Luxor

Ebben a lottótípusban 75 szám található a játékmezőben, oszlopokba rendezve. A játékosnak minden egységben 4 számot kell megjelölnie, tehát összesen 20-t. Oszloponként 1-1 szkarabeuszbogár-figura is a számok közé kerül, ezek alapvetően nyertes számoknak felelnek meg. A számok és a szkarabeuszok megjelölés után egy 5x5-ös négyzetet rajzolnak ki, amely egyezése vagy nem egyezése a kisorsoltakkal jelentheti a játékos győzelmét.

Alapok

A Luxor szabályai szerint a játékban való részvételhez a játékosoknak minimum két alapjátékot kell megjátszaniuk. Egy szelvényen maximum 5 számtábla kitöltésére van lehetőség, vagyis egy szelvényen 5 négyzetben lehet jelölni a szimpatikus számokat.

Egy alapjáték ára 175 forintba kerül. A lottózóban a játékosok annyiszor fizetnek 175 forintot, ahány alapjátékot játszottak. Mivel a Luxor érvényességéhez minimum két alapjáték kitöltésére van szükség, a játék minden esetben minimum 350 forint.

Érdemes tudni, hogy a Luxorhoz is tartozik Joker játék, melynek ára 200 forint alapjátékonként.

A játékosok 2001. szeptember 17-étől kezdve élvezhetik a luxorjáték izgalmait.

Hogyan lehet nyerni?

A Luxorban négyféleképpen lehet nyerni. A jelöléseket tartalmazó 5x5-ös négyzet két részre osztható. Az egyik a „képnek” nevezett belső rész, amely az alapnégyzet közepén lévő kisebb, 3x3-as négyzetet jelenti. Ez mindig 6 számot és 3 bogarat tartalmaz. A leggyakoribb, és egyben legkisebb nyereményt adja, amely általában 300-1200 forint közötti összeget jelent. A „képet” a sárgított rész jelöli az ábrán:

A másik rész a 3x3-as négyzetet körülölelő „keret”, minden oldalon egy jelölésnyi szélességgel. Ebben 14 szám és 2 szkarabeusz bogár szerepel, és általában 40 ezer - 100 ezer forint körüli nyereményt ígér, ha a játékos eltalálta. A következő ábrán szintén a sárgított rész jelöli helyét:

A játékban „kép-” és „kerettalálattal” lehet nyerni, illetve a kettővel együtt, azaz telitalálattal. „Képtalálatról” akkor beszélünk, amikor az ábrázolt középső négyzetben lévő 6 szám mindegyike megegyezik a kisorsoltakkal, „kerettalálatról” pedig abban az esetben, ha a keretet képező 14 számot kisorsolták. Telitalálat akkor áll fenn, amikor a játékos összes száma egyezik a kisorsolt számokkal. Erre azt is mondhatjuk, hogy a telitalálat egyidejűleg fennálló „kép-” és „kerettalálat”. A játékban ezt a jelenséget „luxor”-nak nevezik.

A legnagyobb nyeremény, a jackpot megnyerésének feltétele, hogy a játékos telitalálata az úgynevezett határszámon belül legyen. A határszám azt jelenti, hogy az adott sorsolási héten maximum hány nyerőszám kisorsolásával kell elérni a telitalálatot. A határszám 32-től indul, és hetente 1 számmal emelkedik, amíg egy szerencsés játékos meg nem nyeri a jackpotot.

Az a játékos is nyer továbbá, akinek elsőként lesz "kép-" vagy "kerettalálata”. Ők százezres-milliós nagyságrendű nyereményt tudhatnak maguknak.

A nyeremények nagyságát a következő tényezők határozzák meg: milyen számú alapjátékot küldtek be az adott heti sorsolásra, a nyeremény esetleges halmozódása, illetve a nyertesek száma a különböző nyerőosztályokban.

Hol, mikor lehet Luxort játszani?

A játék bármely online terminállal ellátott értékesítőhelyen, és az interneten is játszható, vasárnap 5: 00 és szombat 14:00 közt.

A sorsolás és eredményei

A Luxorban heti sorsolás dönti el, hogy kik lesznek a nyertesek. A sorsolás a különböző lottótípusokhoz hasonlóan egy „sorsoló-berendezéssel” történik, a gépben 75 golyóval, amelyeket a már megszokott számokon kívül betűkkel is jelölnek. Ezek a Luxor szó betűi: egy-egy betű egy adott 15-ös számcsoportot jelöl. Az első 15 szám betűje az L, 16-30-ig az U és így tovább sorban.

A golyók természetesen ebben a játékban is véletlenszerűen, egyenként kerülnek kisorsolásra, visszatétel nélkül. A kisorsolt számok mennyisége változó lehet, mivel a sorsolás addig tart, amíg minimum egy telitalálat nem születik.

A Luxor aktuális eredményei mindig szombatonként, a Luxor stúdiójátékának keretein belül, az M1 csatorna SzerencseSzombat című műsorában kerülnek kisorsolásra, este 20:05-től. A stúdiójátékra bárki jelentkezhet, ha az adott héten minimum 525 forintért, egy szelvényen játszott Luxort. Minden héten három játékost sorsolnak a műsorba, akik szerencséjüket összemérve küzdenek a 3 milliós nyereményért.

A műsoron kívül a sorsolás eredményei megtudhatók még a Szerencsejáték Zrt. internetes oldalán, a terminállal rendelkező értékesítőhelyek hirdetményein, az MTV teletextjének 877. oldalán, egyes napilapokban, valamint a SzerencseMix újságban.

A nyerési esélyeket 500. 000 beérkező alapjáték esetén, és az esetleges nyeremények százalékos elosztását a következő táblázat foglalja össze.

Nyereménytípus Nyereménytípus esélye A nyeremények adott típusaira fordított összeg felosztása
Jackpot - 12 %
Telitalálat 1 : 354 646 28 %
Első keret 1 : 329 331 4 %
Első kép 1 : 26 565 3 %
Keret 1 : 4373 8 %
Kép 1 : 28 45 %

A játék szórása igen magas, a heti főnyeremény 3 milliótól akár 10 millió forintig is terjedhet.

 

Nézze meg a Lottó Akadémia ismertetőjét: