Kire érdemes fogadni a Kentucky Derby-n?

2016-05-05
Megvannak a rajtpozíciók, minden készen áll a szombati futamra, ahol úgy 150 ezer őrjöngő néző előtt egy hároméves ifjú telivér örökre beírhatja magát a történelemkönyvekbe.

 

Az 1875 óta megrendezett Kentucky Derby az USA leghíresebb futama. A hároméves telivérek számára kiírt legendás, 2 millió dollár összdíjazású, 2000 méteres Group 1-es minősítésű futamot mindig május első szombatján rendezik meg Louisville-ben, Kentucky-ban, a két hétig tartó Kentucky Derby Fesztivál záróeseményeként. 

  

A "Road to Kentucky Derby" felkészítő versenysorozaton legjobban teljesítő, így legtöbb pontot összegyűjtő, hároméves telivérek juthattak be aközé a 20 ló közé, akik szombaton ország-világ szeme láttára rajtgépbe állhatnak ezen a nem mindennapi futamon. 

 

Idén a rajtpozíciók kisorsolását megelőzően, és azt követően is a hat futamán veretlen, négyszeres Group 1 nyerő Nyguist a futam favoritja, az ő győzelme jelenleg 4,5 körüli oddsszal fogadható a Sportingbetnél. Ugyan a neki kisorsolt 13-as kapu nem pont az, amiről trénere, Doug O’Neill álmodozott, de nyilatkozata szerint azért összességében elégedett. „Nincs semmi gond a 13-as pályával” – nyilatkozta O’Neill, aki a 2012-ben már örülhetett egy Kentucky Derby győzelemnek, I’ll Have Another révén. „Nyguist akkor is a 13-as pályáról indult, mikor megnyerte a Breeders Cup Juvenile-t Keenlandban. Szóval a pozíció nem túlzottan izgat minket. De persze azért örülünk, hogy nem egy még inkább külső pályára kerültünk.” Utoljára egyébként 2004-ben, Smarty Jones tudott nyerni a 13-as bokszból, és eddig összesen 4 telivér lett bajnok erről a pozícióról.

 

A futam másodfavoritja, a jelenleg 9.0-ás nyereményszorzóval fogadható Exaggerator a 11-es rajtpozícióról indulhat, ahonnan 1988 (Winning Colors) óta senkinek sem sikerült nyernie, és összesen is csak három bajnokot avathattak innen az utóbbi 75 évben. Exaggerator ugyan hét eddigi futamából csak hármon tudott nyerni, azonban áprilisban nagyon meggyőzően teljesített Santa Anita sáros pályáján. Több mint 20 testhosszas hátrányt dolgozott le Danzing Candy mögött, és végül több mint 6 hosszal nyerte meg a futamot.

 

 

A Kentucky Derby-re való fogadással kapcsolatban az az egy biztos, hogy nagyon nehéz. Vagyishogy fogadni könnyű, csak jól tippelni nehéz :) Többek szerint ez az egyik legnehezebben megtippelhető futam, hiszen csupa rendkívül fiatal telivér indul, akik még sosem futottak ilyen hosszú távot, ráadásul ekkora mezőnyben, ekkora hangoskodó nézősereg előtt. Totális káosz, már ami az esélylatolgatást illeti… mégis mindenki fogadni akar, hiszen mégiscsak ez a sportág egyik legnagyszerűbb két perce. Senki sem akar kimaradni belőle, akár van értelme, akár nincs. Úgyhogy ha már fogadunk, egy pár észérvet, statisztikát talán érdemes figyelembe venni. 

Lássuk, mik a trendek az utóbbi évek győztesei alapján: 

 

Mostanából jól mentek a favoritok

Az utolsó három Kentucky Derby-t a favoritok nyerték: Orb (5-1), California Chrome (5-2) és American Pharoah (5-2). Az utolsó olyan eset, hogy négy futamon is zsinórban a favorit nyert 1972-75-ben volt.

 

Nem kell feltétlenül kétévesen Group 1 győzelem

1980 óta csak hat Kentucky Derby győztes nyert kétévesen Group 1 minősítésű futamot - az utolsó az utolsó pont a tavalyi bajnok, American Pharoah volt. Ennek részben az is oka, hogy egyre kevesebb kétéves áll rajthoz komoly futamon. Az azonban továbbra is áll, hogy csupán egy olyan ló tudott itt győzni, aki egyáltalán nem versenyzett kétévesen: Apollo, 1882-ben.

 

A derby győzelemmel nem rendelkező trénereknek nincs félnivalójuk

Az 1990-es évek végén volt egy hat éves időszak, amiben, az a tréner, akit nem Lukas-nak, Baffert-nek vagy Zito-nak hívtak, egyszerűen nem nyerhetett május első szombatján. Neil Drysdale-lel 2000-ben azonban új korszak kezdődött, azóta megszokottak lettek az új arcok. Az elmúlt 16 alkalomból 13-szor nyert olyan tréner, aki élete első Derby győzelmét szerezte meg éppen.

 

Szükséges az előző jó forma

Bár egy lónak nincs szüksége arra a pszichés pluszra, hogy az utolsó felkészülő futamán győzzön ahhoz, hogy győzzön a Derby-n, egy komoly forma-visszaesésből visszajönni pár hét alatt meglehetősen lehetetlennek tűnik.

Unbridled 1990-es győzelme óta 21 Derby győztes első vagy második helyen ért célba az utolsó felkészítő futamán; 20. harmadik volt, és egy olyan sem volt, aki negyediknél rosszabb helyen szerepelt volna.

 

Nem árt a 10-es pályától felfelé rajtolni

Az alábbi ábrán az látható, hogy az egyes rajtpozíciókról hány telivér tudott győzni 1900 óta

 

A 2016. évi Kentucky Derby teljes mezőnye:  

 

RajthelyLó neveZsokéTrénerOdds
1 Trojan Nation Aaron Gryder Patrick Gallagher 50-1
2 Suddenbreakingnews Luis Quinonez Donnie Von Hemel 20-1
3 Creator Ricardo Santana Jr Steven Asmussen 10-1
4 Mo Tom Corey Lanerie Thomas Amoss 20-1
5 Gun Runner Florent Geroux Steven Asmussen 10-1
6 My Man Sam Irad Ortiz Jr. Chad Brown 20-1
7 Oscar Nominated Julien Leparoux Michael Maker 20-1
8 Lani Yukata Take Mikio Matsunaga 30-1
9 Destin Javier Castellano Todd Pletcher 15-1
10 Whitmore Victor Espinoza Ron Moquett 20-1
11 Exaggerator Kent Desormeaux J. Keith Desormeaux 8-1
12 Tom's Ready Brian Hernandez Jr Dallas Stewart 30-1
13 Nyquist Mario Gutierrez Doug O'Neill 3-1
14 Mohaymen Junior Alvarado Kiaran McLaughlin 10-1
15 Outwork John Velazquez Todd Pletcher 15-1
16 Shagaf Joel Rosario Chad Brown 20-1
17 Mor Spirit Gary Stevens Bob Baffert 12-1
18 Majesto Emisael Jaramillo Gustavo Delgado 30-1
19 Brody's Cause Luis Saez Dale Romans 12-1
20 Danzing Candy Mike Smith Clifford Sise Jr 15-1

 

A futam időpontja

A futam szombaton, magyar idő szerint éjfél után 35 perccel rajtol, interneten az NBC oldalán közvetítik.