Monopolizálják a lottójátékokat Bulgáriában

2020-02-26
A bolgár parlament elfogadta a magáncégek által szervezett lottójátékokat tiltó jogszabályt, az ország szerencsejáték-szabályozója pedig figyelmeztetést adott ki a liszensztulajdonosok adókötelezettségeivel kapcsolatban.

 

Február közepén a bolgár parlament második olvasatra is elfogadta azt a jogszabályt, mely úgy módosítja a meglévő szerencsejáték törvényt, hogy megtiltja a magáncégek által szervezett lottójátékokat. A jogszabály a közlönyben való közzétételt követen lép életbe.

 

A jogszabály életbelépését követően minden olyan lottójátékot, amelyet nem az állami tulajdonban lévő bolgár Sports Totalizator üzemeltet, 90 napon belül be kell szüntetni. Az új szabályok nem érintik azokat az állami engedéllyel rendelkező szolgáltatókat, melyek sportfogadást (szárazföldi vagy online), nyerőgépjátékokat, tombolát, bingót vagy kenót szolgáltatnak. 

 

A szerencsejátékok reklámozásának betiltására irányuló javaslat ugyanakkor nem kapott elegendő támogatást, azt nem fogadták el.

 

A törvényjavaslatot azt követően készítették el, miután a kormány arra a következtetésre jutott, hogy a magántulajdonban lévő lottószolgáltatók 118 millió dollárnyi adót nem fizettek be az elmúlt hat évben. Ez vezetett ahhoz is, hogy a múlt hónapban az Egyesült Arab Emírségekben letartóztatták Vasil Bozhkovot, a legnagyobb magánkézben lévő bolgár szerencsejáték szolgáltató cég tulajdonosát.

 

Bozskov vádemelését az ország szerencsejáték-bizottságánál tett razzia és elnöke, Alexander Georgiev letartóztatása követte, akit azóta óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, miután bevallotta, hogy valóban támogatta Božkov ténykedéseit.

 

A Bizottság ideiglenes vezetőjévé egy korábbi Pénzügyminisztériumi tisztviselőt neveztek ki, négy új igazgatóval.

 

Szerdán a Bizottság nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy az Állami Pénzügyi Felügyeleti Ügynökség „szabálytalanságokat fedezett fel a szerencsejáték-díjak kiszámításában és megfizetésében”. Pontosabban, a Bizottság kijelentette, hogy nem minden szerencsejáték liszensz tulajdonos fizette be az értékesítésének megfelelő százalékot az államkasszába.

 

A Bizottság emlékeztette a liszensztulajdonosokat, hogy a szárazföldi szerencsejátékok legtöbb formája esetén 15%-os adót kell megfizetni az üzemeltető bevétele után, míg az online szerencsejátékokat és a földi pókert 20%-os adó terheli. A Bizottság figyelmeztetett, hogy a helyes összegek átutalásának elmulasztása pénzbüntetést von maga után, melynek minimális összege 2800 USD és (feltehetően) börtöncellát jelenthet Božkov mellett. – írja a Calvin Ayre.

 
Címkék: jogi háttér, lottó,