca évente 6,6 milliárd dolláros szerencsejáték-bevételt hozhatna, meghaladhatná Szingapúrét.

A szövetségi hatóság létrehozása azt sugallja, hogy Abu Dhabi, az ország fővárosa fogja felügyelni a kaszinók lehetséges működését az országban. A föderáció azonban abszolút hatalmat biztosít a hét emírség helyi uralkodóinak, különösen a szociális kérdésekben: Sharjah emírség például tiltja az alkohol árusítását. A kaszinók működése hasonló mintát követhet.

 
Címkék: jogi háttér,