Közel 100 millióért kelt el egy retró nyerőgép

2022-12-12
A muzeális, de működő gép öregebb volt, mint maga Las Vegas

 

Lehet, hogy nincsenek olyan bombasztikus bónusz funkciói vagy csilli-villi videóbejátszásai mint a modern nyerőgépeknek, de sokkal elegánsabb azoknál, és épp most adtak érte 248.000 dollárt. Merthogy ennyi volt a nyertes ajánlat arra az 1904-es Caille Bros 5 center rulett gépre, melyet a nemrégiben bocsátott árverésre a Morphy Aukciósház - írja a Casino.org.

A nikkelezett vasöntvényekkel és hét érmenyílással ellátott, gazdagon díszített tölgyfa szekrényben elhelyezett darab a bemutató sztárja volt a pennsylvaniai Denverben, az érmével működő régiségek árverésén. A teljesen működőképes gép egykor a Las Vegas Club kollekciójának része volt, egészen addig, amíg a hetvenes években egy magánvásárló meg nem vásárolta. A gép valójában egy évvel idősebb Las Vegasnál, amelyet 1905-ben nyilvánítottak városnak.

Az árverésre bocsátott Caille Roulette (Fotó: Morphy Aukciósház)

 

A nikkel behelyezése után a felhasználónak meg kellett tekernie egy oldalsó kart, amely megforgatta a gép tetején lévő kereket, majd elengedte a golyót.

„Ez egy rendkívül ritka gép, különösen ilyen jó állapotban.” – nyilatkozta a Morphy vezérigazgatója, Tom Tolworthy, az érmével működő berendezések szakértője. „Ilyen kaliberű eredeti gépek ritkán kerülnek aukcióra, és ez a legjobb eredeti Caille Roulette, amit eddig láttunk. Megérdemli a „legjobbak legjobbja” minősítést.” – mondta.

A szerencsejáték-automaták koncepciója mindössze 13 éves volt, amikor Caille elkészítette gyönyörű rulett gépét. Az első ilyen gépet egyébként a brooklyni Stittman and Pitt építette 1891-ben. Öt tárcsája volt, mindegyiken tíz játékkártya képével. A játékosok behelyeztek egy nikkelt, és meghúztak egy kart, abban a reményben, hogy a rendelkezésre álló 50 lapból egy magas rangú ötlapos pókerkezet pörgetnek ki.

Mivel a gépben nem volt közvetlen kifizetési mechanizmus, a nyereményeket a bárban fizették ki, általában italok, cigaretták és szivarok formájában. A felajánlott nyeremények teljes mértékben az üzemeltetést végző intézmény belátására voltak bízva.

1898-ban Charles Fey, egy San Francisco-ban élő német gépész aztán megtervezte a Liberty Bell-t, a modern nyerőgépek előfutárát. Fey leegyszerűsítette Stittman és Pitt koncepcióját, öt szimbólumra csökkentve a kártyapaklit: treff, káró, pikk, kőr és egy Liberty Bell, amelyek mind a mai napig használatosak. Azáltal, hogy ötről háromra csökkentette a tárcsák számát, Fey nagymértékben leegyszerűsítette a lehetséges kifizetési kombinációk számát, ami lehetővé tette, hogy működőképes kifizetési mechanizmust építsen be a gépbe. Megszületett a modern nyerőgép! A Liberty Bell rendkívül népszerű volt, és a nyerőgépek mechanikája nagyon keveset változott az elektromechanikus slotok 1960-as és a video slot 1970-es megjelenéséig.

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,