Milliárdokat buktak a kaszinócégek a kínai kormány döntése miatt

2021-10-18
5,5 ezer milliárd forintnyit zuhant a részvényeik értéke

 

Tőzsdei értékük harmadát, mintegy 18 milliárd dollárt veszítettek a makaói kaszinóüzemeltetők miután híre ment, hogy a kormány döntése értelmében kínai kormányzati tisztviselők fogják ellenőrizni a cégeket a világ legnagyobb szerencsejáték központjában – írja a Reuters.

 

Az időzítés nem véletlen: Makaóban jövőre kell megújítani a rendkívül jövedelmezőnek mondható kaszinóengedélyeket – a kínai kormány pedig úgy gondolta, eljött a kellő pillanat, hogy átvizsgálja  különleges közigazgatási körzete pénzügyeit. Nem a szerencsejáték szektor az egyetlen, mely hasonló vizsgálatnak néz elébe, a Kínai Kommunista Párt számos iparág, így például a technológiai és oktatási szereplőket is közelebbről szemügyre veszi.

 

A mélyrepülési lista élén a Wynn Macau áll, mely rekord mélységbe zuhant, 34%-os esést produkálva, őket követi a Sands China (28%), de az MGM China (2282.HK), a Galaxy Entertainment (0027.HK), a SJM (0880.HK) és Melco Entertainment (0200.HK) sem úszta meg az értékvesztést.

 

Az amerikai kaszinócégek (a Las Vegas Sands Corp, a Wynn Resorts Ltd és az MGM Resorts International) is hasonlókat tapasztaltak – szeptember közepén volt olyan nap, hogy 4 milliárd dollárt veszítettek piaci kapitalizációjukból.

 

A zuhanás azt követően kezdődött, hogy Lej Wai Nong, Makaó gazdasági és pénzügyi államtitkára meghirdette a szerencsejáték-iparról szóló, 45 napos konzultációt, melynek célja az iparág ellenőrzési hiányosságainak fényre derítése.

 

Hongkongi tőzsdei elemzők aggodalmukat fejezték ki az időzítéssel kapcsolatban, hiszen jövőre valamennyi  szolgáltatónak meg kell hosszabbítania az engedélyét, melyek 2022 júniusában fognak lejárni. Az aggodalom nem alaptalan - Lej közölte, hogy többek közt a kiadható engedélyek számáról, a munkavégzés körülményeiről, valamint arról is szól majd az egyeztetés, hogy kormányzati képviselők felügyelnék a kaszinók napi működését. A kínai kormány ezeken kívül a részvényesek számára történő nyereségosztás szabályozását is tervezi.

 

A makaói kaszinóengedélyek jövőjéről folyó viták az USA és Kína közötti döcögős kapcsolata közepette zajlanak, így egyes befektetők attól tartanak, hogy a hazai szereplők előnyben lesznek az amerikai székhelyű kaszinó-üzemeltetőkkel szemben.

 

Az engedélyek lejárta előtt a szolgáltatók megpróbálták megerősíteni a vállalati felelősséget, és diverzifikálni a nem szerencsejáték-kínálatot, hogy lecsendesítsék Pekinget, amely attól tart, hogy Makaó túlságosan támaszkodik a szerencsejátékokra.

 

Makaó az elmúlt években fokozta a kaszinók ellenőrzését, visszaszorítva a Kínából származó illegális tőkeáramlást, az ellenőrizetlen hitelezőket és az illegális készpénzátutalásokat. Sokat mondó adat, hogy júniusban Makaó több mint kétszeresére emelte a szerencsejáték ellenőrök számát. 

 
Címkék: jogi háttér, kaszinó,