Korlátozzák a nyerőgépek játékidejét Finnországban

2022-08-24
2022. szeptember 1-től az élelmiszerboltokban lévő pénznyerő automaták csak 9:00 és 21:00 óra között működnek, a fennmaradó időben nem lehet majd játszani a gépeken.

 

Az élelmiszerboltokon kívüli más pénznyerő automaták üzemeltetési idejében nem lesz korlátozás. Szeptember 1-től azonban a Veikkaus a játékmenü láthatóságát is korlátozza a decentralizált pénznyerő automatákon. Ide tartoznak az üzletekben, benzinkutakon, kioszkokban és éttermekben elhelyezett pénznyerő automaták. Ennek lényege, hogy az ügyfelek addig nem láthatják a játékmenüt a képernyőn, és nem játszhatnak a játékokkal, amíg nem hitelesítették magukat. Az elmúlt években a Veikkaus több intézkedést is hozott a felelős szerencsejáték előmozdítása érdekében, ez a két intézkedés is ebbe a sorba illeszkedik.

 

Ahhoz, hogy a Veikkaus játékautomataiban játszhassanak, a játékosoknak 2021 júliusa óta hitelesíteniük kell magukat Veikkaus kártyájukkal, telefonjukkal vagy a törzsvásárlói fiókjukhoz kapcsolódó fizetési kártyájukkal.

 

A cég lehetőséget kíván biztosítani az embereknek a vásárlásra anélkül, hogy a nyerőgépek üzemelnének, továbbá lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy teljes önkizárással élhessenek a játékgépekkel kapcsolatban. Az önkizárás például a Veikkaus online szolgáltatásában vagy az ügyfélszolgálatunkon keresztül aktiválható – közölte Susanna Saikkonen, a cég fenntarthatóságért felelős alelnöke.

 

A Taloustutkimus kutatócég által 2022 tavaszán végzett felmérés szerint a finn lakosság 2,5 százalékát érinti a szerencsejáték-függőség. A Veikkaus megbízásából készített felmérés kimutatta, hogy a szerencsejáték-problémákkal küzdők 21 százaléka érezte úgy, hogy a fizikai nyerőgépek nehezítik a szerencsejáték-függőségük kontrollálását. A pénznyerő automaták számának csökkentése, valamint a pénznyerő automatákon való hitelesítés követelménye enyhítette ezeket a problémákat.

 

„A hitelesített szerencsejáték kulcsszerepet jelenthet az önkontrollban. Lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy például korlátokat és tilalmakat állítsanak fel a szerencsejáték tevékenységükben. Ügyfeleink, ha kívánják, teljesen le is tilthatják a szerencsejátékokban való részvételük lehetőségét. A Veikkaus azon van, hogy olyan szerencsejáték-társasággá váljon, ahol minden szerencsejáték hitelesítve zajlik, mind a digitális, mind a fizikai csatornán.” – nyilatkozta Saikkonen.

 
Címkék: nyerőgép,