Megvédi szerencsejáték szolgáltatóit a külföldi büntetőeljárásoktól Málta

2023-08-14
A máltai parlament törvényhozói jóváhagyták azt a korábban nagy vitát kiváltott, 55. számú jogszabály-javaslatot, amely megvédi a máltai székhelyű offshore szerencsejáték szolgáltatókat a külföldi felelősségre vonástól.

 

Június 16-án Málta elnöke, George Vella aláírta a 2023. évi XXI. sz. törvényt - a szerencsejátékokról szóló (módosító) törvényt, amely elrendeli, hogy a bíróságok ne ismerjenek el és ne hajtsanak végre semmilyen külföldi ítéletet az európai piacon tevékenykedő, máltai engedéllyel rendelkező szolgáltatókkal szemben.

Az április 24-én előterjesztett törvény megakadályozza, hogy a máltai szolgáltatók ellen eljárást indítsanak szerencsejáték-szolgáltatások nyújtása miatt, ha a tevékenység az engedélyük hatálya alá tartozik. Számos máltai székhelyű vállalat - köztük az ágazat legnagyobb vállalkozásai - kínál online szerencsejátékot az egész európai piacon.

Málta már régóta az online szerencsejáték-szolgáltatók központja, amelyeket kifejezetten a gazdaság fellendítése érdekében igyekezett magához vonzani. Így bármi, ami megzavarhatja a szerencsejáték-ipart, megzavarhatja a gazdaságát – így nem csoda, ha tűzzel-vassal védeni akarja a szigeten letelepedett szolgáltatókat.

Ezek a szolgáltatók azzal érvelnek, hogy szerencsejáték-tevékenységük az Európai Unió működéséről szóló szerződés hatálya alá tartozik, amely szerződés a szolgáltatások Európán belüli szabad áramlásáról rendelkezik. Ezen logika alapján úgy vélik, hogy mivel az EU-tag Málta bocsátott ki számukra szerencsejáték liszenszet, az egész Európában feljogosítja őket a szolgáltatásnyújtásra. 

Az európai kormányok és szabályozó hatóságok azonban az Európai Bizottság 2017-es, a szerencsejáték-ágazatban indított jogsértési eljárások és panaszok lezárásáról szóló határozatára hivatkoznak, mint jogalapra, amely alapján azt állítják, hogy joguk van megakadályozni, hogy a máltai székhelyű vállalkozások téteket fogadjanak a joghatóságuk területén.

Az évek során vita alakult ki arról, hogy mi számít "legális" játéklehetőségnek egy adott országban, elsősorban Európában. Egyesek - mint például a Kindred a Norvégiával folytatott harcában - azzal érveltek, hogy egy európai országban egy engedély birtoklása elegendő ahhoz, hogy az egész régióhoz hozzáférjenek. Norvégia nem ért egyet ezzel, ahogy Németország, Ausztria és mások sem. Számos per van jelenleg is folyamatban a témában, a közelmúltban több szolgáltatót köteleztek arra, hogy térítse meg magánszemélyek kárát, mert nem rendelkeztek engedéllyel az adott országban.

Német és osztrák jogi lépések

Az új máltai jogszabály egy sor folyamatban lévő német és osztrák perrel összefüggésben lép hatályba, amelyek egyes szolgáltatók ezekben az országokban folytatott tevékenységének jogszerűségét érintik.

Egy 2021 júniusi ítéletében az osztrák legfelsőbb bíróság (OGH) - megerősítve két alsóbb szintű bíróság döntését - úgy ítélte meg, hogy a Flutter tulajdonában lévő PokerStars a szövetségi szerencsejáték-monopólium megsértésével működik. A bíróság megállapította, hogy a PokerStars valamennyi szerencsejáték-szerződése semmis, ezért helyt adott egy játékos pénzvisszatérítési igényének. A felperes, akit a G&L Rechtsanwälte képviselt, öt év alatt összesen több mint 28.000 eurót veszített a PokerStars-nál.

Németországban a Frankfurti Felsőbb Regionális Bíróság egy meg nem nevezett online kaszinót arra kötelezett – megerősítve egy alacsonyabb szintű bíróság döntést - , hogy fizessen vissza több mint 26.000 eurós veszteséget egy olyan játékosnak, aki az online szerencsejátékok németországi szabályozása előtt használta az oldalt.

Ezek a precedensek sok ezer követelés előtt nyitották meg az ajtót az ezen országok piacain korábbi vagy jelenlegi tevékenységet folytató szolgáltatókkal szemben – köztük a Vulcanvegas.com oldal üzemeltetőjével és a PokerStars-szal szemben. Az egyik cég, az AdvoFin azt állítja, hogy 1500 felperes számára 40 millió eurónyi veszteséget térített vissza jogi eljárások következményeként.

Egyes szolgáltatók megtagadják a fizetést

Míg egyes szolgáltatók - mint például az Entain - úgy döntöttek, hogy veszteség esetén kifizetik a pénzt, mások ellenezték a döntést. Számos ügyvéd jogi eljárásokba kezdett Máltán, az érintett szolgáltatók székhelyén, ez vezetett többek között a most elfogadott jogszabály-módosításhoz. A jogszabály megtiltja, hogy egy máltai bíróság végrehajtási intézkedést tegyen egy máltai engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szolgáltatóval szemben, ha ez az intézkedés a máltai szerencsejáték-törvények bármely rendelkezését sértené. A jogszabály akkor is megakadályoz bármilyen végrehajtási intézkedést, ha a tevékenység egyébként az említett törvények értelmében jogszerű. Más szóval, ha egy szerencsejáték-vállalat megfelel a máltai szerencsejáték-törvényeknek, és a világ bármely pontján működik, akkor biztonságban van a büntetőeljárástól, és ez az európai szerencsejáték-ipar egyik legnagyobb próbatételének bizonyulhat.