Mi az „exchange betting”, vagy más néven „P2P betting”?

A P2P (Person-to-Person) fogadás egy olyan internet-alapú fogadás, amely lehetővé teszi, hogy a játékosok a legkülönbözőbb sport- és egyéb események kapcsán egymás ellen fogadhassanak.

 

A fogadás online történik, így akár mobil vagy digitális tévé segítségével is, a felületet pedig betting exchanges cégek biztosítják. 

A rendszer ugyanúgy működik, mint a hagyományos tőzsde: 

  • a P2P fogadóknak lehet „back” vagy „lay” pozíciójuk egy adott eseménnyel kapcsolatban, azaz fogadhatnak valamire vagy valami ellen,

  • lehetőségük van elfogadni egy már adott árat, vagy önmaguk is meghatározhatnak egyet, amit aztán más fogadók elfogadhatnak. 

A P2P lényege, hogy bármely szereplő lehet akár bukméker, akár fogadó pozícióban, miközben ezért csak a tét egy kis százalékát fizetik meg díjként, amely jellemzően sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos bukméker-árak.

 

Amennyiben szeretnénk ily módon fogadni, fel kell keresnünk egy olyan fogadóirodát, amelynek van betting exchanges platformja, aztán

  • meg kell határoznunk a sport- vagy egyéb eseményt, amire fogadni szeretnénk,

  • meg kell határoznunk az árat és

  • meg kell határoznunk, hogy „back” vagy „lay” pozíciót szeretnénk.

 

„Back” és „lay” pozíció

„Back” („vesz”) esetén arra fogadunk, hogy amire fogadunk, az győz – ugyanúgy, mint a hagyományos bukiknál. Például, ha úgy gondoljuk, hogy a Lazio fog nyerni a következő mérkőzésén, az odds 1.90, a tétünk, amit ráteszünk az 10 €, akkor ha nyer a Lazio, 19 eurót kapunk, ha pedig döntetlen vagy veszít a csapatunk, elveszítjük a 10 eurónkat.

„Lay” („kínál”) esetén a győzelem ellen fogadunk. Ha például a Bajnokok Ligájában lay pozíció keretében 1.90 odds-ot adunk meg azoknak, akik szerint a Real Madrid fog nyerni, ám a Real Madrid nem nyer, akkor bezsebeljük a fogadók tétjeit. Ha viszont nyer a Real Madrid, akkor mi fizetünk 1.90-szeres szorzóval, ahogy a bukmékerek is teszik. 

 

Hogy néz ki mindez egy fogadóirodai kiírásban?

 
 
Ebben az esetben:
  • ha „back”-re teszünk a Hellas Veronára, akkor arra fogadunk, hogy a Hellas Verona győz a meccsen.

  • ha „lay”-re tesszük a tétünket, akkor arra fogadunk, hogy a Hellas Verona nem győz, azaz arra fogadunk, hogy a Lazio vagy nyer, vagy döntetlen lesz a meccs végeredménye. Ekkor ugyanolyan pozícióban vagyunk, mint a hagyományos bukmékerek.
 
Számokkal:
Ha „lay” pozícióban fogadunk a Laziora 100€ értékben („baker’s stake”) úgy, hogy az odds 2.0, akkor 100€ szükséges ahhoz, hogy fedezzük a potenciális kifizetést abban az esetben, ha a Lazio nyer. Ez a fogadásban a mi fizetési kötelezettségünk.
 
 
Ha „lay” pozícióban 100 eurót teszünk fel 2.1 odds mellett, akkor 110 euróra lesz szükségünk ahhoz, hogy fedezzük a potenciális kifizetést.
 
 
 
Mindkét esetben a nyereményünk 100€ - nem árt tehát figyelnünk, mivel a kötelezettségünk meghaladhatja a potenciális nyereségünk mértékét, hiszen ha „lay” pozícióban 100€ értékben fogadunk 2.1 odds mellett, az azt jelenti, hogy a kötelezettségünk nagyobb, mint a tétünk.
 

Oddsok

 
A fogadóirodák különböző módon adhatják meg az odds-okat, és ha mi nem az iroda általánosan használt odds-típusával kívánunk fogadni, akkor azt átszámolják a saját rendszerükre. A különböző odds típusokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.
  

Előnyök

 
Ha egy fogadóirodánál játszunk, akkor vagy elfogadjuk az ajánlatot, és megtesszük a tétünket, vagy ha nem tetszik az odds, akkor nem, de nem mondhatjuk azt, hogy nekünk más kellene. A P2P fogadás esetében is valaki ajánl odds-ot, ugyanúgy, mint egy hagyományos bukméker, de ha nem tetszik, akkor sem kell lemondanunk a fogadásról. Például a Juventus odds-a 1.60, de mi 1.80-at szeretnénk, akkor feliratkozhatunk egy várakozási listára, ahol megadjuk, mi mit szeretnénk, és ha valaki megajánlja ezt a szorzót, akkor azt automatikusan megvesszük.
 
A másik oldalról ugyanez a helyzet – ha például a Milan hazai győzelmére kínálunk 1.80-as szorzót (azaz úgy gondoljuk, hogy a Milan veszíteni fog), akkor ezt megtehetjük. Azt is meg kell határoznunk, milyen nagyságrendben fogadunk el tétet, azaz például mondhatjuk azt, hogy összesen 100 € értékben. Ha a Milan nyer, akkor ki kell fizetnünk 1.80x100 eurót, azaz 180 eurót, ha pedig a Milan nem nyer, a mienk az összes feltett tét.
 
Mivel a tétek maximális összegét adjuk meg, így akár többen is fogadhatnak velünk szemben, például ketten 50-50 € értékben – a lényeg az, hogy tisztában vagyunk azzal, mennyit kockáztatunk összesen. Ha senki sem fogad, akkor visszakapjuk a pénzünket; ha pedig a maximum összegnek csak egy hányadára érkezett tét, akkor a beérkezett tétek feletti összeg jár vissza.
 
További előnye még ennek a típusú fogadásnak, hogy a hagyományos bukik nagy rizikót vállalnak, így aztán egészen biztos nem is képesek az összes olyan sporteseményt listára tenni, ami érdekelne minket. A P2P oldalak szépsége éppen az, hogy a fogadók, akik meghatározzák az árakat, széles skálán mozognak, így egész biztosan megtaláljuk azt a fogadást, ami érdekel minket. Ha pedig nem elegendő a sport, vannak oldalak, ahol bármire fogadhatunk, gazdasági, politikai és akár még szórakoztató ipari eseményekre is. 
 

Kifizetés

 
A 2P2 oldalak csak olyan fogadást engedélyeznek, aminek megvan a pénzügyi fedezete, így nem kell félnünk attól, hogy nem kapjuk meg a pénzünket. Az oldalak működtetői jellemzően 2-5%-ok kérnek a fogadások után.
 

Irodák

Az alábbi nagy nemzetközi irodák kínálnak P2P fogadási lehetőséget: