Mit tegyen, ha nyer a lottón?

Sokan ábrándoznak arról, hogy milyen jó lenne bezsebelni egy-egy hatalmas lottófőnyereményt, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor ez valóban bekövetkezik, a legtöbb játékos sokkos állapotba kerül, és képtelen józanul átgondolni, hogy mihez kezdjen az ölébe hullt vagyonnal.

 

Az amerikai Forbes több pénzügyi tanácsadót is megkeresett, hogy adjanak tanácsot, mihez kezdjen az ember fia, ha éppen őrületes vagyont nyert a lottón. Nézzük, mit is javasoltak:

 

Maradjon anonim

 

„Ha a lakhelyén érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy anonim vegye fel a nyereményét, javaslom, hogy tegyen így. Ha ez nem lehetséges, meg kell változtatnia a telefonszámát. Minden egyes ember, akit valaha is ismert, fel fogja hívni, hogy ’gratuláljon’ a szerencséjéhez, és minden vérszívó Ön körül fog keringeni, hogy megpróbáljon részesülni újdonsült vagyonából.” – mondja Peter Huminski, a Thorium Wealth Management elnöke.

Ez sajnálatos, de a korábbi nyertesek történetei alapján igaz… 

Azonban még akkor sem egyszerű a teljes titoktartás, ha van lehetőség a nyeremény anonim felvételére, hiszen ha az ember egyszer már nyert egy rakás pénzt, azért valószínűleg valamennyire megváltoztatja addigi életstílusát.

Szeretne venni egy új házat, új autót, satöbbi (teljesen érthető okokból). Az sem kizárt, hogy nem szeretne többé napi szinten bejárni dolgozni – ezért sem szólhat senki egy rossz szót sem… Barátai éppen ezért valószínűleg észre fogják venni, hogy valami történt... Mikor ez bekövetkezik, a legjobb megoldás, ha a lehető legkevesebbet mondja ezzel kapcsolatban, és ha tényleg elkerülhetetlennek tűnik, bevallani, hogy nyert egy bizonyos összeget. De ne mondja meg, hogy mennyit.

Még jobb, ha megelégszik azzal, amije van, és nem kezd el költekezni.

 

Ne hozzon hirtelen döntéseket

 

“Fél évig semmilyen komoly pénzügyi döntést ne hozzon. Hagyja, hogy leülepedjen az újdonsült gazdagság gondolata, hagyjon időt magának arra, hogy gondosan megtervezhesse új jövőjét. A családi ajándékozást, a jótékonysági adományokat hat hónap múlva is megejtheti, miután már kész egy megbízható pénzügyi terv.” – javasolja Benjamin Brandt, észak-dakotai pénzügyi tanácsadó.

“A munkával kapcsolatos döntések is komoly pénzügyi döntésnek számítanak. Ne lépjen ki azonnal a munkahelyéről.” – teszi hozzá.

Brant arra bátorítja az újdonsült milliomost, hogy szánjon sok időt a megfelelő pénzügyi segítség megtalálására. „Szánjon időt az interjúztatásra, és a tanácsadó csapat kialakítására. A teamben legyen könyvelő, pénzügyi tanácsadó és ingatlan tanácsadó jogász is.”

 

Ne erősítse a statisztikát

 

Az amerikai Nemzeti Pénzügyi Oktatási Alapítvány adati szerint, a nagy lottónyereményhez jutottak 70 százaléka pár éven belül elveszíti valamennyi pénzét. Ronn Yaish, New Jersey-i pénzügyi tanácsadó szerint ez a pénzzel kapcsolatos rossz szokásoknak köszönhető.

Az American Community Survey felmérése szerint az Egyesült Államokban egy átlagos háztartás bevétele 2014-ben 53.657 dollár volt. Emiatt a legtöbb ember nincs felkészülve egy óriási pénzösszeg kezelésére.

“Legfontosabb tanácsom egy lottónyertes számára az az, hogy azonnal keressen pénzügyi tanácsadót. Csakúgy, mint mikor észreveszi, hogy áll a víz a pincében, fáj a foga, folyamatosan homályos a látása, vagy szikrázik a konnektor – a felelősségteljes hozzáállás ilyenkor az, ha professzionális segítségért folyamodik az ember.” – mondja Yaish.

Yaish beismeri, hogy nem egyszerű olyan tanácsadót találni, akire a nyertes nyugodt szívvel rábízhatja jelentősnek mondható vagyonát. Sajnos sok pénzügyi tanácsadó olyan tanácsod ad, mellyel inkább a saját zsebét gyarapítja, nem pedig az ügyfeléét.

Éppen ezért, mielőtt tanácsadót választana, érdemes több szakemberrel is elbeszélgetni, és összehasonlítani az ajánlatokat. Mindegyikről össze kell írni, hogy mi szól mellette és mi ellene. Tudja meg, hogy mennyit kell fizetnie a szolgáltatásért, és milyen stratégiát alkalmaz a pénz kezelésére. Érdemes annak is utánanézni, hogy hány év gyakorlat áll mögötte olyan nagy vagyonnal rendelkező ügyfelekkel, mint Ön.

 

Menjen vakációra

 

Taylor R. Schulte, San Diego-i pénzügyi tanácsadó azt tanácsolja, azonnal szórakozzon egy kicsit. „Épp most nyert a lottón! Nagyobb esélye van, hogy megöli egy cápa, vagy villámcsapás éri… kétszer. Mielőtt visszazökken a realitás talajára, és elkezd felelősségteljes pénzügyi döntéseket hozni, kényeztesse magát és szeretteit egy olyan utazással, melyet sosem fognak elfelejteni. Nem feltétlenül kell ennek luxusútnak vagy drágának lennie. De ha élményeket és emlékeket vásárol a pénzen, az sokkal kielégítőbb lesz, mint bármilyen anyagi dolog, melyről azt gondolja, hogy szüksége van rá.”

Ty C. Hodges, diplomás pénzügyi tanácsadó is egyetért ezzel: “Épp most nyert a lottón! Pipáljon ki valamit a bakancslistáján. Ha van valami olyasmi, amit mindig is szeretett volna, szerintem most nyugodtan megteheti. Tényleg nyert a lottón! Mindig is szeretett volna részt venni egy varázslatos szafarin Afrika szavannáin, vagy mindig is akart egy 1977-es Pontiac Firebird TransAm-et? Váltsa valóra ezt az álmot. Legyen túl rajta.”

Persze, nyugodtan elmehet vakációzni, vagy megveheti álmai autóját, de figyeljen oda, hogy vágyai ésszerűek legyenek. Ez bizonyára nem lesz könnyű, ha azt nézi, hogy mennyi pénze is lett hirtelen, de akkor is meg kell próbálnia.

Fel kell állítania bizonyos korlátokat a költekezésben. Segíthet, ha készít egy listát mindenről, ami eszébe jut, hogy mihez akar kezdeni a pénzzel. Egyelőre nem lényeg, hogy mi mennyibe kerül, csak ötleteljen. Ha kész az első lista, kezdje el fontossági sorrendet felállítani. Végül írja oda az összeget mindegyik tétel mellé. Ehhez kérhet segítséget egy pénzügyi szakértőtől - hallgassa meg az ő véleményét is a listán lévő dolgokról, és fontolja meg az általa adott ötleteket is!

 
Címkék: lottó, lottónyertes,