Lejárt pókerzsetonok nyomában

A kaszinókban használatos pókerzsetonok egy idő után elveszítik érvényességüket, de vajon mi történik velük ezután?

 

“Kaszinója válogatja” árulta el a vegasinc.com-nak Mark Lipparelli, szerencsejáték szakértő, a Nevadai Szerencsejáték Felügyelet egykori elnöke. 

 

A kaszinók különböző módokon, például újsághirdetésekben hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy bizonyos idő múlva kaszinójuk zsetonjai lejárnak. Ha valaki a határidő után is használni szeretné őket, nem lesz szerencséje, a lejárt zsetonok ugyanis elveszítik névértéküket. 

 

A nevadai szerencsejáték szabályozók a nyolcvanas években hozták meg azokat a jogszabályokat, melyekkel megpróbálták elejét venni a zsetonokkal kapcsolatos csalásoknak és a hamisításoknak. 1987 előtt az állam nem igazán foglalkozott azzal, hogy mit csinálnak a kaszinók a zsetonjaikkal, manapság azonban már más a helyzet.

 

A hőskorban

 

Valószínűleg Mike Spinettinek van a világon a legnagyobb zsetongyűjteménye. A pókerjátékos és pókerzseton szakértő Spinetti több mint 15 millió dollár értékű ritka zsetont őrizget egy titkos raktárban. Kedvence egy 1947-es Flamingo zseton, melyre egy ingatlan értékesítés során bukkant. Spinetti folyamatosan olyan zsetonok után vadászik, melyeknek érdekes történetük van. 

 

 Egy gyűjtőknek szóló, ritkaságokat felvonultató zseton-vásár egyik tárolója

 

Vannak tűzben megsérült zsetonjai, olyanok, melyeket elfeledett páncéltermekben találtak, és olyanok is, melyeket egy tó fenekéről hoztak fel. A kaszinók ugyanis régebben nem ritkán a víz alá süllyesztették lejárt zsetonjaikat. 

 

Már közel 20 éve, hogy Spinetti telefonhívást kapott egy búvártól, aki a Mead tó fenekén bukkant eltemetett zsetonokra. Spinetti megvizsgálta őket, és megállapította, hogy a Las Vegas Clubból származnak. A kaszinó 1957-ben használta őket, de azt nem sikerült kiderítenie, hogy mikor határoztak úgy, hogy megszabadulnak tőlük. Az mindenesetre biztos, hogy 1963-ban és 1971-ben is új zsetonokat vezettek be. 

 

Spinettinek több olyan betondarabja is van, melyek a 2007-ben lebontott New Frontier alapjából származnak. A betondarabok tele vannak a Sands kaszinóból származó zsetonokkal…

 

“Mikor a zsetonok lejártak, a kaszinók nem tudták, hogy mihez kezdjenek velük.” mondja Spinetti. „Fogalmam sincs, hogy ki kezdte el, de gyakorlattá vált, hogy betonba öntötték őket.”

 

 Michael Spinetti egy zsetonokkal teli betondarabbal

 

Mikor 1993-ban lebontották a Dunes-t, a munkások több száz darab 100 dolláros zsetont találtak a komplexum alapzatának betonjában. 

Az MGM szóvivője, Alan Feldman is emlékszik arra a napra, mikor egy munkás zsetonokat talált annak a területnek az eltakarításakor, ahol Steve Wynn később megépítette a Bellagiót. A munkás egy 20 literes vödröt töltött meg a zsetonokkal, melyből egyet Feldman azóta is az asztalán őrizget.

A zsetonok eltemetésének oka nem teljesen világos. Néhányan úgy vélik, hogy a kaszinó vezetői azért öntötték a betonba a zsetonokat, hogy jószerencsét hozzon. Mások szerint az okok ennél sokkal gyakorlatiasabbak voltak: valahol meg kellett szabadulniuk a régi zsetonoktól.

 

1987-ben minden megváltozott

 

Ekkor lépett életbe az úgynevezett 12. Rendelet, melynek értelmében a zsetonok a kaszinók tulajdonát képezik, a játékosok nem használhatják azokat fizetőeszközként, és a lejárt zsetonokat a kaszinó vezetői egy meghatározott módon kell, hogy megsemmisítsék. 

 

A törvényt a szabályozók lopás és csalás miatti félelme szülte. A 12. Rendelet célja, hogy megakadályozza a hamis zsetonok bejutását a kaszinókba. A kaszinók örömmel fogadták a jogszabályt, mert pénzt takaríthatnak meg általa, ugyanis a vissza nem hozott zsetonok után nem kell adót fizetni.

 

Néhány játékos azon viccelődött, hogy a törvény megakadályozza, hogy zsetonnal fizessék vissza az adósságaikat. A 12. Rendelet ugyanis kimondja, hogy a zseton csak szerencsejáték során helyettesíti a készpénzt, az asztalok mellől távozva nem tekinthető fizetőeszköznek.

 

Mikor ma egy játékos készpénzre váltja a zsetonjait, a pénztárosnak meg kell kérnie, hogy bizonyítsa, hogy szerencsejátékon nyerte. Ha az illető nem tudja bizonyítani, hogy hol szerezte őket, a pénztáros visszautasíthatja a kifizetést. Az állam törvénye ugyanis lehetővé teszi, hogy a kaszinó megtagadja a zseton beváltását, ha „tudja, vagy ésszerűen tudnia kell” hogy az illető nem szerencsejátékon szerezte a zsetonokat.

 

Tom Peterman, az MGM Resorts International alelnöke szerint havonta pár alkalommal fordul elő náluk ilyesmi.

 

Manapság, ha a kaszinóvállalatok úgy döntenek, hogy új zsetonokat hoznak forgalomba, be kell nyújtaniuk annak tervét a Szerencsejáték Felügyelethez. A tervben részletezni kell a zsetonok kinézetét, biztonsági megoldásait, és azt, hogy hogyan tervezi a kaszinó megsemmisíteni a régi zsetonokat.

 

A zsetonokban jellemzően van valamilyen rejtett biztonsági elem, például, ultraibolya jelölés, vagy rádiófrekvenciás azonosító címke, amit a pénztárosok ellenőriznek.

 

A zsetonok megsemmisítéséhez a kaszinónak konzultálniuk kell a Szerencsejáték Felügyelet által jóváhagyott valamelyik hulladékkezelő céggel, ami gyakran ugyanaz a vállalat, mint ami a zsetonokat gyártja. A megsemmisítéskor a Szerencsejáték Felügyelet egy ellenőrének is jelen kell lennie. Az elavult zsetonok jellemzően egy teherautó kerekei alatt végzik, mellyel porrá zúzzák őket…

 
Címkék: kaszinó, póker,