Megdőlt Las Vegasi mítoszok: esedékes nyeremények

2023-03-15
A kaszinók egyik legmaradandóbb mítosza, hogy egy nyerőgép nagyobb valószínűséggel ér el jackpotot, ha egy ideje már nem nyertek rajta, mert már „esedékes”.

 

„Semmi sem állhat távolabb az igazságtól” – nyilatkozta ez ügyben Anthony F. Lucas, az UNLV kaszinómenedzsment-professzora, korábbi szerencsejáték-ipari elemző a casino.org-nak. „Minden lehetséges jackpotnak ugyanaz a programozott esélye minden pörgetésnél. Egyáltalán nincs halmozott memória a korábbi pörgetésekről vagy a lehetséges kimenetelek kizárásáról egyetlen pörgetésnél sem.”

Minden nyerőgép eredményét egy mikroprocesszor vezérli. Ez a mikroprocesszor tartalmaz egy véletlenszám-generátor algoritmust, ez határozza meg minden egyes pörgetés eredményét. Ezt az algoritmust a pénznyerő automaták gyártója rögzíti, így egyetlen üzemeltető sem változtathatja meg, hogy az ő szeszélye szerint fizessen nyereményt. Ez a technológia, amelyet 1986-ban mutatott be az International Gaming Technology, mára mindenütt elterjedt - még a régimódinak tűnő slotok is ezt alkalmazzák. Ennek jogszabályi oka van: minden pénznyerő automatának meg kell őriznie az auditálási adatokat.

Lucas szerint a nyerőgépek kimenetele ugyanakkor technikailag nem teljesen véletlenszerű, mivel egyes szimbólumoknak kisebb az esélye a megjelenésre, mint másoknak. „De randomizálva vannak.” – magyarázta. „A valószínűségek statikusak. Soha nem változnak. Mindig ugyanaz az esélyed arra, hogy egy pörgetésnél jackpotot nyerj.”

Tehát bármilyen logikátlannak is tűnik, ha egy géppel csak egy pörgetést játszol, miután az épp egy egymillió dolláros jackpotot fizetett ki valakinek, pontosan ugyanolyan esélyed van egy újabb millió dolláros főnyeremény megszerzésére, mint annak a szerencsés játékosnak előtted.

„Úgy tűnik, a legtöbb ember ezt pszichológiailag nem tudja elfogadni” – mondta Lucas. Valójában ez a hibás logika a múltban hátrányosnak bizonyult egyes nyerőgép-üzemeltetők számára. Például, ha egy átlagos játékos belép egy nevadai bárba, ahol a törvény 15-re korlátozza a gépek számát, és azt látja, hogy egy progresszív jackpot a legalacsonyabb értéken áll, mondjuk 10.000 dolláron, akkor tudni fogja, hogy az a legutóbbi jackpot miatt épp akkor állt alaphelyzetbe. Ekkor nagyobb valószínűséggel fordul ki az ajtón, hogy inkább egy olyan helyen játsszon, ahol úgy gondolja, hogy a gépek már régebben pörgettek ki jackpotot. "Emiatt sok környékbeli bár rejtett mérőórákat használ" - mondta Lucas. „Minden tét egy kis részét olyan számlálóra terelik, amit senki sem láthat. Tehát ha a progresszív jackpotot kipörgetik, akkor 10.000 helyett 12.510 dollárra fog visszaállni, ennek a titkos összegnek köszönhetően.

Mivel azok a játékosok, akik azt hiszik, hogy valamilyen szerencsés előnyre tehetnek szert, valószínűleg többet játszanak, a nyerőgép-gyártók minden lehetséges módon segítenek az üzemeltetőknek, hogy kihasználják az emberi logika ezen tévedését. Valójában a videós nyerőgéppel való játék élménye is csak egy illúzió, amelyben a szimbólumok valós időben pörögnek a helyükre a játékos szeme előtt, mint egykor az elektromechanikus gépeken. „Valójában az összes szimbólum, amit a játékos lát, már akkor rögzítve volt, amikor megnyomta a pörgető gombot” – mondta Lucas. „A véletlenszám-generátor mindig fut, még akkor is, ha éppen senki sem játszik. A pörgető gomb lenyomása leállítja, és azonnal meghatározza a megjelenő szimbólumokat. A képernyőn forgó és megálló szimbólumok csak a látszat, az élmény miatt jelennek meg úgy, mint a régi mechanikus gépeken.”

A pénznyerő automaták csak annyiban vannak „meghamisítva”, hogy hosszú távon mindig átlagos pénzbeli előnyt biztosítanak a háznak – mondta Lucas. "Bár én nem használnám a hamisítás kifejezést, ez túl durva." A nevadai törvények értelmében egy kaszinó előnye nem haladhatja meg a 25%-ot, de a legtöbb esetben Lucas szerint ez 4% és 10% között van a tárcsás nyerőgépeken. A 10%-os házelőny azt jelenti, hogy az üzemeltető hosszú távon átlagosan minden 100 dollárnyi tétből 10 dollárt tart meg. Ezeket a százalékokat a gyárban rögzítik, és minden eladott gépen opcióként szerepel az üzemeltetők számára.

Az üzemeltetőket arra ösztönzik, hogy ne árulják el, melyik nyerőgépük fizet többet vagy gyakrabban, mivel soha senki nem játszana a többi géppel. Egy Lucas által vezetett és az International Journal of Contemporary Hospitality Management folyóiratban 2019-ben publikált tanulmány szerint még a rendszeres nyerőgép játékosok sem tudják megkülönböztetni őket egyébként. Lucas csapata két egyforma nyerőgépes játékot hasonlított össze, az egyik magas, a másik pedig alacsony házelőnnyel bírt. Lucas szerint azért nem észleltek különbséget a játékosok, mert a játékosok nyeremény szintje hasonló volt a két játékban. „Rövid távon bármi megtörténhet, és meg is történik” – magyarázta Lucas, hozzátéve, hogy az eredményeket hat további tudományos szakértői vizsgálat is alátámasztotta. Egyszerűen fogalmazva, a szerencsejátékosoknak nincs elég idejük, pénzük vagy kísérleti fegyelmük ahhoz, hogy jelentős, hosszú távú különbségeket észleljenek a tárcsás játékok házelőnyei között.

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,