Környezetvédelemre fordítja milliárdjait a lottónyertes

2022-05-20
Az EuroMillions lottó rekordnyertese nem yachtokra és palotákra költi 200 millió eurós vagyonát, hanem arra, hogy megmentse bolygónkat.

 

Egy francia férfi az EuroMillions 2020. december 11-i sorsolásán ért el telitalálatot a 6, 9, 13, 24, 41 + 3, 12 számsorral. A „Guy” néven ismert férfinek, mint mindenki másnak, 1 a 140 millióhoz volt az esélye, hogy az összes nyerőszámot helyesen tippelje meg, és övé legyen az akkoriban rekordnak számító, 200 millió eurós főnyeremény. 

 

Guyról nem sokat tudni. A hírek szerint egy dél-franciaországi férfiról van szó, akit már korábban is érdekelt a környezetvédelem. A nyeremény felvételét követően úgy döntött, hogy létrehoz egy alapítványt, hogy „támogassa és összefogjon azokkal, akik meg akarják védeni a természetet, valamint az embert és a természetet összekötő kapcsolatokat”. Ez vezetett az Anyama Alapítvány létrehozásához, amelyet arról az elefántcsontparti városról nevezett el, ahol gyermekkora egy részét töltötte. Az Anyama alapítvány weboldala szerint Guy-t a fákkal megrakott teherautók elefántcsontparti emlékei motiválta egy környezetvédelmi alapítvány létrehozására. "A teherautók felvonulása mély benyomást tett rám, és felháborodással töltött el" - mondta.

 

Az Anyama Alapítvány célja a globális környezet védelme és a klímaváltozás hatásainak csökkentése. A hírt később megerősítette a La Française des Jeux (FDJ), az a francia állami vállalat, amelynek a kormány lottó és sportfogadási monopóliumot biztosított. Hogy Guy pontosan mekkora összeget adományozott a szervezetnek, nem hozták nyilvánosságra.

 

"Az én nézőpontom szerint ma a bolygó megmentése a prioritás" - nyilatkozta Guy a Le Parisiennek. "Cselekednünk kell. Abszolút vészhelyzetről van szó. Ha nem teszünk semmit ez ügyben, minden más intézkedés hiábavaló lesz. Nem fogunk többé létezni. Abban a pillanatban, amikor megtudtam, hogy én vagyok az EuroMillions szerencsés nyertese, megvolt bennem az akarat, hogy megosszam a szerencsémet. Nyereményem nagy részét továbbadtam, és fokozatosan szinte az egészet odaadom majd." - mondta a Le Parisiennek adott interjújában.

 

Az FDJ nagynyertesekkel való kapcsolattartásért felelős munkatársa, Isabelle Cesari megjegyezte, hogy a lottónyertesek gyakran döntenek úgy, hogy vagyonuk egy részét különféle jótékonysági és társadalmi célokra ajánlják fel. Cesari példaként egy olyan nyertes esetét hozta fel, aki a COVID-19 világjárvány kezdetén lett lottómilliomos, és úgy döntött, hogy a nyeremény nagy részét arcmaszkok vásárlására majd elajándékozására fordítja. 

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán