Közel másfél milliárdnyi nyereményt dobtunk ki az ablakon

2020-03-27
Miközben sok ember akár heti több ezer forintot is hajlandó kiadni szerencsejátékokra, a pénznyeremények felvételével már nem mindenki foglalkozik.

 

Így fordulhatott elő, hogy 2011-ben 1,1 milliárd, tavaly pedig már közel másfél milliárd forintnyi nyeremény maradt a Szerencsejáték Zrt. kasszájában. Bár ezek a pénzek jogosan jártak a nyertes szelvények birtokosainak, mégsem vette át senki.

 

Általában a számsorsjátékoknál és a kisebb nyereményeknél fordul elő, hogy a játékosok elfeledkeznek a nekik járó pénzről, így az ott marad a lottótársaságnál. A 2019-es évben a teljes fel nem vett nyeremények több mint a negyede, egészen pontosan 28,28 százaléka kötődik az Ötöslottóhoz, ami több mint 420 millió forintot tesz ki. Érdekesség, hogy a lista második helyén nem a második hazai legnépszerűbb sorsolásos játékot, a Hatoslottót, hanem a Jokert találjuk, ráadásul az ötöstől alig elmaradva, 28,11 százalékkal. Ennek az az oka, hogy a különféle számsorsjátékok mellett kiegészítésként játszható Jokert – némi eladói ösztönzésre, vagy csak úgy megszokásból – sokan bejelölik ugyan, de utána már nem nagyon törődnek azzal hogy végül nyertek-e vele.

 

 

A harmadik helyen a már említett Hatoslottó áll, 12,28 százalékkal, vagyis több mint 180 millió forinttal, a negyediken pedig a Skandináv lottó majdnem 12 százalékkal. Bár idehaza a legtöbbet az Eurojackpoton lehet nyerni, a nemzetközi lottójáték mégis csak ezután következik a sorban a maga 7,65 százalékával, ami több mint 110 milliónyi fel nem vett forintot jelent. Ezután az ötpercenként húzott Puttó jön (5,93 százalék), majd a sor végén a Luxort (2,97) és a Kenót (2,26) találjuk. 

 

 

A sportfogadásoknál a játékosok sokkal jobban nyomon követik a szelvényük alakulását, így a Totó-nyeremények mindössze a benn ragadt pénzek alig több mint fél százalékát (0,52) teszik ki, a góltotóéi pedig még annyit sem (0,01 százalék.) Ugyancsak nagyon figyelik nyereményüket a Tippmixet játszók, de hogy ők pontosan mennyit nem vettek fel, arra sajnos többszöri érdeklődésre sem kaptunk választ a Szerencsejáték Zrt.-től.

 

És hogy mi lesz ennek a temérdek pénznek a sorsa? Nos, az előírások szerint az át nem vett nyereményeket a játékszervező cég kizárólag nyereménykülönbözetekre – például a jogosnak bizonyult felszólamlások, óvások alapján járó nyereményösszegekre, polgári peres eljárásban megítélt nyereményekre, a nyereményösszegek kerekítésére – , továbbá valamelyik nyerőosztály nyereményalap-hányadának kiegészítésre, valamint külön sorsolások nyereményeire fordíthatja. Tehát végső soron azokhoz a fogadókhoz kerül, akik pár hónappal később ugyanazt a játékot játsszák, amiből a pénz előtte felhalmozódott. 

P. Gy.

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán