Korábbi lottónyertesek azt mondják, jobb vállalni a nyilvánosságot

2019-12-13
Kiderült, hogy miért dönt úgy sok nagy lottónyertes Angliában, hogy nem titkolózik és inkább nyilvánosság elé áll.

 

Legutóbb az EuroMillions lottó 105 millió angol font (41 milliárd forint) értékű jackpotjának nyertese, Steve és Lenka Thomson döntött úgy, hogy sajtótájékoztató keretében mutatkozik be a nagyközönség előtt, de korábban is számos példa volt már arra Angliában és az USA-ban is, hogy több tízmilliárd forint értékű nyeremények gazdái önként vállalják arcukat és nevüket.

 

Mikor eljátszik a gondolattal, hogy mit tenne, ha óriási összeget nyerne a lottón, a legtöbb emberben felmerül, hogy miért is döntenek egyesek úgy, hogy ország-világ előtt nyilvánosan vállalják, hogy bizony ők azok, akiknek a bankszámlája hirtelen milliárdos összegekkel gyarapodott. Magyarországon, a ritka kivételektől eltekintve, a nyerteseknek esze ágában sincs ezt a hírt megosztani a nagyvilággal, és korábbi cikkeinkben mi is azt tanácsoltuk, hogy mindenki jobban teszi, ha lakatot tesz a szájára ilyen esetben. Miért van akkor mégis az, hogy viszonylag gyakran járja be a világsajtót egy-egy nagy lottónyertes fotója és sztorija (eltekintve azon esetektől, mikor jogszabály írja elő a nyertesek nevének nyilvánosságra hozatalát)? A brit Mirror elbeszélgetett pár nyertessel, és ha átgondoljuk az alábbiakban részletezett érveiket, több értelme van a döntésnek, mint ahogyan az elsőre látszik.

 

Elöljáróban meg kell jegyezni, hogy a brit National Lottery-t működtető Camelot nem nyújt extra előnyöket vagy  ösztönzőket a nyerteseknek a nyeremény nyilvános vállalása kapcsán. A Camelot szóvivője elmagyarázta, hogy a döntés mindig kizárólag az egyéné, és semmilyen nyomást nem gyakorolnak rájuk ezzel kapcsolatosan.

 

Korábbi nyertesek közül többen az anonimen maradás nehézségéről beszéltek, azzal érvelve, hogy ez nagyobb terhet róhat a nyertesre, mint a 15 perces hírnév vállalása. Ez igaznak bizonyult Christine Weir számára is, aki 2011-ben 161 millió fontot (63 milliárd forintot) nyert férjével, Colinnal: „Szerettünk volna anonimek maradni, de rájöttünk, hogy ez képtelenség.” – idézte a hölgyet az Independent. „Nem tudtuk volna kiélvezni a nyereményt, ha folyamatosan hazugságokat kellett volna gyártanunk a hozzánk legközelebb álló és leginkább kedvelt emberek számára.”

 

A lottótársaság minden nyertesnek azt tanácsolja, hogy megalapozott döntést hozzon, figyelembe véve az olyan tényezőket is, mint például a nyeremény összege, hogy hány embernek mondták már el a hírt, és hogy hol élnek. Ha a nyertes egy olyan nagyvárosban él, mint például London, ahol valószínűleg azt sem tudják, ki lakik a szomszédban, akkor nagy esély van arra, hogy nem veszik észre, hogy nyert a lottón – míg, ha egy kisebb közösségben él az illető, ott ez valószínűleg azonnal észrevehető lesz. 

 

A nyeremény nyilvánosságra hozatala mellett való döntés gyakran a média-megjelenések ellenőrzésével és kontrollálásával is együtt jár. Ha az illető úgy dönt, hogy a nyilvánosság elé áll, a Camelot teljes körű médiatámogatást nyújt, a nyertesek sajtótájékoztatót tartanak, majd ezt követően az érdeklődés általában villámgyorsan alábbhagy. 

 

Az anonimitást ellenben nagyon nehéz fenntartani, különösen, ha valaki hatalmas összeget nyer. A sajtó valószínűleg megpróbálja kideríteni, hogy ki a nyertes, és azok, akik tudják ki az, ilyen vagy olyan ok miatt dönthetnek úgy, hogy felfedik a kilétét. A Camelot szerint ez oda vezethet, hogy a nyertesek csak „várnak és aggódnak”, hogy mikor kopogtatnak az ajtónál, hogy aztán hirtelen a reflektorfénybe kerüljenek, anélkül hogy esély lenne arra, hogy felkészüljenek vagy irányítani tudnák az eseményeket.

 

Julie Jeffrey, aki 1 millió fontot nyert 2002-ben, azt nyilatkozta a Yahoo-nak: “Ugyanazon okból vállaltam a nyilvánosságot, amiért az emberek többsége – sehova sem tudsz bújni. Még ha csak egyetlen embernek mondod is el, a hír terjedni kezd. Mielőtt feleszmélsz, már mindenki tudja. És ha nem vállalod a nyilvánosságot, a Camelot nem ismerheti el a létezésed, így nem tud segíteni, vagy támogatást nyújtani.”

 

A nyilvánosság vállalása segíthet a nyertesnek „az egész lottónyertes helyzet letisztázásában” is, lehetővé teszi, hogy továbblépjenek, és élvezzék a szituációt, ahelyett, hogy megpróbálnának titokban költekezni. 

 

Az utolsó érv pedig talán a legnyilvánvalóbb: néhány nyertes egyszerűen csak élvezi a figyelmet, ami ezzel az egésszel jár. A Camelot szóvivője szerint a lottón nyerni olyan, mint egy esküvő – az emberek fotózkodni akarnak és ünnepelni, amire aztán később majd visszaemlékezhetnek.

 

Az amerikai Mega Millions lottó következő nyertesének is valószínű hasonló édes gondjai lesznek majd, hiszen a péntek esti sorsoláson már 340 millió dollár, azaz 100,7 MILLIÁRD forint lesz a tét. Ekkora összeget úgy 28 ezer év alatt lehetne megkeresni egy nettó 300 ezres fizetéssel, és 10-szer nagyobb az eddigi legnagyobb, 10 milliárd forintos magyar lottónyereménynél (melyet idén november 22-én nyert meg egy szerencsés magyar játékos az EuroJackpot lottón).

A játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és az online lottózóknak hála ma már a világon bárhonnan könnyű szerrel lehet szelvényeket vásárolni. A piacvezető theLotter ráadásul most 20% kedvezményt ad a Mega Millions szelvényekre az újonnan regisztrálóknak.