Lottó főnyeremény – egy összegben vagy életjáradékként?

Ez valószínűleg egy olyan probléma, amellyel mindannyian szívesen szembesülnénk: épp most nyertem meg egy hatalmas nemzetközi lottó jackpotot… mi legyen? Mi a jobb? Ha az egyösszegű nyeremény-kifizetést választom, vagy ha az életjáradékot kérem?

 

A theLotter online lottózó szakemberei szerint a rövid válasz az az, hogy ‘attól függ’. Függ a nyertes egészségi állapotától, hogy mennyire bízik magában, hogy nem fogja elverni a nyereményt, hogy ellen tud-e állni a kéregetők hadának, vagy, hogy éppen mihez akar kezdeni a pénzzel. Vannak megfontolandó pro- és kontra érvek is, és sok kérdést érdemes megválaszolni a döntés meghozatala előtt.

 

Adók

 

A lottónyereményeket terhelő adókat ebben a cikkben nem vesézzük ki, mert rengeteg mindentől függ, hogy pontosan mennyit is kell befizetni a nyeremény után. Röviden: a két legnagyobb amerikai lottó, amely kínál életjáradék típusú kifizetést, az a Powerball és a Mega Millions. Ezek esetében – függetlenül attól, hogy a nyertes egyösszegű vagy életjáradékos kifizetést kér-e – meg kell fizetni a 30%-os amerikai szövetségi adót, és esetleg még annak az államnak a helyi adóját is, ahol a szelvény megvásárlásra került. Erről bővebb információkat a theLotter adókkal kapcsolatos oldalán lehet találni.  

 

Hogy számítják ki a jackpot összegét?

 

Aki figyelemmel kíséri a nagy amerikai lottók főnyereményeit, bizonyára észrevette, hogy a Powerball és a Mega Millions jackpotjait gyakran kétféleképpen is meg szokták adni. Egy 40 millió dolláros jackpot esetén az egyösszegű nyeremény úgy 25 millió körül szokott lenni. Mi ez a két szám? A Powerball 40 millió dolláros kiinduló jackpotja az az összeg, amit a nyertes akkor kap, ha az évjáradék típusú kifizetést választja. Ekkor 30 részletben kapja meg jackpot összegét, 29 év alatt. A 40 millió dollár tulajdonképpen az egyösszegű nyeremény, plusz annak a 30 év alatt összegyűlő kamatainak összege.

 

Felül lehet ezt múlni?

 

Ha arról akarunk dönteni, hogy egyösszegben vagy évjáradékban kérjük-e a nyereményt, érdemes feltenni- és megválaszolni magunknak a kérdést, hogy be tudjuk-e jobban fektetni ezt az összeget, mint a lottótársaság. Mondjuk, nyertünk 40 millió dollárt a Powerball lottón, aminek az egyösszegű nyereménye 25 millió dollár. Tudjuk, hogy a 40 millió tulajdonképpen a 25 millió dollár, és annak 29 év alatt összegyűlő kamatai.

Tudunk-e tehát ennél jobb hozamú befektetést, vagy sem? A theLotter szakértői szerint ez akár lehetséges is. Ha felveszünk magunknak évi 1 millió dollárt, hogy legyen miből élni, évente 5-6%-ot kell fialtatni a nyereményt, hogy 29 év után 40 millió dollárunk legyen. Egy ilyen befektetés túl nagy kockázat vállalása nélkül is lehetséges, de tulajdonképpen persze nincs garancia az évi 5-6 százalékra, vagy akár a pozitív hozamra. 

Az olyan évjáradék opciókat kínáló sorsjátékok, mint például a Powerball és a Mega Millions, olyan kötvényeket vásárolnak, amelyeket az évjáradék kifizetések finanszírozására használnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy befektetés minden veszteségéért a lottótársaság felel, a nyertes mindenképpen megkapja a járadékot, függetlenül attól, hogy mi történik a kötvényekkel.

 

Mi a helyzet a Kaszással?

 

A Kaszást természetesen még egy lottónyertes sem kerülheti el. A valódi kérdés az az, hogy mennyi ideig akarjuk élvezni a földöntúli nyereményt. Ha a nyertes fiatal, és jó egészségnek örvend, az évjáradék opció nagyjából egész életére szólóan szép életet biztosít számára.

A 40 millió dolláros példánál maradva: a szövetségi adók levonása után első részösszegként 451.534 dollárt kapunk, a harmincadik részösszeg pedig 1.858.612 dollár lesz a szövetségi adó levonása után. Ez elég szép jövedelem anélkül, hogy egy percet is munkával kellene tölteni.

A népszerű hiedelemmel ellentétben, ha a nyertes időközben meghal, az örökösök igenis megkapják a hátralévő évjáradék összegeket. Ha azonban valaki attól tart, hogy nem fogja sokáig élvezni a földi létet, akkor érdemesebb egyösszegben felvenni a nyereményt, és egy kicsit megőrülni... miért is ne? Egyszer élünk, és pont most nyertünk a lottón, nem igaz?

 

“Szia! Emlékszel rám?”

 

Rengeteg történet kering arról, hogy a lottónyerteseket megrohamozzák a rég nem látott barátok, rokonok, ismerősök, a feleség unokatestvérének legjobb barátjának szomszédjának korábbi bridzspartnere, és még ki tudja kicsoda, egy kis anyagi segítségre várva. Elképesztő számú ember tud előkerülni a semmiből, hogy kivegye a részét a jószerencséből.

Mikor egy-egy ilyen ismerős előáll azzal, hogy orvosi kezelésre, megélhetésre, a gyerek taníttatására, vagy az adósságai visszafizetésére szeretne kérni egy kis pénzt, a legtöbbünknek nehéz nemet mondani. Azonban ha az évjáradék típusú kifizetést választottuk, nincsenek milliók a bankszámlánkon, tehát nem lesz rajtunk a nyomás, hogy mindenkinek engedjünk, aki pénzt kér tőlünk. Az emberek nem is fogják úgy érezni, hogy megcsapolhatnak, ha tudják, hogy nem ülünk egy rakás pénzen, hanem csak kisebb részletekben kapjuk meg azt.

 

Saját magunk legrosszabb ellenségei

 

Néha a lottónyertesek saját maguk legnagyobb ellenségeik. Számos olyan történet van, hogy a lottómilliomos elszórja az összes pénzét, és végül rosszabb anyagi és érzelmi helyzetbe kerül, mint amilyenben a nyereménye előtt volt. 

Ezt is érdemes számításba venni, mikor az évjáradék vagy az egyösszegű kifizetés mellett döntünk. Ha egyszerre kevesebb összeg áll rendelkezésünkre, kevésbé valószínű, hogy előtörnek a legrosszabb hajlamaink, de mégis csodálatosan kényelmes és gazdag életünk lehet.

Mindannyian tudjuk, hogy pénzzel nem lehet boldogságot venni, de ha nincs, az bizony boldogtalansághoz vezethet, úgyhogy ha garantálják, hogy a következő 29 évben nagyon kényelmes életet élhetünk, az nagyon jó lehetőségnek tűnik.