Négy Las Vegasi kaszinó-vezér a legtúlfizetettebbek listáján

2023-03-20
A vállalati felelősségvállalás előmozdítását célul tűző As You Sow nonprofit szervezet idén is közzétette a leginkább túlfizetett vállalati vezetők toplistáját.

 

Az idei listán négy kaszinócég is szerepel: a Penn Entertainment, a Las Vegas Sands, a Wynn, és a Caesars.

 

A szerencsejáték cégek közül a Penn Entertainment vezérigazgatója, Jay A. Snowden foglalja el a legmagasabb pozíciót, mégpedig a 3. helyet. Snowden tavaly 65,9 millió dollárnyi fizetést kapott, miközben cége alkalmazottainak átlagos éves bére 33.930 dollár volt. Snowden tehát egy átlagos munkavállaló minden egyes dollárja után 1.942 dollárt kapott 2022-ben.

 

Snowdennél túlfizetettebb csak a Warner Bros. Discovery, Inc. CEO-ja, David M. Zaslav (2.972:1) és az  Estee Lauder Companies Inc. CEO-ja Fabrizio Freda (1.965:1) volt az As You Sow listáján.

 

A HIP Investor befektetési kutatócsoport szerint – amely 500, az amerikai tőzsdén jegyzett nagyvállalat (S&P 500) vezérigazgatói fizetését a vállalat pénzügyi teljesítményével hasonlítja össze az As You Sow listájának összeállításához – Snowdennek körülbelül 16 millió dollárt kellett volna kapnia.

 

Még három szerencsejáték-vezérigazgató képviselte Las Vegast az As You Sow listáján. A Las Vegas Sands Corp. vezérigazgatója, Robert Goldstein a nyolcadik leginkább túlfizetett amerikai vállalati vezérigazgató 31,2 millió dolláros juttatással, a Caesars Entertainment vezérigazgatója, Thomas R. Reeg az 54. helyen végzett 22,6 millió dollárral, a Wynn Resorts korábbi vezérigazgatója, Matt Maddox pedig a 91. helyen landolt 12,9 millió dollárral. A HIP Investor szerint Goldsteinnek 13,8 millió dollárt, Reegnek pedig 15,5 millió dollárt kellett volna kapnia. 

 

A vezérigazgatók fizetésének és a dolgozók mediánbérének aránya mellett az alapján is rangsorolták a vezérigazgatókat, hogy vállalataik milyen hozamot hoztak a részvényeseknek, és hány intézményi részvényes szavazott a bércsomagjuk ellen.

 

A listán szereplő vállalatok közül csak három szerzett magasabb pontszámot, mint a Las Vegas Sands ebben az utóbbi kategóriában: intézményi részvényeseinek 97%-a Goldstein javadalmazása ellen szavazott. (Az As You Sow szerint az intézményi befektetők jobban tükrözik a részvényesek véleményét, mivel a vezérigazgatók gyakran elegendő részvényt vagy szavazatot birtokolnak ahhoz, hogy jelentősen torzítsák az eredményeket.)

 

A listán szereplő 100 vezérigazgató együttes fizetése 3,8 milliárd dollár volt, és cégük részvényesei felé alulteljesítettek – közölte a csoport. Az S&P 500 vezérigazgatóinak 82 százaléka a kitűzött cél 100%-ának megfelelő vagy azt meghaladó bónuszt kapott, aminek – As You Sow érvelése szerint – jeleznie kell a részvényesek és a nyilvánosság számára, hogy a vezérigazgatókkal szemben támasztott teljesítményelvárások túl alacsonyak.

 
Címkék: kaszinó,