Lottómilliárdosok, akik aztán mindent elbuktak

2021-05-21
Szegénységből a gazdagságba, aztán ismét vissza…

 

Szinte hihetetlen, de a nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy a lottónyertesek 70 százaléka előbb-utóbb csődbe jut. Az őrült költekezés, a rossz befektetések, a hozzá nem értő könyvelés pár év alatt elfüstölhet egy hatalmas, akár több milliárdos lottónyereményt is. Íme az a 10 lottónyertes az msn.com gyűjtésében, aki a legnagyobbat bukta (a 2010 előtti nyereményeket a mai értéken vették számításba).

 

Lawrence Candlish (nyeremény: $12,5 millió = 3,6 milliárd Ft)

Mikor Lawrence Candlish 1997-ben 5,5 millió angol fontot nyert a brit National Lottery-n, családját fényűző ajándékokkal halmozta el – többet közt ingatlanokkal és autókkal. Candlish a kétezres évek elején Spanyolországba költözött, és megmaradt pénzét több, később megbukott vállalkozásba fektetette, miközben illegálisan az Egyesült Királyság rokkantsági támogatását is felvette a kormánytól. A mostanra leégett ex-milliomos 2012-ben visszatért az Egyesült Királyságba, és a csalás miatt felfüggesztett büntetést kapott.

 

 

Lou Eisenberg (nyeremény: $14,2 millió = 4 milliárd Ft)

A brooklyni születésű Lou Eisenberg 1981-ben lett dollármilliomos, mikor november 13-án, pénteken megnyerte a New York-i állami lottó főnyereményét. Az 5 millió dolláros jackpot abban az időben rekordot jelentett a lottójáték történetében. Eisenberg a nyeremény nagy részét eljátszotta, a többi pedig az ex feleségei által követelt tartozásokra ment el. 2001-re a pénzből már nyomokban sem volt, Eisenberg pedig egy lerozzant mobil házban éldegélt.

 

Lee Ryan (nyeremény: $15,6 millió = 4,5 milliárd Ft)

A Londonban élő Lee Ryan épp az autólopás miatt ellene indított büntetőperre várt, mikor 1995-ben ölébe hullott a brit nemzeti lottó 6,5 millió fontnyi főnyereménye. Az elítélt bűnöző - aki korábban már ült egyszer három évet autólopás miatt, majd 1995-ben ismét bebörtönözték ugyanezért – szabadulása után vad költekezésbe kezdett. Elhagyta feleségét, majd a kétezres évek közepén új barátnőjével Kirgizisztánba költözött. 2010-re a már semmi sem volt a nyereményéből, visszatért Londonba, és két évig hajléktalankélt élt és az utcán aludt.

 

Keith Gough (nyeremény: $16,8 millió = 4,8 milliárd Ft)

Keith Gough 2005-ben 9 millió angol fontot nyert a brit nemzeti lottón. Egyből luxus életmódra váltott, fényűző ajándékokkal halmozta el családját és barátait. Költekezése teljesen kontrollálatlanná vált, a felesége elvált tőle, Keith pedig az alkoholizmusba menekült. Teljesen eladósodva halt meg szívinfarktusban 2010 márciusában.

 

Michael Carroll (nyeremény: $19,7 millió = 5,6 milliárd Ft)

A kukásként dolgozó Mickey Carroll 2002-ben, 19 évesen kaparintotta meg a brit nemzeti lottó 9,7 millió angol font értékű jackpotját. A brit sajtó által kedvesen csak „Lottó Bugris”-ként emlegetett elítélt bűnöző ékszerekkel, extravagáns autókkal és ajándékokkal halmozta el családját és barátait. 2010-re Carroll teljesen leégett és vissza kellett mennie korábbi minimálbéres állásába, hogy meg tudjon élni.

 

John McGuinness (nyeremény: $22,7 millió = 6,5 milliárd Ft)

Mikor 1997-ben 10 millió fontot nyert a brit lottón, John McGuinness felmondta kórházi portási állását, és úgy kezdett el költekezni, mintha nem lenne holnap – többek közt 3 millió fontért megvette kedvenc futballcsapatát, a Livingstont. McGuinness nem tudta, hogy ő lesz a felelős a klub adósságaiért, ami felemésztette nyereménye fennmaradó részét. 2009-re McGuinnessnek már ennivalóra is alig volt pénze.

 

Janite Lee (nyeremény: $32,2 millió = 9,2 milliárd Ft)

Janite Lee, dél-koreai bevándorló 1993-ban lett kőgazdag, mikor 18 millió dollárt nyert a Missouri állami lottón. A túlzottan nagylelkű egykori parókagyártó számára az amerikai álom hamarosan rémálommá vált. Lee milliókat adományozott jótékony célokra, támogatta a Demokrata Pártot és mindent hitelre vett. 2001-re a filantróp csődbe ment, hitelezőinek egészen megdöbbentő 2,5 millió dollárral tartozott.

 

William Post (nyeremény: $35,4 millió = 10 milliárd forint)

William 'Bud' Post III azt gondolta, hogy megfogta az isten lábát, mikor 1988-ban 16,2 millió dollárt nyert a Pennsylvania állami lottón. Korántsem gondolta már magát szerencsésnek, mikor a testvére megpróbálta megölni, hogy rátehesse a kezét a pénzre, felesége pedig sikeresen beperelte, hogy megszerezze a nyeremény nagy részét. Féktelen költekezésbe fogott, és Post végül 1 millió dolláros tartozást halmozott fel. Élelmiszer jegyekkel húzta ki pár éven át, végül 2006-ban, 66 évesen halt meg.

 

David Lee Edwards (nyeremény: $38,8 millió = 11 milliárd forint)

A kentucky-i David Lee Edwards 2002-ben 27 millió dollárt nyert a Powerball lottón. Edwards vad költekezésbe fogott, öt év alatt a nyeremény nagy részét elherdálta: óriási kastély, luxus autók, magángép, nem beszélve a narkotikumokról. Elhidegült a feleségétől, teljesen drogfüggő lett, és 2013-ban, 58 évesen egyedül és szegényen halt meg.

 

Jack Whittaker (nyeremény: $162,5 millió = 46,7 milliárd forint)

Jack Whittaker, építési vezető 2002-ben megnyerte a Powerball lottó 314,9 millió dolláros jackpotját. Az egyösszegű kifizetést választotta az életjáradék helyett, így 113 millió dollárt utaltak át a számlájára. A balszerencsétől sújtott virginiai férfi egy sor rossz befektetésnek köszönhetően szinte az egész pénzt elbukta, aztán még ki is rabolták. 2007-re semmi nem maradt a nyereményből, és Whittaker újból kezdhette az első mezőn.

 
  

A világ legnagyobb főnyereményét kínáló lottójáték jelenleg az amerikai Mega Millions, melynek pénteki sorsolásán már 515 millió dollár, azaz több mint 148 milliárd forint várja a játékosokat. 

 

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán

 

 

Címkék: lottó, lottónyertes,