Lazul a nyerőgépes szigor Zürichben

2021-06-30
A jövő év elejétől – 1994 óta először - már nem csak a kaszinókban, hanem éttermekben, bárokban és játéktermekben is nyerőgépezhetnek a játékosok Zürichben

 

Az új jogszabály a három évvel ezelőtt, népszavazás útján elfogadott szövetségi szerencsejáték törvény közvetlen következménye. A Zürichben nyerőgépet üzemeltető szolgáltatóknak a bevétel 10%-át kell befizetniük adóként a kantonnak – többet, mint bármelyik más kantonban Svájcban. Az adóból befolyt összeget a szerencsejáték függőség megelőzésére és kezelésére fordítják.

 

A nyerőgépek kaszinókon kívüli tilalmának folytatása esetén a kantonnak az online szerencsejátékot is meg kellett volna tiltania. Az új jogszabály támogatói szerint a játékosok védelme ma már sokkal jobb, mint 1994-ben volt.

 

A kaszinókon kívüli nyerőgépek azonban nem egyszerű játékgépek lesznek, és úgy kell őket megtervezni, hogy a játékosok idővel ügyesebbé válhassanak és növelhessék nyerési esélyeiket. A maximális tét és nyeremény korlátozva lesz.

 

“A választókban tudatosult, hogy az új nyerőgépek egészen mások. Az akkori tilalom ma már nem releváns. Ezt a környező kantonok tapasztalatai is bizonyították, ahol a nyerőgépek már jó ideje visszatértek, és a szerencsejáték függőség nem növekedett drámai mértékben.” – jelentette ki Christian Müller, az FDP kantoni tanácsosa.

 

39 százalékkal csökkent a svájci kaszinó szektor a járvány alatt

 

Svájc földi szerencsejáték szektorát a kaszinók bezárása miatt a lezárás fázisában teljes erővel sújtotta a járvány, a tiszta játékbevétel 39 százalékkal, azaz 250 millió svájci frankkal 452 millió frankra esett vissza.

 

Ez a bevételcsökkenés a kaszinók által fizetett kaszinóadó összegének csökkenését eredményezte. 2020-ban a kaszinók összesen 198 millió svájci frank kaszinóadót fizettek földi tevékenységeik után, ami az előző évhez képest 159 millió svájci frank adóbevétel csökkenést jelent (44,6 százalékos csökkenés). 

 

Az online játékokat kínáló hét kaszinó bruttó játékbevétele 186,8 millió CHF volt (2019-ben az akkor működő négy kaszinó 23,5 millió svájci frankot generált). Az online kaszinó játékadója 2020-ban 78 millió svájci frankot tett ki, amely az AHV kompenzációs alapba került (szemben a 2019-es 7,5 millió frankkal). 

 

Összességében a kaszinók 248 millió svájci frank adóbevételt tudtak termelni az AHV kompenzációs alap javára. Ez az összeg 64 millió CHF csökkenésnek felel meg a 2019 évihez képest (20,46 százalékos csökkenés).

 

A Szövetségi Tanács 2021. június 11-i ülésén elfogadta a Svájci Szövetségi Szerencsejáték Testület (ESBK) 2020-ra vonatkozó éves jelentését. A vizsgált évet különösen az online kaszinók tevékenységének jelentős növekedése jellemezte. Az ennek eredményeként keletkező jövedelem részben kompenzálni tudta azokat a veszteségeket, amelyeket a földi kaszinók a Covid 19 járvány miatt voltak kénytelenek elszenvedni.

 

2020-ban a svájci Szövetségi Tanács három újabb kaszinónak adott engedélyt online szerencsejáték szolgáltatására, és ezek mellett a 2019-ben odaítélt hat koncessziót is meghosszabbították. Az online kaszinójáték szektor tehát érezhetően növekszik Svájcban.

 

Címkék: nyerőgép,