Michael Jordan 5 legnagyobb szerencsejáték bakija

2020-06-10
A Netflixen futó The Last Dance sorozat kapcsán ismét reflektorfénybe került minden idők egyik legnagyszerűbb és leghíresebb kosárlabdázója, Michael „Air” Jordan. A sorozatban többek közt említésre kerül állítólagos szerencsejáték függősége is. Lássuk, mik voltak MJ legnagyobb buktái ezen a téren.

 

Rajongók és sportszakértők között is megoszlanak a vélemények, hogy függőségnek lehet-e tekinteni azt, ahogyan Jordan a szerencsejátékokhoz viszonyul, és egy időben masszívan tartotta magát az az összeesküvés elmélet is, hogy MJ első visszavonulásának inkább volt köze szerencsejáték dolgaihoz, mint apja tragikus halálához.

 

A Bulls három bajnoki címét követően az NBA nyomozást indított Jordan szerencsejáték ügyei kapcsán. A Szövetség tisztázni akarta, hogy Jordan vajon megszegte-e a liga szabályait, négy hónappal később pedig a „Mr 23” sokkolta a világot, mikor hirtelenjében bejelentette, hogy visszavonul a sporttól.

 

 

Pár nappal később a Szövetség ejtette a nyomozást, és azt kommunikálta, hogy Michael Jordan semmilyen szabályt nem sértett. Sokan ennek ellenére a mai napig úgy gondolják, hogy MJ az NBA-t irányító David Stern nyomására jelentette be visszavonulását, mert a nyomozás végével úgyis eltiltást kapott volna. Ez nyilván rombolta volna hírnevét, mely komoly pénzügyi kárt okozott volna mind a ligának, mind Jordan szponzorának, a Nike-nak. Ezt a történetet egyébként mind Jordan, mind Stern hülyeségnek nevezte a sorozathoz készült interjúban.

 

A filmben Jordan tagadja, hogy függő viszonyban lenne a szerencsejátékokkal, és hangoztatja, hogy az általa elköltött összegek az ő pénzügyi helyzetében aprópénznek számítanak. Ez valószínűleg egyébként így is van, és az is igaz, hogy pont amiatt a versenyszellem miatt lett ilyen kiemelkedő alakja sportágának, mely állítólagos játékszenvedélyének is alapja. Nézzük azért meg pár melléfogását ezen a téren...

 

Csekk egy drogdílernek

1992-ben Jordant beidézték tanúnak egy elítélt kábítószer kereskedő, „Slim” Bouler pénzmosási és kábítószer ügyekkel kapcsolatos tárgyalására. A rendőrség talált egy 57 ezer dollárról szóló csekkel, melyről kiderült, hogy Jordan írta, golfjátékukhoz kapcsolódó fogadási tartozása kiegyenlítésére. A média és a nagyközönség egyből MJ kontrollálatlan szerencsejáték-függőségéről kezdett beszélni, még akkor is, ha ez az 57 ezer dollár tényleg aprópénzt jelentett az akkori idők egyik leggazdagabb sportolójának.

 

100 ezer dollár kő-papír-ollóra

Jordan nem egy csapattársa beszélt Michael szerencsejáték imádatáról. Szerintük MJ szó szerint mindenre és bármire fogadott, szinte semmit nem csinált tét nélkül. Jordan korábbi csapattársa, Jay Williams mesélte, hogy volt, hogy MJ egy nap alatt 100 ezer dollárt veszített kő-papír-ollón.

 

Őrült összegek a golfpályán

Mr Air másik nagy szenvedélye a golf, amit még jobban imádott, ha fogadhatott is a meccsre. Charles Barkley  gyakran sztorizgatott arról, hogy hogyan golfoztak és fogadtak MJ-vel. „Akkoriban nagyjából egyformán álltunk (én és MJ). De figyelj, és elnézést Michaeltől amiért ezt elmondom… játszottunk bizonyos emberekkel, lyukanként párszáz dolláros téttel. De ő erre azt mondta, hé, játsszunk mondjuk 100.000 dollárért.” Barkley felidézett egy esetet, mikor Jordan egy lyukra 300.000 dolláros tétet tett fel. „Őrület volt. De én sosem értettem, miért játszanak ekkora pénzben.”

 

Golf és a híres Equinas sztori

És, hogy mennyire is volt jó Michael Jordan a golfpályán? Richard Equinas üzletember a Michael & Me: Our Gambling Addiction - My Cry for Help! című könyvében azt állítja, hogy Jordan elég rosszul golfozott. Azt állítja, hogy MJ 1,2 millió dollárral tartozott neki, amit nem is fizetett ki.

Jordan visszautasította ezt a vádat egy Ahmad Rashad-nak adott interjúban az 1993-as NBA döntő előtt. „Beteg lennék, ha 1,2 millió dollárt veszítenék. És ő is beteg lenne, ha 300 ezerre csökkentené. Túlzott, és szerintem megvan az oka, amiért ezt tette … hogy eladja a könyvét.”

 

 

5 millió dolláros craps veszteség

Legnagyobb szerencsejáték veszteségét állítólag Las Vegasban szenvedte el, mikor 5 millió dollárt veszített egy este egy craps asztal mellett - de legalább a barátai nyerték meg ennek nagy részét ugyanannál az asztalnál.

Kétségtelen, hogy Michael Jordan mindig nyerni akart, és nem csak a kosárlabdapályán, ezért próbálta ki a szerencsejátékok szinte minden típusát. Fogadási szenvedélyét jól példázza az a történet, mikor MJ a csapattársaival várt egy reptéren, és arra fogadott velük, hogy az ő bőröndje fog először megjelenni a szalagon. Mivel voltak vagy negyvenen, nem volt egyértelmű a szitu, de Jordan végül nyert… Csakhogy később elmesélte, hogy lefizette az egyik reptéri alkalmazottat, hogy az ő csomagját tegye fel elsőnek a szállítószalagra…

 
Bookmark and Share